Доброго дня! Оформлення автореферату повинно відповідати ДСТУ 3008-95. У відповідності з цим ДСТУ: "Ілюстрація позначається словом “Рисунок -”, яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, “Рисунок 3.1 – Схема розміщення”Аналогично оформлюється позначення таблиці. Я використвую пакет "caption" для настройки підписів, але якщо слово "таблиця" пишиться повністью, то підпис під рисунком - в скороченнму вигляді - "Рис." Маю таке питання: що треба змінити, щоб отримати підпис к рисунку в такому вигляді: "Рисунок".Дякую за допомогу.
Доброго дня! Оформлення автореферату повинно відповідати ДСТУ 3008-95. У відповідності з цим ДСТУ: "Ілюстрація позначається словом “Рисунок -”, яке разом з назвою ілюстрації розміщують після пояснювальних даних, наприклад, “Рисунок 3.1 – Схема розміщення”Аналогично оформлюється позначення таблиці. Я використвую пакет "caption" для настройки підписів, але якщо слово "таблиця" пишиться повністью, то підпис під рисунком - в скороченнму вигляді - "Рис." Маю таке питання: що треба змінити, щоб отримати підпис до рисунка у такому вигляді: "Рисунок".Дякую за допомогу.
\selectlanguage{ukrainian}\addto\captionsukrainian{\def\figurename{Рисунок}}
Я роблю так:Код: [Вибрати]\selectlanguage{ukrainian}\addto\captionsukrainian{\def\figurename{Рисунок}}
Цитата: yurchor від 2015-01-27 09:07:42Я роблю так:Код: [Вибрати]\selectlanguage{ukrainian}\addto\captionsukrainian{\def\figurename{Рисунок}}Дуже дякую за відповідь. Підкажіть будь-ласка, як змінити формат на такий (для неплаваючих таблиць):Таблиця 3.1 – Назва таблиці ?
\usepackage[labelsep=endash]{caption}
\addto\captionsukrainian{\def\tablename{Таблиця}}
\usepackage[labelsep=none]{caption}
\caption{~~-- Моя чудова табличка.}
Цитата: vlamor від 2015-01-27 12:11:13Цитата: yurchor від 2015-01-27 09:07:42Я роблю так:Код: [Вибрати]\selectlanguage{ukrainian}\addto\captionsukrainian{\def\figurename{Рисунок}}Дуже дякую за відповідь. Підкажіть будь-ласка, як змінити формат на такий (для неплаваючих таблиць):Таблиця 3.1 – Назва таблиці ?Код: [Вибрати]\usepackage[labelsep=endash]{caption} і Код: [Вибрати]\addto\captionsukrainian{\def\tablename{Таблиця}} у преамбулі. Або Код: [Вибрати]\usepackage[labelsep=none]{caption} і потім Код: [Вибрати]\caption{~~-- Моя чудова табличка.} (збочення, але працює).
У класах vakthesis/vakaref той розрив рядка в заголовку таблиці прописаний жорстко в командах форматування заголовка. Тому, здається, пакунок caption не зможе ніяк впливати на вигляд заголовка таблиці (і плаваючих, і неплаваючих таблиць).Якщо є бажання і потреба використовувати пакунок caption, то найпростіший варіант (на мій погляд) — відкинути переозначення відповідних команд, які зроблені в класах vakthesis/vakaref. Якось так:Код: LaTeX\documentclass{vakaref} … \usepackage{tabularx}\usepackage{longtable}\usepackage[labelsep=endash]{caption} \makeatletter\let\ORG@makecaption\@makecaption\let\ORGlongtable\longtable\let\ORGLT@makecaption\LT@makecaption\AtBeginDocument{% \let\@maketablecaption\ORG@makecaption \let\longtable\ORGlongtable \let\LT@makecaption\ORGLT@makecaption}\makeatother …У чому проблема? Класи vakthesis/vakaref деякі речі переозначують, використовуючи механізм \AtBeginDocument. Тобто вони «на початку документа» всі означення, які міг зробити пакунок caption, замінюють на свої.Що ми робимо? Після виклику caption та інших потрібних для таблиць пакунків зберігаємо поточні означення команд. А потім «на початку документа», коли і клас, і всі пакунки зробили свої зміни, замінюємо означення цих команд на раніше збережені. Тобто зміни, зроблені класами vakthesis/vakaref, будуть проігноровані. Тому можна буде використовувати команди налаштування з пакунка caption так само, як з будь-яким іншим класом.Зауважу, що під «неплаваючими таблицями» я розумію ті, що зроблені за допомогою оточення longtable. Бо саме це оточення переозначують обговорювані класи. Якщо проблеми виникають з якимись іншими оточеннями, то причина може бути інша.М.: Скористався службовим становищем і повиправляв загублені теги цитат у попередніх повідомленнях (і нічого більше). Бо без них якась нечитабельна каша виходить. Пане vlamor, будь ласка, цитуйте попередні повідомлення акуратніше.
Якщо все працює, то для зручності користувачів опублікував файл-зразок, у якому описано те, що ми обговорювали: як відкинути зміни в командах оформлення заголовка таблиць, щоб використовувати пакунок caption для оформлення.Це, мабуть, «брудний» прийом. Але це найпростіший «брудний» прийом, який мені швидко вдалося придумати: забрати те, що не працює, щоб не заважало тому, що працює.До речі, є ось такий варіант. (Здається, не згадували його ще на цьому форумі.) Я так зрозумів, розробник рухався до ДСТУ 3008-95, але потім повернув, щоб задовольнити якісь специфічні вимоги. Я сам не пробував розбиратися, що там є цікаве і наскільки узгоджується зі стандартами.
\usepackage[labelsep=endash, figurename=Рисунок]{caption}
Маленьке уточнення:Код: [Вибрати]\usepackage[labelsep=endash, figurename=Рисунок]{caption}Так як, згідно з ДСТУ, слово "Рисунок" повинно бути повністю.