Автор Гілка: Хочу перейти на Linux порадьте будь-ласка  (Прочитано 3252 раз)

Відсутній kamu13

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
1.Де можна скачати Linux, бажано українізований, якщо такий є

Відсутній Vitaliy_Zinchenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
Звантажити можна з ftp.linux.kiev.ua
Раджу, як для початківця, поставити собі OpenSuse.
Якшо комп'ютер буде в основному використовуватись для серфінгу інтернету можете спробувати gOS
« Змінено: 2008-10-21 15:35:26 від Praporshic »
RedHat 7.1 -> RedHat 9.0 -> Suse 9.x -> OpenSuse 10.0 -> OpenSuse 10.3 -> Ubuntu 8.10

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
[бурчить] Вічно деякі питання по сто разів повторюються на форумі... [/бурчить]

1. Повністю українізованими дистрами будуть хіба ALTLinux та ASPLinux. У всіх інших бачитимете по сусідству українську з англійською, бо перекладено далеко не все.

2. Є й інші критерії вибору, крім українізованості, напр., наявність центрів керування або пакункових менеджерів, величина репозиторіїв прикладних програм etc. Вас що-небудь ще цікавить? Дистрибутивів Лінукса, загальних та спеціалізованих, існує дуже багато.

3. Якщо качати, то вже вказали на ftp.linux.kiev.ua. Але можна не качати, а купити те, що треба, тут або тут.
« Змінено: 2008-10-22 02:54:40 від Campana »

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Переходити на Linux радити не буду, бо не знаю хто ви і що вам від того Linux треба...
Але пропоную спочатку спробувати один з багатьох Live-CD, наприклад KNOPPIX
ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/Knoppix/KNOPPIX_V5.3.1DVD-2008-03-26-EN.iso
Не знаю, як там з українізацією, але для першого враження вистачить і не треба буде нічого встановлювати.

Якщо бажання перейти ще залишиться, то раджу встановити те, що використовую сам (тобто можете розраховувати і на мою помірну допомогу) - Debian
ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/Debian/debian-cd/4.0_r4/i386/      (32bit)
ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/Debian/debian-cd/4.0_r4/amd64    (64bit)
Там вам буде і українізація, і ще багато чого.
Best regards,
nickat

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
А що поробиш?

Ну, була якось думка, зробити якісь 10 порад для початківців, чи щось таке... але спитай у будь-якого гуглоподібного: "як перейти на linux," і все стане зрозуміло... і все одно питають на форумах...

Але уяви собі, ти людина з покаліченим windows світосприйняттям, наважуєшся зробити крок у вірному напрямку, просиш допомогти колишніх колег по нещастю, а тобі так ввічливо відповідають: "RTFM!"  А все, що тобі було потрібно - це трошки співчуття та людського розуміння, а може просто дружньої поради.

Тож не треба бурчати.  ;) kamu13 не перший і 100% не останній.  Добре, що вони хоч намагаються, щось зробити.
« Змінено: 2008-10-22 05:57:19 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Off-topic:
1. Повністю українізованими дистрами будуть хіба ALTLinux та ASPLinux. У всіх інших бачитимете по сусідству українську з англійською, бо перекладено далеко не все.
:o Українізовані? (може просто погано русифіковані?) Якщо українізовані, то ким? І чому ті, хто їх українізував, не діляться з іншими? Ubuntu навпаки?

Нещодавно один жадібний колега питав, чи не має намір ALT платити і за українські переклади, як вони платять за російські (не дай Бог: український переклад вмре, як вмер російський)? Хтось поділиться посиланням?

« Змінено: 2008-10-22 07:11:04 від yurchor »
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
А що поробиш?

Ну, була якось думка, зробити якісь 10 порад для початківців, чи щось таке... але спитай у будь-якого гуглоподібного: "як перейти на linux," і все стане зрозуміло... і все одно питають на форумах...
Спитав я для експерименту в гугля: "як перейти на linux"? Першим рядком стоїть посилання на дану гілку форуму  ;D

А взагалі, kamu13 міг би пояснити, чому хоче спробувати Лінукс і що від останнього очікує. Тоді ми б йому щось конкретне і порадили. Поки, справді, можна радити тільки LiveCD: Knoppix, OpenSUSE, Ubuntu, ALT etc.
« Змінено: 2008-10-22 23:45:55 від Campana »

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
:o Українізовані? (може просто погано русифіковані?) Якщо українізовані, то ким? І чому ті, хто їх українізував, не діляться з іншими? Ubuntu навпаки?

Нещодавно один жадібний колега питав, чи не має намір ALT платити і за українські переклади, як вони платять за російські (не дай Бог: український переклад вмре, як вмер російський)? Хтось поділиться посиланням?

По-перше, український переклад в обох дистрах був ще тоді, коли на LOU і форума не було. Не думаю, що з тих часів ситуація мала погіршитися.

По-друге, прийде gvy і розкаже про ALT. Про ASP тут розказати, здається, нікому.
« Змінено: 2008-10-22 23:46:40 від Campana »

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE

По-перше, український переклад в обох дистрах був ще тоді, коли на LOU і форума не було. Не думаю, що з тих часів ситуація мала погіршитися.

По-друге, прийде gvy і розкаже про ALT. Про ASP тут розказати, здається, нікому.
Зараз цей український переклад (а може і навіть дуже кращий) є і буде в усіх дистрибутивах окрім Ubuntu та похідних. Якщо ALT продовжує політику створення власних перекладів, то ASP, як я чув, перейшов на базу пакунків Fedora, отже, там переклад за означенням не кращий, ніж у Fedora півторарічної давнини (не вище 60%).

Через проблеми з Launchpad (творців дистрибутива охопило відчуття власної величі) декілька команд перекладів (голландська, німецька і ще декілька, які не зголосилися) відмовилися перекладати Ubuntu. Kubuntu вийде без більшості перекладів мовами, відмінними від англійської. Отже, я не радив би використовувати Ubuntu.

Ті, хто сумнівається, може ознайомитися з launchpad-перекладом на прикладі Stellarium 0.10.

Дистрибутиви, які не співпрацюють з спільнотою не потрібні!
You're not alone
All used up

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
Тільки-но почав пережовувати Убунту, але якщо вони відмовляються від перекладу спільноти, то краще спробую щось нове.
Хочеться використовувати дистр з перекладом, бажано гномячий.
Підкажіть щось конкретне, бо критерій "всі окрім Убунти і похідних" мало про що говорить. :-?
Пробував опенсюс, гном там жахливо прикручений, нелогічне меню, яке неможна просто редагувати і постійні повідомлення про неумісність пакетів.

Є варіянт Дебіян, АЛЕ 4 ДВД за посиланням це щось до біса багато!!
Звісно я його рано чи пізно можу витягнути, але чи треба так багато, коли всі дистри прекрасно ставляться з одного СД.
« Змінено: 2008-10-23 18:29:11 від vitre »

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
Тільки-но почав пережовувати Убунту, але якщо вони відмовляються від перекладу спільноти, то краще спробую щось нове.
Хочеться використовувати дистр з перекладом, бажано гномячий.
Підкажіть щось конкретне, бо критерій "всі окрім Убунти і похідних" мало про що говорить. :-?
Пробував опенсюс, гном там жахливо прикручений, нелогічне меню, яке неможна просто редагувати і постійні повідомлення про неумісність пакетів.

Звісно я його рано чи пізно можу витягнути, але чи треба так багато, коли всі дистри прекрасно ставляться з одного СД.
Кхе-кхе, а хтось примушував вас прикручувати у SuSE всі сховища, які попало? Прикрутіть лише ті, які є надійними, як швейцарські банки... GNOME там і справді не дуже.. Але там непогане стабільне KDE 3.5.10 і трохи незвичне KDE 4.1. Якщо хочете, почекайте пару тижнів і вийде виправлений openSuSE 11.1. Я не можу нічого обіцяти (я ж не розробник), але мені здається ситуація з 11.0 стане кращою і щодо GNOME (втім не в царині перекладу :'().

Можете спробувати Mandriva 2009, але, як користувач, можу сказати, що на даний момент там є смішні, але не критичні вади у KDE 4 (у GNOME здається немає, але я не фахівець у цих питаннях).

Незважаючи на те, що всі попервах всі лаяли Fedora 9, але, якщо вам подобається GNOME, чому б не спробувати його рідний дистрибутив? Зараз після всіх виправлень дистрибутив має бути досить стабільним (не плутати з Fedora 10).

Ну а якщо вам страх як потрібна стабільність, то очевидно вашим вибором має бути CentOS, Debian або ALT (саме в такому порядку), оскільки окрім стабільності важлива і велика банда червонооких тестерів, які повідомлять про всі помилки  (і вирішуватимуть їх) раніше, ніж ви з ними зіштовхнетесь. У цьому плані можна скористатися і Ubuntu, але тут існує імовірність того, що тестерів буде на порядків три більше ніж тих, хто здатен усунути проблеми, тому вирішення слід буде шукати у десятках листів на зразок «відвалилося те і се», «так, підтверджую і в мене відвалилося», «ой-ой-ой, і у мене»... І все через те, що багато хто ставить Ubuntu просто з міркувань mating game...

Втім, завжди залишається істиною те, що найкращим буде той дистрибутив, яким користується хтось, хто завжди може приділити вашим проблемам увагу і може допомгти в усуненні цих проблем. Бажано, щоб з цією людиною було просто зв’язатися.
« Змінено: 2008-10-23 18:56:12 від yurchor »
You're not alone
All used up

Тут був я.

• Гість
Тягніть перший, він спкійно і без трьох інших встановлюється, якщо я не помиляюся, лише з гномом, а все інше з дотягнете :)

Михайло Даниленко

• Гість
Якщо з мережі тягнути - то може тягнути лише потрібне?
http://www.debian.org/CD/netinst/
Тільки це мабуть треба починати коли є багато часу на звантаження - тобто перед сном :)

P.S. Я такого ніколи не робив, тому на ваш розсуд.
Off-topic:
P.P.S. Я й з дисків його встановлював лише раз :/ далі тільки debootstrap.
Off-topic:
P.P.S. Зате це вже був раз так раз...

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user

Debian теж прекрасно встановлюється з одного CD.  Але всі 26,000+ офіційно підтримуваних (!) програм на один CD не впхнеш...  Якщо і один CD тягнути не хочеш, тоді бери netinst CD (162МВ) і встановлюй.  Тільки буде потрібно з'єднання з Інтернетом, бо наприкінці інсталятор у тебе спитає, що ти хочеш зробити з твоєї машини (сервер якійсь чи десктоп) і потім закачає і встановить все потрібне.

Але раджу трохи зачекати на Lenny (stable), щоб не починати знайомство з апргрейду.   Lenny очікується до Нового Року.  Зробиш собі подарунок  ;)
Best regards,
nickat

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
Незважаючи на те, що всі попервах всі лаяли Fedora 9, але, якщо вам подобається GNOME, чому б не спробувати його рідний дистрибутив? Зараз після всіх виправлень дистрибутив має бути досить стабільним (не плутати з Fedora 10).

Ну а якщо вам страх як потрібна стабільність, то очевидно вашим вибором має бути CentOS, Debian або ALT (саме в такому порядку), оскільки окрім стабільності важлива і велика банда червонооких тестерів, які повідомлять про всі помилки  (і вирішуватимуть їх) раніше, ніж ви з ними зіштовхнетесь. У цьому плані можна скористатися і Ubuntu, але тут існує імовірність того, що тестерів буде на порядків три більше ніж тих, хто здатен усунути проблеми, тому вирішення слід буде шукати у десятках листів на зразок «відвалилося те і се», «так, підтверджую і в мене відвалилося», «ой-ой-ой, і у мене»... І все через те, що багато хто ставить Ubuntu просто з міркувань mating game...
Дякую за грунтовну відповідь.
Питати в ґуґла мене влаштовує. Не важливо як, головне, щоб зрештою працювало.

Втім, завжди залишається істиною те, що найкращим буде той дистрибутив, яким користується хтось, хто завжди може приділити вашим проблемам увагу і може допомгти в усуненні цих проблем. Бажано, щоб з цією людиною було просто зв’язатися.
Оточення віндузятники. Я б сам хотів мати можливість допомогти комусь з переходом на ЛІнукс. Але відчуваю, що ранувато. Та й навіщо, якщо більшість і так все влаштовує.