Автор Гілка: знаки "." і "?" помінялися місцями в розкладці укр  (Прочитано 2368 раз)

Відсутній ed22

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
Дитяче питання, але набридло тикатися в налаштуваннях.
Деякі клавіші помінялися місцями якщо порівнювати з написами на кнопках
наприклад ? і . а також на клавіші 6 з Шифтом друкується ,(кома замість двокрапки).
Якщо не важко о- підкажіть як це змінити/
Якщо в консолі то будь ласка по кроках тому що освоїв тільки елементарні команди...

у мене стоїть Сюся 11
Пробую OpenSuse 11.0

Praporshic

• Гість
Все нормально. Так і має бути. Позначки на клавіатурах здебільшого відповідають розкладці winkeys, а не default.
А взагалі, раджу unicode - є ще такі символи як: ²§$°•—≠₴€© й таке інше дуже приємне.

Відсутній ed22

• Новачок
  • *
---Все нормально. Так і має бути.---

Це означає, що треба перевчитися, а при необхідності працювати в Вінді  знову збиватися з пантелику?  Мені здається не дуже підходящий вихід.

Тим більше, що я друкую сліпим методом. А це автоматизм і зручність.

А від кватирок поки що нікуди не дітися.

На роботі необхідно 1С + термнілки. Від МС Офіса вже почав відмовлятися.
Самотужки  думаю подужати і пошту, інтрент оглядач/
Але надалі необхідні глобальні зміни - сітка, спільні ресурси, драйвера на прінтер сканер і т д
Для цього вже потрібен спеціаліст, якого в районному центрі не знайти.

-----А взагалі, раджу unicode - є ще такі символи як: ²§$°•—≠₴€© й таке інше дуже приємне. -----

Це куди? ;D
« Змінено: 2008-12-17 03:11:03 від ed22 »
Пробую OpenSuse 11.0

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
---Все нормально. Так і має бути.---

Це означає, що треба перевчитися, а при необхідності працювати в Вінді  знову збиватися з пантелику?  Мені здається не дуже підходящий вихід.
Ні, не означає. Просто в системі X Window, яка у вільних юніксах відповідає за роботу графічного режиму, для багатьох мов є по декілька розкладок клавіатури з різним розташуванням деяких знаків. Для української, зокрема, теж. Яку хочеш, таку й обирай. Це зроблено якраз через те, що у різних людей різні звички: комусь віндячу розкладку подавай, комусь "qwerty"...

Вам просто треба вибрати віндячу. Це можна зробити в kcontrol (центрі керування KDE3), панелях керування GNOME і KDE4. Але найнадійніше (здається, якщо у Вас не GNOME), відредагувати (під рутом) файл /etc/X11/xorg.conf. В ньому є такий розділ "InputDevice", в якому прописані мови, розкладки клавіатури для них, клавіші переключення мов. У мене якраз віндяча розкладка із двокрапкою на клавіші "6". В xorg.conf це записано наступним чином:
Section "InputDevice"
  Driver       "kbd"
  Identifier   "Keyboard[0]"
  Option       "Protocol" "Standard"
  Option       "XkbLayout" "us,ua"
  Option       "XkbModel" "pc104"
  Option       "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
  Option       "XkbRules" "xfree86"
  Option       "XkbVariant" ",winkeys"
EndSection
Якщо скопіюєте ці рядки собі, матимете звичне розташування символів (замість "alt_shift" можете вписати власні клавіші для переключення).

драйвера на прінтер сканер
Все залежить від залізяки. Є проблемні, а є такі, які "заводяться" самі. Все, що слід пам'ятати: в Лінуксі драйвери пишуться не під окремі моделі пристроїв, а під їх великі групи.

-----А взагалі, раджу unicode - є ще такі символи як: ²§$°•—≠₴€© й таке інше дуже приємне. -----

Це куди? ;D
Це те, що можна набрати безпосередньо з клавіатури в будь-якій програмі під іксами. Якщо розкладка унікодна.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
-
варіант winkeys української розкладки має як раз відповідати віндовій розкладці (на відміну від типового default), окрім того варіант unicode є розширенням winkeys, який додає «правильний» апостроф, тире, євро, російські літери і купу інших корисних символів, окрім того розкладку «ukrainian unicode» також реалізовано для вінди та (від сьогодні, дякувати McGALL) Mac OS X, тобто перенавчатися геть не потрібно, навпаки суцільна сумісність на всіх основних платформах...
« Змінено: 2008-12-17 06:05:58 від DalekiyObriy »
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній ed22

• Новачок
  • *
У мене в файлі /etc/X11/xorg.conf знаходився такий текст -
Section "InputDevice"
  Driver       "kbd"
  Identifier   "Keyboard[0]"
  Option       "Protocol" "Standard"
  Option       "XkbLayout" "us"
  Option       "XkbModel" "microsoftpro"
  Option       "XkbRules" "xfree86"
EndSection

Хоча працює клава на трьох мовах!
При зміні цього блоку? нічого не змінилося.

Мабуть тому, що я працюю під Гномом, а не під іксорг...
Допомога все ще потрібна.
Або дочекаюся вже замовленої книги по Сюзі 11 і там все вичитаю,

Ще цікаве спостереження - без мого втручання змінилася мова відображення роб стола на англ/
Може хто підкаже як це могло статися? Може під час обновлення системи?

А змінити на попередню - укр - не знаходжу де/
Я так памятаю, що це треба робити десь в Lokali....... (Локалізийшин)
А я знаходжу тільки Ленгвіджь (Так! англійську в школі недовчив, прошу вибачення)

Пробую OpenSuse 11.0

Відсутній funtik

• Кореспондент
  • дописів: 138
  • Linux... because life is too short for reboots!
Цитата
Option       "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
Ось цей рядок і відповідає за те, щоб у вас розкладки мінялися кабмінацією alt+shift. Правда це ніде не відображається. Є одна програмка - kkbswitch - просто такий собі зручний індикатор розкладки на панелі.

Іще один момент: якщо ви налаштовуєте розкладку в xorg.conf, то вимкність усі настройки клавіатури у центрі керування.

Цитата
Xorg - це графічний сервер, під яким працюють і Гном, і Кеди.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
У мене в файлі /etc/X11/xorg.conf знаходився такий текст -
...
  Option       "XkbLayout" "us"
...

Хоча працює клава на трьох мовах!
При зміні цього блоку? нічого не змінилося.

Це означає, що гном ігнорує налаштування іксів. Тому ідіть в налаштування гнома і все обирайте там: кількість мов, варіант розкладки клавіатури, клавіші перемикання мов і т. д.

гном — це лише середовище, яке працює над X.org. Графіку забезпечує останній.

Ще цікаве спостереження - без мого втручання змінилася мова відображення роб стола на англ/
Може хто підкаже як це могло статися? Може під час обновлення системи?

А змінити на попередню - укр - не знаходжу де/
Я так памятаю, що це треба робити десь в Lokali....... (Локалізийшин)
А я знаходжу тільки Ленгвіджь (Так! англійську в школі недовчив, прошу вибачення)
Локаль — це системні налаштування, які визначають країну, в якій (за твердженням користувача) знаходиться комп’ютер, та мову, якою користувач бажає бачити системні написи і писати тексти. Взнати, яка в системі локаль, можна відкривши термінал (підійдуть програми xterm, gnome-terminal etc.) і виконавши в ньому команду locale (тобто, слід написати: locale, і натиснути ентер).

Відображення менюшок і панельок певною мовою залежить не тільки від локалі, але й від наявних перекладів потрібною мовою. Як називаються пакунки з перекладами для гнома, не знаю, але відкривши YaST, програми --> Керування пакунками, можна все знайти пошуком слова gnome.

Відсутній ed22

• Новачок
  • *
Дякую всім за відповіді. Справді можна потроху розібратися.

Сьогодні поставив на робочому компі Xbuntu. Сітку і інтерент підхопило без проблем. Призначаєш собі Ай пі і маску. прописуєш ДНС і вперед. Просто класс
І з розкладками  тут все зрозуміло. При установці пита яку розкладку клави будемо ставити. відразу можна попробувати де які символи друкуються. Не дарма Убунта найпопулярніший дистр.

Може хтось підкаже як змінити цей чорний екран насайті. Він прикольний. але очі не "Казенние".
Читати форум як гость набагато приємніше.
Пробую OpenSuse 11.0

drunken.dwarf

• Гість
чорний екран у вас від реєстрації, чи після того, як ви змінювали свій профіль?

Михайло Даниленко

• Гість
Off-topic:
Пофіксив чергову невизначену змінну, може це було із-за цього...
Вибрати іншу тему оформлення ви можете у своєму профілі, третя закладка, здається.

Відсутній ed22

• Новачок
  • *

Це означає, що гном ігнорує налаштування іксів. Тому ідіть в налаштування гнома і все обирайте там: кількість мов, варіант розкладки клавіатури, клавіші перемикання мов і т. д.
Error activating XKB configuration.
It can happen under various circumstances:
- a bug in libxklavier library
- a bug in X server (xkbcomp, xmodmap utilities)
- X server with incompatible libxkbfile implementation

X server version data:
The X.Org Foundation
10400090

If you report this situation as a bug, please include:
- The result of xprop -root | grep XKB
- The result of gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
 :'(

E tilko angl mova
« Змінено: 2008-12-20 01:57:26 від ed22 »
Пробую OpenSuse 11.0