Автор Гілка: Як перейти на Лінукс гуманітарію?  (Прочитано 5184 раз)

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
Re: Як перейти на Лінукс гуманітарію?
« Відповідей #15 : 2009-01-17 11:42:28 »
Даруйте, я вам тут, мабуть, уже до смерті обрид, але може хтось скаже: можна скористатися ось цією штукою? Бо якщо вона дійсно працює, як сказано в описі, то я би спробував встановити все на великий комп хоча б для перегляду
http://www.uaget.com/page/37689

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #16 : 2009-01-17 11:44:02 »
Але яку програму скачувати: для Лінукса чи для Вінди. Я так в принципі зрозумів, що це залежить від того, яка буде основною. Вірно?
Не зовсім, найкраще на Лінукс встановити, за словами знайомих, «Підвіконник» літає швидше ніж на звичайному,а щодо Вінди сумніваюсь.

І яку версію Mandriva качати? Я розумію, що задаю ідіотські запитання, оскільки у кожної системи є свої плюси і мінуси. Але мені треба обрати щось одне, з чого можна почати, і при цьому, щоб у мене вся робота на тижні не стала.
Питання не ідіотські. Вам, як початківцю, радять звантажити цей дистр для i386 і більше та цей для 64-розрядних. Даруйте, але в межах UA-IX не знайшов.

Програму для вибору системи при перезавантаженні.
Grub. При встановлені лінукса він автоматично встановить вибірку, в якій буде той самий Віндовс, у гіршому випадку — прийдеться ручками прописати. Але у сучасних дистрах відразу все за Вас робиться.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #17 : 2009-01-17 15:16:42 »
Даруйте, але в межах UA-IX не знайшов.
ftp://ftp.linux.kiev.ua/pub/Linux/Mandriva/
Трохи вище ви знайдете багато інших дистрибутивів.

Wubi це не зовсім те, що вам хотілося б: це не рука, — це протез. Якщо все ж ви оберете цей варіант, врахуйте, що вона пригальмовуватиме, можливі і інші проблеми, які вам ніхто не допоможе розв’язувати через малочисельність користувачів таких гібридів.

Спробуйте скласти перелік програм, якими ви користуєтеся під Windows і знайти їх аналоги тут або вкажіть окремо назви: вам напишуть їх відповідники.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #18 : 2009-01-17 18:54:24 »
Тобто, я качаю тут http://www.mandriva.com/en/download оце: "Mandriva Linux Free 2009"?

Здається мені, що це Mandriva One. Я його в руках не тримав, швидше за все там трохи менше корисних пакунків, може не бути української локалізації. Краще дивитися за Free, а в торенті можна надибати PowerPack, що як на мене є найкращим варіантом.
P.S. А ні, Free там є також.
P.P.S. Як встановите систему, одразу в Центрі керування встановіть усі поновлення, бо вони там трохи нахомутали.
« Змінено: 2009-01-17 18:58:58 від btr »

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #19 : 2009-02-12 10:25:23 »
Даруйте, панове, я тут трохи захомутався, не до експериментів було. А потім признатися уже й рукою махнув. Але зараз у мене к бісу вилатіла Віста, та ще так, що й заново встановлюватися не хоче. От і нагода.  ;D Зараз спробую

Відсутній fabregas

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
« Відповідей #20 : 2009-02-12 12:07:44 »
Цитата
Але зараз у мене к бісу вилатіла Віста, та ще так, що й заново встановлюватися не хоче.

не хоче?))) так тобі й сказала "став лінукс, я САКС"?)

а по темі: може в кого є досвід перетягування своїх коханих з мастдая, то відписуйте, як це вам вдалося))) Моя надивилася як я в Gentoo все в командній строчці роблю і злякалася страшно)) а слова "я не можу спокійно спати, якщо в мене в кімнаті працює вінда" на неї чомусь не діють  ;D ;D
« Змінено: 2009-02-12 12:21:20 від fabregas »

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #21 : 2009-02-13 04:37:08 »
Мені учора не вдалося витягти дистрибутив - дуже вже поганий був зв'язок із обраним мною джерелом, а у мене на ноуті навіть качалки нема. Я в суботу мабуть зроблю простіше - поїду на Петрівку і куплю диск із мінімальним набором програм для Лінукса. Я знаю ларьок, де збувають дуже хороші кустарні ДВД з розумним набором необхідних програм по темах. Надіюсь, що автор і у Лінуксі розбирається.
До речі, я розібрався, що у мене сталося. Це якась версія віруса Він32, як видно, спеціалізована для Вісти, бо на Хрюшу не впливає. Але, однак, поставлю Лінукс, і другою Хрюшу, бо поки боюся лишитися без звичного середовища.

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #22 : 2009-02-13 05:43:26 »
поїду на Петрівку і куплю диск із мінімальним набором програм для Лінукса. Я знаю ларьок, де збувають дуже хороші кустарні ДВД з розумним набором необхідних програм по темах. Надіюсь, що автор і у Лінуксі розбирається.
Чи варто?
По-перше, є підозра, що будь-який продавець з Петрівки нічого не розуміє в Лінуксі і в очі його не бачив.
По-друге, самозбірні диски з Петрівки для *nix-ів видаються вельми сумнівним придбанням. Мені суб’єктивно видається, що ті, хто їх записує, суть віндузятники і не розуміють, а тому й не перевіряють деякі важливі речі — такі, як бінарна сумісність записаних програм або цілісність образу (купив я колись давно на Петрівці Мандрейк, так довелося здати, бо інсталятор не вантажився в пам’ять).

Якщо вже щось купувати, то в спеціалізованих інтернет-магазинах. Я мав справу з
lafox.net та opensource.com.ua. З лафоксами, правда, побив влітку горщики, бо їхній кур’єр щось надто недбало став ставитися до своїх обов’язків. А опенсорс, я дивлюся, не оновлюється вже два місяці. Але чому б не заглянути на ці ресурси (і на ціни зверніть увагу)?

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #23 : 2009-02-13 11:28:05 »
Заздалегыдь вибачте за офтоп.

Мені як гуманітарію потрібен для мастдая на роботі опенофіс українською, linux.org.ua вже другий день не відкриваються. Що з сайтом, чи працюватиме і де можна закачати.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #24 : 2009-02-13 11:32:55 »
Хіба що відшукати українську версію на i-rs.ru

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #25 : 2009-02-13 11:34:02 »
Заздалегыдь вибачте за офтоп.

Мені як гуманітарію потрібен для мастдая на роботі опенофіс українською, linux.org.ua вже другий день не відкриваються. Що з сайтом, чи працюватиме і де можна закачати.
http://download.i-rs.ru/pub/openoffice/

Було на попередній сторінці.

/me розмірковує над тим, чи не слід йому додати цю адресу у свій підпис.  ;)
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #26 : 2009-02-13 17:31:00 »
поїду на Петрівку і куплю диск із мінімальним набором програм для Лінукса. Я знаю ларьок, де збувають дуже хороші кустарні ДВД з розумним набором необхідних програм по темах. Надіюсь, що автор і у Лінуксі розбирається.
Чи варто?
По-перше, є підозра, що будь-який продавець з Петрівки нічого не розуміє в Лінуксі і в очі його не бачив.
По-друге, самозбірні диски з Петрівки для *nix-ів видаються вельми сумнівним придбанням. Мені суб’єктивно видається, що ті, хто їх записує, суть віндузятники і не розуміють, а тому й не перевіряють деякі важливі речі — такі, як бінарна сумісність записаних програм або цілісність образу (купив я колись давно на Петрівці Мандрейк, так довелося здати, бо інсталятор не вантажився в пам’ять).

Я наштовхнувся на цю ятку випадково - шукав колись хороший реаніматор. Потім не часто, але купував у них диски. Привів туди ще пару колег, бо у нас дехто боїться качати з мережі програми. Ніби ніхто не обпікався. Хоча загалом згоден стосовно таких дисків. Як правило, я волію качати, навіть якщо скачую іноді щось не те. Але коли вперше стикаєшся з якоюсь зовсім "білою" для тебе темою - варто купити. На ДВД буде великий смітник, і щось та знадобиться.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #27 : 2009-02-13 19:09:39 »
...Але коли вперше стикаєшся з якоюсь зовсім "білою" для тебе темою - варто купити. На ДВД буде великий смітник, і щось та знадобиться.
Скажімо так, в тому смітнику ще треба знати, що шукати.
З іншого боку, можна надіятись, що ті "умільці" просто тягли те, що мало високі рейтинги десь в торентах, чи на якихось обмінниках і це "щось" буде відносно новою мандрівою чи *убунту. В такому випадку ваше знайомство матиме шанси на успішне продовження :)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #28 : 2009-02-13 21:27:40 »
а чим вас не влаштовує стягнути з сайта офіційного виробника дистрибутива? ви не довіряєте солідним компаніям?

річ у тім, що для роботи з лінуксом вам і так не обійтися без мережі: жоден DVD не має всіх необхідних програм. якщо ви встановлюватимете програми лише з репозиторіїв виробника дистрибутива, боятися нема чого.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Lanselot

• Новачок
  • *
« Відповідей #29 : 2009-02-15 12:22:54 »
а чим вас не влаштовує стягнути з сайта офіційного виробника дистрибутива? ви не довіряєте солідним компаніям?

річ у тім, що для роботи з лінуксом вам і так не обійтися без мережі: жоден DVD не має всіх необхідних програм. якщо ви встановлюватимете програми лише з репозиторіїв виробника дистрибутива, боятися нема чого.
Та все влаштовує, просто не скачався був дистрибутив. Але зараз я вже все налагодив. Мабуть буду качати, бо на Петрівці по Лінуксу - ну нічого, на що варто було би потратити гроші.  ;)
Нехай тут трохи розгребусь, десь в середині тижня повернусь до цього питання. В усякому разі - другою системою Лінукс треба ставити, бо ніколи не освою.