Автор Гілка: Ubuntu - хочу встановити  (Прочитано 13182 раз)

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
  • дописів: 49
Re: Ubuntu - хочу встановити
« Відповідей #75 : 2009-07-03 15:14:52 »
Можливо. Завантажуєтеся з живчика/встановлювального диску у rescue mode, змінюєте розміри розділів, додаєте розділ під /home (якщо цього розділу ще нема). Завантажуєтеся назад, переходите на першу консоль, логінитеся як рут (у нього домівка на /), форматуєте розділ, що буде працювати як /home, монтуєте його десь в /mnt, переносите всі дані з /home на цей розділ, відмонтовуєте, прописуєте в /etc/fstab та монтуєте уже в /home. Якщо будь-який з цих кроків треба описати детальніше - питайте.
:'(
1)що значить завантажитись у rescue mode?
2)
Цитата
змінюєте розміри розділів, додаєте розділ під /home (якщо цього розділу ще нема)
коли відрізав розділ під /home - треба його зразу примонтувати?
3)
Цитата
Завантажуєтеся назад
Це значить виключити комп, витягнути диск з СД-рому і завантажитись у звичайному режимі з жорсткого?
4)
Цитата
переходите на першу консоль, логінитеся як рут (у нього домівка на /)
як перейти на першу (ане на другу, чи третю...) консоль?
І як ввійти як рут? sudo -i ?

5)
Цитата
форматуєте розділ
як???

6)
Цитата
відмонтовуєте, прописуєте в /etc/fstab та монтуєте уже в /home
я все це робив при установці Убунту, якою програмою треба це робити (форматувати-монтувати-відмонтувати) зараз?

Здається все.  

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #76 : 2009-07-03 15:21:42 »
Хлопці, а чи не пора з цією темою в "Питання щодо Debian"?
Ще ні. Я думаю з цим зустрічаються всі хто починає працювати на лінуксі ( в даному випадку на Убунту). Тобто роблять один розділ, куди все примонтовують. Але все таки краще, по аналогії з віндовс, щоб особисті дані знаходились в іншому розділі, а не на тому ж що і система.
Треба було це зробити ще при інсталяції, але тоді було не до "краще-некраще" - хотілось просто встановити і користуватись.
Хоча сам процес установки штука зовсім нескладна, як виявилось. Навіть не треба було форматувати весь диск з розділами в НТФС і ФАТ32 (чого я боявся що треба бути робити...). Нормально "прижились" в Убунті.

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #77 : 2009-07-03 16:37:03 »
1)що значить завантажитись у rescue mode?
Більшість завантажувальних дисків з дистрибутивами лінукс дозволяють вказати режим завантаження, у деб'яні це робиться введенням з клавіатури одразу після завантаження з диску (у командному рядку, здається там запрошення <<boot:>>) rescue. У випадку з живчиком (LiveCD) просто завантажитися з живчика.
Цитата
коли відрізав розділ під /home - треба його зразу примонтувати?
ні. та й не вийде - там ще нема файлової системи, тож перш його треба відформатувати.
Цитата
Це значить виключити комп, витягнути диск з СД-рому і завантажитись у звичайному режимі з жорсткого?
ага.
Цитата
як перейти на першу (ане на другу, чи третю...) консоль?
І як ввійти як рут? sudo -i ?
На першу, другу, і т.д. консолі можна перейти, натиснувши Ctrl+Alt+F1, Ctrl+Alt+F2, і т.д.
Специфіки убунту не знаю, здається, там логін від рута заборонено, отож або доведеться робити ці операції з живчика (це би я обрав, але як правило, rescue-mode консоль доволі обмежена, тому другий варіант виглядає привабливіше) або залогінитися як звичайний користувач та дійсно зробити sudo -i. Власне, єдина операція яку інакше як з живчика не зробиш - це зменшення кореневої файлової системи (саме файлової системи, диск можна й потім перерозбити).
Цитата
Цитата
форматуєте розділ
як???
mke2fs -j /dev/sdaX
Цитата
я все це робив при установці Убунту, якою програмою треба це робити (форматувати-монтувати-відмонтувати) зараз?
mount /dev/sdaX /mnt, umount /dev/sdaX, mount /dev/sdaX /home
де sdaX - ваш розділ диску під /home. Якщо у вас зараз один розділ, то найвірогідніше, що це буде sda2 чи hda2 (в залежності від інтерфейсу підключення жорсткого диску).
Ну і краще усі невідновні дані забекапити деінде.
В цілому, як я собі уявляю процес:
$ sudo reboot
<вставляємо живчик>
boot: rescue
# resize2fs /dev/sda1 10G (тут мають вміститися усі дані, що зараз знаходяться на розділі)
# reboot
<консоль>
$ sudo -i
# swapoff -a
# fdisk /dev/sda
fdisk: m
fdisk: u
fdisk: p
<записуємо, з якого сектору починається перший розділ>
fdisk: o
fdisk: n
> p
> 1
> <вводимо цей номер>
> +11G (трохи більше за розмір, до якого ми зменшили кореневу фс)
(якщо потрібний swap-розділ,
> p
> 2
> <enter>
> +<розмір свапу>)
> p
> 2 (3, якщо зі свапом)
> <enter>
> <enter>
fdisk: w (власне, записуємо зміни - до цього моменту таблиця розділів не змінювалася)
fdisk: q (якщо не вийде автоматично - не пам'ятаю вже)
# resize2fs /dev/sda1 (розтягуємо фс на оте "трохи більше")
(якщо зі свапом,
# mkswap /dev/sda2
# swapon /dev/sda2)
# mke2fs -j /dev/sda2 (тут і далі 3, якщо зі свапом)
# mount /dev/sda2 /mnt
# mv -v /home/* /mnt/
# umount /dev/sda2
# mount /dev/sda2 /home
<логінимося як звичайний користувач у графічному режимі>
$ sudo <текстовий редактор> /etc/fstab
і правимо під себе (свап, домівка, man fstab)
Можлива грабля: кореневий розділ прописаний у /boot/grub/menu.lst та у fstab за його UUID, я не знаю, чи він змінюється під час зміни розміру, мабуть ні, але повністю відкидати таку можливість не варто... Отож раджу таки запастися живчиком на кшталт кноппікса, щоб мати змогу якщо треба вийти в мережу. До речі, з живчика можна й не перезавантажуватися, а просто зробити усі операції з нього (ну хіба що не монтувати створену домівку у його /home, бо це не має особливого сенсу. На тому ж таки живчику може бути присутнім gparted, за допомогою якого ви можете обійтися без використання fdisk.

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #78 : 2009-07-03 16:43:45 »
Опс, то у вас там іще інші розділи... тоді рекомендую таки скористатися живчиком із gparted, але спочатку зробити на папері копію виводу fdisk -ul - тоді навіть якщо ви пошкодите таблицю розділів в процесі, ви зможете її відновити, повводивши ті ж самі значення секторів.
Edit:
Чи у вас вже є вільний розділ під домівку, і нічого змінювати розміром не треба? Тоді все набагато простіше.
« Змінено: 2009-07-03 16:59:50 від ISBear »

Відсутній red@cat

• Дописувач
  • **
  • дописів: 61
« Відповідей #79 : 2009-07-03 22:25:59 »
Специфіки убунту не знаю, здається, там логін від рута заборонено, отож або доведеться робити ці операції з живчика (це би я обрав, але як правило, rescue-mode консоль доволі обмежена, тому другий варіант виглядає привабливіше) або залогінитися як звичайний користувач та дійсно зробити sudo -i.
Не те, що заборонений, просто користувачу убунти невідомий пароль рута. Втім, на це є рада. Виконуємо
$ sudo passwd root
і встановлюємо для рута новий пароль. Після цього користуємося всіма привілеями рута без обмежень.

Отож раджу таки запастися живчиком на кшталт кноппікса, щоб мати змогу якщо треба вийти в мережу. ... На тому ж таки живчику може бути присутнім gparted, за допомогою якого ви можете обійтися без використання fdisk.
Як альтернативу кноппіксу (бо це, насамперед, десктоповий, а не rescue дистрибутив) можна спробувати systemrescuecd. Цей дистрибутивчик є значно компактнішим за кноппікс, але має багато корисних функцій (окрім вищезгаданих), до того ж він оновлюється щомісяця, на відміну від кноппікса.
« Змінено: 2009-07-04 07:27:01 від red@cat »

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
  • дописів: 157
« Відповідей #80 : 2009-07-06 00:50:16 »
От мені цікаво тільки одне: чи той хлопчина, що питав про встановлення бубунти ще її не викинув? Якщо ні, то чи можна, друже, поділитись враженнями в окремій гілці, щось на кшталт "Як я встановив бубунту і що про неї казав чере тиждень."  :)
--
WBR, Alex Lukin,
RIPE NIC HDL: LEXA1-RIPE

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #81 : 2009-07-06 13:31:31 »
От мені цікаво тільки одне: чи той хлопчина, що питав про встановлення бубунти ще її не викинув? Якщо ні, то чи можна, друже, поділитись враженнями в окремій гілці, щось на кшталт "Як я встановив бубунту і що про неї казав чере тиждень."  :)
В принципі нормально. При звичайному юзанні  ніякого дискомфорту не відчуваю. Для моєї роботи треба було поставити одну прогу (з під WINE) - не працює. Тому що не підтримується драйвер ключа захисту USB Guardant.
В консоль майже  :) не захожу.

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #82 : 2009-07-06 13:38:39 »
Опс, то у вас там іще інші розділи... тоді рекомендую таки скористатися живчиком із gparted, але спочатку зробити на папері копію виводу fdisk -ul - тоді навіть якщо ви пошкодите таблицю розділів в процесі, ви зможете її відновити, повводивши ті ж самі значення секторів.
Edit:
Чи у вас вже є вільний розділ під домівку, і нічого змінювати розміром не треба? Тоді все набагато простіше.
Що я зробив:
- з живчика відрізав місце від розділу де встановлено Убунту. Тут жеж форматував в EXT3.
- отже в мене є новий розділ, вже форматований в файлову систему  EXT3. Тепер треба його змонтувати. Але...
В консолі набрав:
mount /dev/sda7 /mnt
umount /dev/sda7
mount /dev/sda7 /home

Перезавантажую - /home на тому ж місці, а новий розділ залишається непримонтованим.
fdisk показує що в мене 7 розділів (і новий також показує - файлова ситема Linux). А змонтувати його не можу...
Що порадите?

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #83 : 2009-07-06 14:42:05 »
ні-ні-ні...
Так. По кроках:
# mount /dev/sda7 /mnt # приєднали ваш новий розділ до /mnt - тобто те що зараз в /mnt - воно знаходиться у вашому розділі.
# cp -prv /home/* /mnt/ # переносимо усе з поточної домівки до нової. про всяк випадок залишаємо дані і на кореневому розділі - щоб якщо розділ після перезавантаження не змонтується, ви все-таки змогли залогінитися як звичайний користувач (якщо домівка користувача не існує, зазвичай йому не дозволено входити в систему).
# umount /dev/sda7 # від'єднуємо розділ, що вже містить дані з вашої домівки від /mnt.
# mount /dev/sda7 /home # приєднуємо його до /home - тепер можна протестувати, залогінившися у систему, не перезавантажуючись.
з графічного оточення робите
$ sudo gedit /etc/fstab # або kate, чи будь-який інший зручний вам редактор. vim не пропоную, бо він потребує трошки вивчення.
додаєте рядок
/dev/sda7 /home ext3 noatime,data=ordered 0 2
і зберігаєте. Після цього можна перезавантажуватися, і перевіряти вивод команди mount (можна від звичайного користувача), там має бути щось таке:
/dev/sda7 on /home type ext3 (rw,noatime,data=ordered,commit=0)
Якщо все нормально, можна (краще вийти з системи й робити це з консолі) від рута зробити
# umount /home # від'єднуємо розділ з домівкою
# rm -rf /home/* # вилучаємо дані домівки, що залишилися на кореневому розділі
# mount /home # приєднуємо розділ назад
« Змінено: 2009-07-06 14:45:51 від ISBear »

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • [Debian Stretch]
« Відповідей #84 : 2009-07-06 14:49:06 »
Увага!!
Якщо на umount воно скаже "device is busy", НЕ запускайте rm!
якщо таке трапиться, спробуйте зробити
cd /
, і лише якщо після цього umount не видасть помилок, продовжуйте.

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #85 : 2009-07-08 12:50:28 »
ні-ні-ні...
Так. По кроках:
# mount /dev/sda7 /mnt # приєднали ваш новий розділ до /mnt - тобто те що зараз в /mnt - воно знаходиться у вашому розділі.
# cp -prv /home/* /mnt/ # переносимо усе з поточної домівки до нової. про всяк випадок залишаємо дані і на кореневому розділі - щоб якщо розділ після перезавантаження не змонтується, ви все-таки змогли залогінитися як звичайний користувач (якщо домівка користувача не існує, зазвичай йому не дозволено входити в систему).
# umount /dev/sda7 # від'єднуємо розділ, що вже містить дані з вашої домівки від /mnt.
# mount /dev/sda7 /home # приєднуємо його до /home - тепер можна протестувати, залогінившися у систему, не перезавантажуючись.
з графічного оточення робите
$ sudo gedit /etc/fstab # або kate, чи будь-який інший зручний вам редактор. vim не пропоную, бо він потребує трошки вивчення.
додаєте рядок
/dev/sda7 /home ext3 noatime,data=ordered 0 2
і зберігаєте. Після цього можна перезавантажуватися, і перевіряти вивод команди mount (можна від звичайного користувача), там має бути щось таке:
/dev/sda7 on /home type ext3 (rw,noatime,data=ordered,commit=0)
Якщо все нормально, можна (краще вийти з системи й робити це з консолі) від рута зробити
# umount /home # від'єднуємо розділ з домівкою
# rm -rf /home/* # вилучаємо дані домівки, що залишилися на кореневому розділі
# mount /home # приєднуємо розділ назад

Зробив до останніх трьох пунктів. При виконанні umount /home видає device is busy. Команда cd / не допомагає.
В принципі все вийшло: новий розділ примонтовався до домівки.
Тільки одне щось не так............ В результаті моїх маніпуляцій, ЩОСЬ сталось, і тепер при виключенні ноутбука чути якийсь писк. Як це виправити?

Відсутній smisha

• Новачок
  • *
« Відповідей #86 : 2009-07-09 09:03:26 »
Ще такий звук зявляється коли я видаляю файл.

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #87 : 2009-07-09 10:09:47 »
Ще такий звук зявляється коли я видаляю файл.
Приберіть у налаштуваннях звуку у GNOME галочки з відповідних пунктів.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you