Можливо. Завантажуєтеся з живчика/встановлювального диску у rescue mode, змінюєте розміри розділів, додаєте розділ під /home (якщо цього розділу ще нема). Завантажуєтеся назад, переходите на першу консоль, логінитеся як рут (у нього домівка на /), форматуєте розділ, що буде працювати як /home, монтуєте його десь в /mnt, переносите всі дані з /home на цей розділ, відмонтовуєте, прописуєте в /etc/fstab та монтуєте уже в /home. Якщо будь-який з цих кроків треба описати детальніше - питайте.
змінюєте розміри розділів, додаєте розділ під /home (якщо цього розділу ще нема)
Завантажуєтеся назад
переходите на першу консоль, логінитеся як рут (у нього домівка на /)
форматуєте розділ
відмонтовуєте, прописуєте в /etc/fstab та монтуєте уже в /home
Хлопці, а чи не пора з цією темою в "Питання щодо Debian"?
1)що значить завантажитись у rescue mode?
коли відрізав розділ під /home - треба його зразу примонтувати?
Це значить виключити комп, витягнути диск з СД-рому і завантажитись у звичайному режимі з жорсткого?
як перейти на першу (ане на другу, чи третю...) консоль?І як ввійти як рут? sudo -i ?
Цитата форматуєте розділ як???
я все це робив при установці Убунту, якою програмою треба це робити (форматувати-монтувати-відмонтувати) зараз?
Специфіки убунту не знаю, здається, там логін від рута заборонено, отож або доведеться робити ці операції з живчика (це би я обрав, але як правило, rescue-mode консоль доволі обмежена, тому другий варіант виглядає привабливіше) або залогінитися як звичайний користувач та дійсно зробити sudo -i.
Отож раджу таки запастися живчиком на кшталт кноппікса, щоб мати змогу якщо треба вийти в мережу. ... На тому ж таки живчику може бути присутнім gparted, за допомогою якого ви можете обійтися без використання fdisk.
От мені цікаво тільки одне: чи той хлопчина, що питав про встановлення бубунти ще її не викинув? Якщо ні, то чи можна, друже, поділитись враженнями в окремій гілці, щось на кшталт "Як я встановив бубунту і що про неї казав чере тиждень."
Опс, то у вас там іще інші розділи... тоді рекомендую таки скористатися живчиком із gparted, але спочатку зробити на папері копію виводу fdisk -ul - тоді навіть якщо ви пошкодите таблицю розділів в процесі, ви зможете її відновити, повводивши ті ж самі значення секторів.Edit:Чи у вас вже є вільний розділ під домівку, і нічого змінювати розміром не треба? Тоді все набагато простіше.
ні-ні-ні...Так. По кроках:# mount /dev/sda7 /mnt # приєднали ваш новий розділ до /mnt - тобто те що зараз в /mnt - воно знаходиться у вашому розділі.# cp -prv /home/* /mnt/ # переносимо усе з поточної домівки до нової. про всяк випадок залишаємо дані і на кореневому розділі - щоб якщо розділ після перезавантаження не змонтується, ви все-таки змогли залогінитися як звичайний користувач (якщо домівка користувача не існує, зазвичай йому не дозволено входити в систему).# umount /dev/sda7 # від'єднуємо розділ, що вже містить дані з вашої домівки від /mnt.# mount /dev/sda7 /home # приєднуємо його до /home - тепер можна протестувати, залогінившися у систему, не перезавантажуючись.з графічного оточення робите$ sudo gedit /etc/fstab # або kate, чи будь-який інший зручний вам редактор. vim не пропоную, бо він потребує трошки вивчення.додаєте рядок/dev/sda7 /home ext3 noatime,data=ordered 0 2і зберігаєте. Після цього можна перезавантажуватися, і перевіряти вивод команди mount (можна від звичайного користувача), там має бути щось таке:/dev/sda7 on /home type ext3 (rw,noatime,data=ordered,commit=0)Якщо все нормально, можна (краще вийти з системи й робити це з консолі) від рута зробити# umount /home # від'єднуємо розділ з домівкою# rm -rf /home/* # вилучаємо дані домівки, що залишилися на кореневому розділі# mount /home # приєднуємо розділ назад
Ще такий звук зявляється коли я видаляю файл.