Автор Гілка: Усі так мучаються?  (Прочитано 14981 раз)

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
Усі так мучаються?
« : 2007-05-11 13:39:09 »
За останній тиждень я встанавлював дві системи - Mandriva 2007 і (сьогодні) Kubuntu 7.04 (DVD). Перед цим усим я багато читав про лінукс, в чому реальна різниця між ним і системами Windows, що дійсно наскільки там все організовано. Лінкус мені дійсно сподобався, тобто, дуже сподобався. Особливо, коли побачив відеоролики із системи Mandriva 2007. Коли ж її поставив, та потроху почав користуватися, виникали проблеми ("Проблеми з мишею" нижче) з драйверами. Ну нехай, я вже думав, що я не досвідчений, тільки вчу систему, не розібрався буває. Але коли я вже все встановив, налаштував, я побачив ще кучу проблем, з різними пригальмовуваннями і зависаннями системи (доводилося два рази навпомацки вирористовувати комбінації коректного завершення роботи системи). Нехай вже так. Рішився на Kubuntu, начебто її більше полюбляють і користуються.. І що сьогодні - я поставив систему, перший раз запускаю. Довго рився, але так і не зміг знайти, як з'єднатися до інтернету через ADSL. Але бог з ним. Потім запускаю Amarok плеєр, вибираю звичайний файл mp3 - і він одразу ж і завис повністю. Такого я вже геть не очікував. І це стало приводом того, що я вирішив написати цей пост. І прошу допомоги. Скажіть мені будь-ласка, що відбувається? Чи всі новачки так мучаються і чи у всіх початківців такі глюки чи система не така досконала насправді, як про це пишуть? Чи може проблеми в залізі?
Зразу хочу сказати, що я не жаліюся ні кому ні на що, просто хочу для себе вияснити ці питання.

Praporshic

• Гість
Re: Усі так мучаються?
« Відповідей #1 : 2007-05-11 13:51:37 »
Якщо чесно, то залежить від дистра. Останнім часом вендори почали гнатись за версіями і як наслідок - маємо багацько проблем. Наразі я ще не стикався з подібним у трьох дистрах: Debian, Slackware(DeepStyle) та CentOS.
Стосовно драйверів - я лише кілька разів бачив атішну картку, що не створила жодної проблеми. Через це надаю перевагу nVIDIA, Intel, SiS та Matrox (у порядку зменшення поваги до виробника). Взагалі, проблеми різного роду бувають у кожного новачка. Але з часом ті проблеми такими вже не здаються.
Мені пощастило з освоєнням Linux - прийшов PAL та встановив повністю робочу систему на якій я далі вчився. Якщо ж такого гуру поруч немає - матимемо проблеми.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2007-05-11 13:57:51 »
Особисто я був новачком неадекватним і червонооким, бо пересів на лінукс з досі, а символом крутизни для мене була світлої пам'яті OS/2. Пам'ятаю, як сидів під ratpoison і елефесив на першому пеньку (люди підтвердять - вже тоді можна було ставити діагноз). З проблемами я справлявся методом Томмі, тільки що лоб в мене був, як правило, міцнішим за стіни :D

Це як варіант. Все залежить від міри безумства)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2007-05-11 14:08:59 »
З проблемами я справлявся методом Томмі, тільки що лоб в мене був, як правило, міцнішим за стіни :D
Це як варіант. Все залежить від міри безумства)

Мені було простіше - будучи студентом мехфаку ДДАУ я надавав перевагу молоту...

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #4 : 2007-05-11 14:14:01 »
Відповідаючи на запитання атвора гілки - більшість.
Як правильно сказав Сергій Єгоров, якщо є поруч хтось, хто хоча б перший раз все добре зробить - вважайте себе щасливцем. А в іншому випадку все залежить від наполегливості (або впертості) і кількості ресурсів (часу, інтернету, дисків з дистрибутивами...).

Я он зараз пробую завести якусь картку відеонагляду у Дебіен 4.0. Вже тиждень не заводиться, хоча в lspci її видно і модулі ядра коректно піднімаються. А /dev/videо як не було так і немає. А ніби не перший рік у юніксах...

Так що мучаться всі. Просто одним набридає, а іншим ні (або просто не хочеться здаватись).
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #5 : 2007-05-11 14:15:41 »
Мені було простіше - будучи студентом мехфаку ДДАУ я надавав перевагу молоту...
Я тоді принципово не питав ні в кого порад і майже не читав документацію. Ломився в лоб поки не знаходив рішення :D :D Я й про існування манів випадково дізнався десь через місяць користування. А мої червоні очки яскраво світились в темряві 8-)

[замріяно]Ех, були часи!..
« Змінено: 2007-05-11 14:16:43 від Cthulhu »

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #6 : 2007-05-11 17:07:37 »
За останній тиждень я встанавлював дві системи - Mandriva 2007 і (сьогодні) Kubuntu 7.04 (DVD)...
Чи може проблеми в залізі?
Зразу хочу сказати, що я не жаліюся ні кому ні на що, просто хочу для себе вияснити ці питання.
це добре, що ви спробували два дистрибутиви, принаймні тепер у вас є можливість порівняння, щодо проблем, мені здається що у вас таки щось з залізом
в мене з ATI-відео проблем не було але, я б найперше, спробував іншу відяху, якщо є така можливість
подивіться також в /var/log/messages перед підвисанням чи немає якоїсь інформації
можна поганяти систему на memtest, але наврядчи воно щось знайде

я, насправді, був початківцем у 96му тоді на ядерці 1.2 нічого не висло, але, напевне, лише через те, що крім ЦП, пам'яті і жорсткого диску нічого не підтримувалось :-D але за останні цять років основною причиною нечастих зависань майже завжди були драйвери, причому здебільшого сторонні...

тобто при зависаннях, я б порадив приблизно такий рецепт:
- перше і головне зразу дивитися в /var/log/messages (після перезавантаження звісно), там з ймоврністю в 50% буде щось про "вах-вах"
- тримати інший дистр під рукою (найлегше мати живий КД), щоб уникати потім відповідей на форумі "та викинь той дурний $BLOODY_DISTR!!! і постав $SUPER_POOPER_DISTR і буде тобі просвітління")
- також я завжди тримаю встановлене ще одну версію ядра (на одну-дві версії раніше або пізніше від типової для поточного дистра), щоб можна було швиденько в разі проблем перезавантажитися і подивитися на проблему з іншої точки в часі
- спробувати інше залізо, якщо є така можливість, видяха, напевне, буде прешим кандидатом у випадках, як у вас

ну й звісно нічого не замінить кишенькового гуру (бажано останньої версії), який вже на цьому з'їв всі зуби, і якого можна смикати часто і нудно і який ці всі кроки може зробити за вас, але вважайте, такі гуру можуть спожити неміряно ресурсів у вигляді хмільних напоїв і видавати в системний журнал купу повідомлень про криворуких ламерів :-D
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній chornyj

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
« Відповідей #7 : 2007-05-11 17:34:40 »
Мій перший досвід - це Unix в 1996р., де я згідно завченої іструкції відсилав листи електронною поштою. Через 10 років спробував Mandriva 10.0 і виявив купу проблем. Висновок: хочиш вивчити свій компютер - постав собі лінукс :)
Mandriva2007, CeleronD, GeForce6600GT, AVerTV GO 007

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
« Відповідей #8 : 2007-05-11 22:53:29 »
В усякому випадку, тепер я точно від лінукса відказатися не зможу  ;) Чимось він мене приваблює, навіть не знаю чим, але в цьому впевнений, бо якби цього не було, то вже б здали нерви.
Ця відеокарта.. У мене і у віндовсі були з нею проблеми. Тай крім того, буває таке, що вимикаю монітор (або він переходить у енергозберігаючий режим), потім вмикаю - і пише "Не має відеосигналу". Треба буде подумати щодо заміни на щось путнє..
І дуже погано, що не те що гуру, а навіть тих, хто хоч одну команду лінукса знає, серед своїх знайомих не маю :(. Але може це до кращого, бо я завжди все опановував самостійно, і, думаю, лінукс не вийняток.
« Змінено: 2007-05-11 22:54:25 від nickson »

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
« Відповідей #9 : 2007-05-11 23:02:22 »
Скажіть мені будь-ласка, що відбувається? Чи всі новачки так мучаються і чи у всіх початківців такі глюки чи система не така досконала насправді, як про це пишуть? Чи може проблеми в залізі?

Я принципово видалив оффтоп та встановил Linux, щоб небуло приводу вирішувати проблему перевантяженням в іншу ОС. Перших пів року матюкався страшенно (й думав, що хто вигадав, що оффтоп найглючніша ОС у світі :) ), бо те непрацювало, се глючило, але якось згодом усі проблеми поверішувались, і тепер з доброй волі я не повернуся на оффтоп. Насправді, що мене досі вражає, те що нічого само собою не "відвалюється". Якщо глючить, то воно глючить постійно, легко найти причину, а не так, що хоче сьогодні працює, а хоче непрацює.
Linux. The future is open.

Відсутній nickson

• Дописувач
  • **
« Відповідей #10 : 2007-05-12 00:07:39 »
Не зовсім зрозумів, під "оффтоп" мається на увазі "вікна"?
« Змінено: 2007-05-12 00:10:49 від nickson »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #11 : 2007-05-12 00:45:34 »
Ну якщо вже про перші досвіди пішло...
Перший раз я сів за лінукс-термінал у 2001 році - у нас в універі це був єдиний Інтернет-центр, який працював до вечора. Він складався з одного компа-сервера з RH якась_стара_версія, а інші компи були трієчки-четвірки-пентіум перший (трієчки в сенсі 386 , а не Pentium III) - вони юзались в якості терміналів, що якось через rlogin коннектились до сервера (ніколи такого не піднімав, тому не знаю, як воно точно працює - якийсь віддалений десктоп).  

Отже, до диспозиції юзерів був браузер lynx, програма електронної пошти pine і можливість скопіювати завантажені файли на дискету за допомогою mtools (оскільки це віддалений вхід, то доступ був тільки до дисководу в центрі), а також термінальна аська micq, яку адміни замінили на vicq згодом. Ну і користувалися цим ВСІ, навіть гуманітарії та люди, що дуже погано зналися на користуванні компом - бо вивчити три команди нескладно. Я пам"ятаю, як знайомився з дівчатами за допомогою write і чатився з друзями через talk/write (просто було прикольно).

На жаль, вже у кінці мого навчання центр закрився. Зараз є вже новий, з сучасними компами і графічною Федорою.

Пізніше влаштувався працювати веб-майстром і довелося познайомитися з PuTTY і вивчити ще кілька команд (найголовніша - це chmod :) ).

Досвід роботи з нетермінальним Лінуксом отримав у 2005 - захотілось спробувати ОС, яка стояла на серваку, у себе вдома. Досвід виявився більше негативний - у мене було 256М пам"яті, тому Suse 9 сильно гальмувала й вішалась, hibernate сильно глючив - тоді як XP працювала в мене як годинник. В мене не було достатньо знань, щоб то розрулити, тому я в кінці кінців забив і зніс лінукс.

Ото повернувся до нього рік тому, бо довелось зайнятися обчисленнями, а весь софт під Лінукс. Поставив на роботі Федору, маю трохи більше ніж півроку постійної роботи з лінуксом. Що вам сказати, вінда таки є пацаватою і незручною системою.

Щодо того, чи всі мучаться, то ні, не всі. Рекомендую записати LiveCD найпопулярніших дистрибутивів і спробувати їх у собі без встановлення - хоч один повинен запрацювати нормально. Взагалі будь-яке дистро можна довести до ладу, але для того треба досвід і копітка праця. Зараз лінукси досягли того рівня, що можна знайти дистро, яке працюватиме з коробки нормально.
У мене  на Ubuntu 7.04 жодних описаних проблем не було, тому дивно, може Kubuntu ше не встигли доробити нормально?
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #12 : 2007-05-12 00:53:48 »
Ну й нафлеймили!
Конкретно.

1) Дистри Лінукса таки сильно відрізняються за стабільністю і підтримкою заліза. Мандріва завжди була проблемною, я ще не бачив жодного користувача (включаючи себе самого, який починав із Мандрейка), який би не мав численних проблем із цим дистром. В *ubuntu я щось теж не впевнений. Залізо найкраще завжди підтримував SuSE.

2) Щоб Вам хтось зміг допомогти, називайте конкретне залізо, з яким проблеми. Яка мишка, що за ADSL, який монітор. А то про що мова йде?

3) Справді, краще починати з "живчиків" (LiveCD) [151] якщо, звичайно, пам'яті не менше 512 МБ.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #13 : 2007-05-12 01:06:01 »
Не зовсім зрозумів, під "оффтоп" мається на увазі "вікна"?
ага. Тільки на цьому форумі це зустрічав. Сам колись називав маздай. Я пам"ятаю, колись бінарним редактором відредагував command.com і в мене при завантаженні системи або вікна терміналу висвітлювалось Microsoft MustDie 95  ;D
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2007-05-12 01:10:24 »
Цитата
2) Щоб Вам хтось зміг допомогти, називайте конкретне залізо, з яким проблеми. Яка мишка, що за ADSL, який монітор. А то про що мова йде?
ADSL - це спосіб з"єднання з глобальною мережею через виділену лінію. Конретно для лінукса це означає прописання ІР, шлюзу і DNS (якщо з"єднання через DHCP, то інтернет сам має з"явитися без додаткових рухів) - корисно встановлювати лінукс з LiveCD - тоді відповідне віконце для налаштування параметрів вискочить саме собою. Або це завжди можна зробити вручну - здається, командою ifconfig або System - > Administration -> Network (GNOME) i десь там в Control Center у KDE
« Змінено: 2007-05-12 01:12:10 від noddeat »