Автор Гілка: рекомендації щодо організації розділів на диску  (Прочитано 8933 раз)

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Можна погодитися. А якого виграшу ви при цьому досягаєте?
Я крутий  8-)
Крутість - це перевага на рівні дитячого садка.
dd if=/dev/zero of=/dev/null

romi

• Гість
Крутість - це перевага на рівні дитячого садка.
Не спорю  :)
Так хочеться повернутися в дитинство і знову ходити в дитячий садочок :(

Відсутній Ayello

• Кореспондент
  • дописів: 108
Ознайомившись з матеріалами з інету хочу додати  (для того хто робить вибір та шукає) що існує різні фалові системи що мають різні якості щодо "працездатності", надійності, швидкості, взаємодії з Віндовс та інші. Згідно можливостей fs їх рекомендують для відповідних розділів, наприклад:
- для розділа boot- "ext2fs"
- для основних розділів - "ReiserFS" або "ext3fs"
- для розділів з мультімедія - варто подумати "XFS"
У "Віндовс" такого різноманіття та вибору нема.
Дякую.

romi

• Гість
Зачекайте, здається в мене є свап. ::)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Зачекайте, здається в мене є свап. ::)
Невже? А в мене э плюсомет. romi, для флуду є "Балачки", там ми нікого не зачіпаємо, тут і в іншх гілках будь-ласка працюємо в форматі "Запитання-відповідь/порада". Власне, це стосується не настільки цього допису, а деяких попередніх.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній klim

• Графоман
  • дописів: 287
  • The True Lamer. Beware of fakes.
Розбивав твердого диска на розділи не подумавши. Звідси питання: як зробити розділ extended (хотілось би без втрати даних)?

Відсутній piktor

• Видавець
Розбивав твердого диска на розділи не подумавши. Звідси питання: як зробити розділ extended (хотілось би без втрати даних)?
Із усього мені відомого без втрати даних може працювати лише Partition Magic, але його застосовувати до Linux-розділів вкрай не рекомендую. Краще знайдіть тимчасове сховище для вашої інформації.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній klim

• Графоман
  • дописів: 287
  • The True Lamer. Beware of fakes.
Із усього мені відомого без втрати даних може працювати лише Partition Magic, але його застосовувати до Linux-розділів вкрай не рекомендую. Краще знайдіть тимчасове сховище для вашої інформації.
Та місце я знайду. Я не розумію як за допомогою, наприклад. GParted створити цей extended розділ. Не знайшов я такого пункту в меню.

Відсутній Ayello

• Кореспондент
  • дописів: 108
Вітаю!
Створити новий розділ та в вікні вибрати яким він буде:
розширений або головний...

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
До речі, стосовно порад про розбиття, файлові системи etc.
У лінуксі все надто швидко змінюється та морально старіє. До прикладу, вживати  ext2 на /boot - раніше ця рекомендація опиралась на те, що ext3 міг бути не вкомпільований в ядро, а винесений модулем і, відповідно, система могла не побачити завантажувальний розділ. Зараз для основних дистрибутивів це вже неактуально.
Стосовно великої кількості розділів - рекомендація опиралась на сервені системи, де має величезне значення надійність і є ймовірність виходу з ладу системи при наповненні її логами чи поштою користувачів.
На даний момент для робочої станції, до прикладу, не буде найгіршим варіантом всю файлову систему розмістити у одному-єдиному розділі ext3.
У мене на лептопі, до прикладу, 10 ГБ на кореневій файловій системі (ext3) і 30+70 ГБ у монтується у /mnt/ext i /mnt/fat. Чому так? А холєра знає, так склалось історично в процесі плавного переходу "він онлі - дуал бут - лін онлі".
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
На даний момент для робочої станції, до прикладу, не буде найгіршим варіантом всю файлову систему розмістити у одному-єдиному розділі ext3.
Можу погодитися. Мені рекомендованих Мандрівою 7 Гб для кореня не вистачає. Зараз не знаю, як з цієї ситуації викрутитися.

Відсутній karmeljuk

• Графоман
  • дописів: 480
Можу погодитися. Мені рекомендованих Мандрівою 7 Гб для кореня не вистачає. Зараз не знаю, як з цієї ситуації викрутитися.

В мене аналогічно. Лише 8Гб під Мандрівою, а я не знаю як збільшити розмір кореня, не збивши при цьому систему, бо я її вже місяць напильником потроху налаштовую і оновлень багато раз уже скачував, так шо заново ставити зовсім не бажаю

Відсутній piktor

• Видавець
Нагадайте, як у вас розподілене місце на диску. Можна спробувати, щоб не створювати нові розділи, винести теки /var та /usr у вже існуючий інший розділ за допомогою mount -о bind. Попереджаю, сам не пробував, але теоретично має спрацювати і не доведеться переформатовувати жорсткого диску.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
Та от вирішив поки що. Чомусь прийшло в голову перевірити, чи є осиротілі пакунки, аж більше 100 виявилося!

Відсутній Nazarium

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • Debian Lenny
Доброго!
Чи існують якісь рекомендації щодо організації розділів на диску при встановленні операційної системи Лінукс. Наприклад я встановив розділи: /boot,/,/temp, /home, /swap(є якась прога що дозволяэ працювати без свапу).
Дякую.

Ось http://libc6.blogspot.com/2007/04/disk-patitioning-for-installation.html
Насправді немає жодних чітких правил. Все залежить від вимох і функціоналу системи