Автор Гілка: Установлення стільничого середовища для Debian  (Прочитано 1715 раз)

Spiritlert

• Гість
Вітаю!

Вчора наш модератор з Білої Церкви люб'язно надав мені майже 40 Гб репозиторію і установочний CD дистрибутиву Debian 5.0.3 (Lenny) одночасно для х86 і х86-64, запевнивши, що за замовчуванням встановиться середовище KDE. Установка запропонувала мені лише стандартну систему, а такого пункту, як "стільниче  середовище" навіть не було. Після встановки ніяких стільниць не помітив, за то мав чудову нагоду наугад вивчати консольні команди і дуже високо оцінити почуття гумору Owl'a :D. Порадьте, як встановити стільницю (команд поки не вивчав) чи легше буде знайти укомплектований диск?:P

Буду також радий посиланням на усякого роду літературу, пов'язану з цим дистрибутивом.
« Змінено: 2009-11-20 13:16:05 від Spiritlert »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
запевнивши, що за замовчуванням встановиться середовище KDE.
... в Alt Linux 4.1, який я також давав.
Щодо Debian - то інсталяційний диск містить лише базову систему. Поняття "базова система" в Alt Linux та Debian дуже відрізняються - в останнього вона дійсно базова.
Значить, що нам треба.
0 - Подивитися, який в системі є текстовий редактор. Для новачка, щоб довго не розбиратися - рекомендую nano, але не впевнений, що він на інсталяційному диску є. На крайній випадок apt-get install nano, а раптом повезе.
1 - Підключити розділ з даним мною репозиторієм. Якщо цього не було зроблено при встановленні - то man mount, man fstab + шукаємо на нашому форумі про файлик /etc/fstab (Ну ліньки мені описувати це зараз детально, ліньки)
2 - Підключити репозиторій. Для цього слугує файл /etc/apt/sources.list Детально - man sources.list У вас має вийти щось схоже до цього:
deb file:///path/to/repo/ squeeze main contrib non-free
На форумі про це також інфи багато.
3 - Оскільки інсталятор lenny, а репозиторій - squeeze - зробити apt-get upgrade та apt-get update для оновлення системи.
4 - apt-cache search назва_вашого_улюбленого_середовища. Дивитеся в лівій колонці результатів назву пакету, скажімо kde4-base, робите apt-get install kde4-base
5 - Так, Debain - не подарунок для початківця, але якщо ви не здастеся і декілька тижнів повоюєте з ним - ну, я он досі на інший дистр ніяк не можу злізти.
6 - Головне - http://docs.linux.org.ua/ - українською, дещо є про Debian.
« Змінено: 2009-11-20 14:17:07 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Spiritlert

• Гість
Ага, дякую! Відсьогодні я не вдома, але на ті вихідні спробую налаштувати. Дав собі слово підкорити Дебіан, так що рано чи пізно йому кінець.:D. Розділ підключений, але щодо підключення репозиторію хотілося б докладніше... А той інших диск, що ви показували (лише для х86) містить стільницю? :P Ось знайшов відео установлення Дебіан, там окрім базової системи можна вибрати робочі стільниці, це на CD чи  DVD? Прошу інших користувачів і надалі ділитися лінками (бажано, щоб можна було скачати матеріал на ПК: книги українською, російською англійською - або яку купити в поліграфічному вигляді?).
« Змінено: 2009-11-20 15:26:41 від Spiritlert »

Spiritlert

• Гість
Ну ліньки мені описувати це зараз детально, ліньки
Вам, схоже, і їсти ліньки, довелося годину погуляти, поки вас дочекався з обіду. Можна було б за цей час і кабана з'їсти. ;)
А решта чого не відповідає? Досить там спати! :D

Відсутній piktor

• Видавець
Вам, схоже, і їсти ліньки, довелося годину погуляти, поки вас дочекався з обіду. Можна було б за цей час і кабана з'їсти. ;)
А на обід в нас годину відводиться за штатним розписом. Та-й я міг не тільки обідати, а бути зайнятий справами в іншому корпусі.
На тому іншому диску є KDE 3.5, але то Etch, який на пару років старіший за отриманий вами репозиторій. При спробі оновитися буде замінено буквально все, тому краще вже ставити нове з самого початку.
Тому-й рекомендую ставити самий мінімум з диска - щоб все інше йшло з репозиторію.
Сьогодні, до речі, ставив з нього людям Debian, тим-же способом, що і вам описував. nano є в базовій системі. Якщо у вас розділ вже змонтований, то:
nano /etc/apt/sources.list
там дописуємо те, що я казав у попередньому своєму пості.
Далі командуємо apt-get update та apt-get upgrade. Я ще-й дописав apt-get dist-upgrade.
Наступне - ядро. На диску - 2.6.26-2, в репозиторії - 2.6.30-2. Бажано оновити, хоча не критично. Ставимо пакунки linux-image-2.6.30-2-686, linux-source-2.6.30 (потрібно для встановлення заводських дров для відях ati, nvidia, не знаю за intel та інші), gcc, binutils. За смаком - mc. ntfs-3g потрібен, якщо передбачаються походи на ntfs-розділи.
Якщо ви обрали українську локаль при встановленні - console-cyrillic і ви побачите трошки рідної мови у терміналі.
А, іще, якщо ставитимете заводські дрова на відяху - перед спробою запустити файлик з ними зробіть йому chmod +x.
Ну а далі ставимо стільничне середовище на вибір. Як шукати назви пакунків - я казав.
A: Fixed -.-
« Змінено: 2009-11-22 00:02:29 від ISBear »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
В загальному випадку для збирання модулів ядра повні багатомегабайтні сирці ядра не потрібні (я мав щастя не парити собі мізки ані нвідією ані аті вже деякий час, тому можу помилятися), потрібні linux-headers, kernel-package (який встановить build-essential, який встановить gcc, make, binutils та інший мотлох) та module-assistant.
Якщо інсталер встановив метапакунок linux-image-2.6-686 під час встановлення, то ядро має оновитися саме під час загального апгрейду. Якщо це не трапиться, краще встановити саме цей метапакунок - тоді ядро буде автоматично оновлюватися. Якщо ж ядро оновиться, то після успішного перезавантаження у нове ядро старе краще вилучити - ядро таки займає порядно місця.
Щодо локалі у консолі - ніби тестова гілка перейшла на console-setup, який використовує іксовий синтаксис та дані для встановлення розкладки клавіатури (зручно! мені сподобалося.), тому можете погратися з /etc/default/console-setup.

Відсутній piktor

• Видавець
Я дав Дмитру мінімальний інсталяційний диск з lenny та репозиторій squeeze, а позавчора сам ставив таким способом систему, свої дії і описав.
Якщо інсталер встановив метапакунок linux-image-2.6-686 під час встановлення, то ядро має оновитися саме під час загального апгрейду.
Ах он воно що - я то думаю, навіщо в системі декілька ядер - 2.6 та 2.6.хх - перше, то метапакунок, що означає "поточне ядро із наявного репозиторію". Буду знати.
В загальному випадку для збирання модулів ядра повні багатомегабайтні сирці ядра не потрібні (я мав щастя не парити собі мізки ані нвідією ані аті вже деякий час, тому можу помилятися), потрібні linux-headers, kernel-package (який встановить build-essential, який встановить gcc, make, binutils та інший мотлох) та module-assistant.
Згоден, але коли я це освоював - то цього не знав, а тому звик ставити сирці ядра :-)
Щодо локалі у консолі - ніби тестова гілка перейшла на console-setup, який використовує іксовий синтаксис та дані для встановлення розкладки клавіатури (зручно! мені сподобалося.), тому можете погратися з /etc/default/console-setup.
Еммм. На тому інсталяційному диску іксів якраз і немає, саме тому Дмитро і звернувся сюди. Коли я таким способом ставив систему - то кирилицю схотів отримати раніше за ікси - щоб комфортно працювати з mc та apt-get (який частину повідомлень видає українською).
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.