Автор Гілка: Ноутбук + Inux = ???  (Прочитано 19377 раз)

Відсутній bombus

• Новачок
  • *
  • дописів: 46
Ноутбук + Inux = ???
« : 2008-10-25 02:18:26 »
Доброго дня\ночі! В мене до вас багато запитань. Чи могли б ви мені допомогти віднайти відповіді на них?
В мене є ноутбук і я хотів би встановити на нього ОС  Linux. Ноутбук Acer TravelMate 5320 (Intel Celeron M550 2 GHz\1024 Mb DDR2\120 Gb SATA\Video Intel X3100 384 Mb). Я знаю про Linux (далі Лінукс) дуже мало. Ви могли б підсказати яку версію мені краще встановити, щоб після  встановлення на ноутбуці можна було працювати з документами, слухати звичні МР3-треки і дивитись фільми, входити до інтернету?
« Змінено: 2008-10-25 02:19:05 від bombus »

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Re: Ноутбук + Inux = ???
« Відповідей #1 : 2008-10-25 09:45:03 »
В принципі можна встановити будь-який дистрибутив з великою кількістю користувачів (це не тому, що я не люблю дистрибутиви з малою кількістю користувачів, а тому, що потім легше буде знайти вирішення проблем, які можуть виникнути).

Працювати з документами можна у будь-яких дистрибутивах (все залежить від того, які це документи ;)). Якщо вас цікавлять MS doc, то бажано обрати щось посвіжіше (SuSE, Mandriva, Ubuntu, Arch ;)), оскільки у них будуть найсвіжіші OOo3 з новими ще не звіданими помилками. ;)

У більшості дистрибутивів головної десятки (http://distrowatch.com/) для того, щоб слухати mp3 вам знадобиться звантажити додатковий пакунок (~1-2 Мб). Серед винятків Mandriva (вона одразу по встановленні може відтворювати mp3) і Mint (Ubuntu, у якому начхали на патенти).

Для того, щоб дивитися фільми вам в усіх дистрибутивах доведеться доставляти кодеки з Windows (~20 Мб, в принципі можна і не доставляти, але тоді існує імовірність, що якісь з фільмів ви не зможете подивитися, таких фільмів мало, але вони є).

Виходити до інтернету можна з будь-якого дистрибутива, але якщо ви маєте намір використовувати комутований зв’язок (модем), можуть виникнути невеличкі проблеми (десь половину ноутбуків обладнано модемами Conexant (на жаль, мені не вдалося за даними інтернету встановити, на якому типі чипів побудовано ваш модем) і вам доведеться або розбивати копилочку з баксиками, або шукати альтернативні рішення ;)

Можна обійтися і без звантажування будь-яких пакунків, якщо закупитися повним набором зрізів сховищ дистрибутива.

Щоб переконатися, що берете не кота в мішку, спробуйте спочатку завантажитися з Live CD відповідного дистрибутива (якщо оберете Debian, скористайтеся Knoppix). Так ви зможете подивитися наскільки добре чіпляється обладнання вашого ноутбука відповідним дистрибутивом і переконатися, що його зовнішній вигляд не суперечить вашим естетичним вимогам і не спричиняє когнітивного дисонансу. ;)

P.S. І ще одне: у вашого ноутбука відео-картка від Intel, підтримка драйверами якої з’явилася досить недавно. Тому не обирайте застарілих дистрибутивів (більше ніж річної давнини).
« Змінено: 2008-10-25 09:53:16 від yurchor »
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній Vitaliy_Zinchenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
« Відповідей #2 : 2008-10-25 09:46:26 »
В мене на TravelMate 2490 чудово бігає OpenSuse 10.3. Єдине що не налаштував - внутрішній модем, але його мені не потрібно. На ура працюю з документами (OpenOffice), дивлюсь кіно (mplayer зібраний з джерельних кодів), слухаю музику (хmms встановлював окремо), читаю linux.org.ua :), бігаю забавки ітд.

Взагалі Acer-и дуже дружні з лінуксом тому гадаю вам підійде будь-який сучасний дистрибутив, але краще оберіть той що є в знайомого гуру  ;)

RedHat 7.1 -> RedHat 9.0 -> Suse 9.x -> OpenSuse 10.0 -> OpenSuse 10.3 -> Ubuntu 8.10

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #3 : 2008-10-25 13:19:36 »
В Убунту не буде ОО3. Тільки у версії 9.04, що з’явиться у квітні. Але загалом так.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній bombus

• Новачок
  • *
« Відповідей #4 : 2008-10-25 22:38:13 »
В мене є такі версії Лінукса:
1. Ubuntu 8.04 LiveCD
2. Ubuntu 8.10 LiveCD
3. Mandriva 2008.1 LiveCD
4. DreamLinux 3.2 LiveCD
5. Ru.xbuntu 7.04 LiveCD
6. Fedore 8 LiveCD
7. Freespire 2.0 2007 LiveCD
8. Kororaa-XGL LiveCD
9. Gentoo LiveCD
10. Linux XP Desktop 2006
11. Mandriva 2008 + Powerpack (2DVD)
12. SuSE 10.2 (1DVD)
13. ASP Linux 12 Carbon (1DVD)
14. Runtu 2.0 (1DVD)
15. Mandriva 2007 Free (1DVD)
16. Fedore 9 (1DVD)
17. Linux Mint Fluxb (1CD)
18. Ubuntu 8.04 (1DVD)
Яку з цих версій порадите встановити на мій ноутбук??? ::)

М. Совєти скінчились 91-го. Слідкуйте за мовою.
« Змінено: 2008-10-25 23:48:59 від Praporshic »

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #5 : 2008-10-26 01:40:18 »
В мене є такі версії Лінукса:
[покусано]
Яку з цих версій порадите встановити на мій ноутбук??? ::)

Взагалі кажучи, не порадимо жодну. Бо, хоча дистрибутив типу LiveCD/DVD часом можна встановити на вінчестер (напр. Knoppix), однак в цілому LiveCD (вони ж "живчики") не призначені для встановлення: їхнє завдання якраз протилежне — дати змогу працювати в операційній системі, не встановленій на комп'ютер, а лише завантаженій у пам'ять з CD або DVD. Тому просто позапускайте їх по черзі та подивіться, який Вам більш за все подобається. А вже за цим суб'єктивним враженням шукайте інсталяційні диски цього ж дистрибутиву.

Але запускати треба не все, бо у Вашому списку є одні й ті самі системи, але різних версій, або близькі відгалудження основних систем. Відтак, альтернативи наступні:

1. Ubuntu 8.04 LiveCD, Ubuntu 8.10 LiveCD, Ru.xbuntu 7.04 LiveCD, Runtu 2.0 (1DVD), Ubuntu 8.04 (1DVD) — це все майже одне й те саме. Спробуйте останнє (DVD).

2. Freespire 2.0 2007 LiveCD — клон Ubuntu. Не потрібен, хіба подивитися.

3. Linux Mint Fluxb (1CD) — теж клон Ubuntu. Ніби нічого, але віконний менеджер Fuxbox може відштовхнути новачка.

4. Mandriva 2008.1 LiveCD.
(А ось Mandriva 2007 Free (1DVD) та Mandriva 2008 + Powerpack (2DVD) — це вже інсталяційні диски).

5. Fedore 8 LiveCD
Fedore 9 (1DVD) — це інсталяційний DVD. Найпрогресивніший дистр (в ньому випробуються найновіші технології), але через це і не дуже стабільний. Після інсталяції можливі різноманітні проблеми.

6. 7. Linux XP Desktop 2006 та ASP Linux 12 Carbon (1DVD) — це клони Fedor'и (останній має бути стабільним).

8. SuSE 10.2 (1DVD). Гарне, але старе: зараз (поки ще) актуальним є OpenSUSE 11.0.

9. Gentoo LiveCD. Не знаю, як виглядає, але якщо інсталювати, то це не для новачка. Всі програми компілюються перед встановленням, і це дууууууже довго.

10. 11. DreamLinux 3.2 LiveCD, Kororaa-XGL LiveCD — я таких звірів і не бачив.

Я б радив вибирати з-поміж (i) Ubuntu/Debian`a/Mint`a, (ii) Mandriv`и та (iii) OpenSUSE. Останні два з названих мають корисну для новачка особливість: в них всі системні налаштування зібрані в єдиний Центр керування (щось типу Панелі керування у Windows, тільки з більшою кількістю можливостей; наприклад, там можна завантажувати програми з інтернета). В інших дистрах (за винятком ALT Linux`a), наскільки я знаю, таких центрів керування немає, що значно ускладнить життя на перших порах, якщо ви досі бачили тільки Windows.
« Змінено: 2008-10-26 01:41:43 від Campana »

Відсутній bombus

• Новачок
  • *
« Відповідей #6 : 2008-10-26 09:55:07 »
DreamLinux 3.2 LiveCD - єдина версія Лінукса в якій працюють ефекти схожі  з Beryl (в мене на ноутбуці).  Я перевстановлював всі ці версії на ноутбук. Найбільше мені сподобалися:
- Mandriva 2008 + Powerpack
- Ubuntu
- OpenSuSE
У всіх версіях Лінукса в мене виникала проблемка з підключенням до інтернету :'(  В мене локалка по району 1Гігабіт, через неї йде інтернет, хотя локалка працює і всі настройки внесені вірно. :-/
Буду встановлювати Mandriva 2008

Відсутній funtik

• Кореспондент
  • дописів: 138
  • Linux... because life is too short for reboots!
« Відповідей #7 : 2008-10-26 11:17:42 »
Щодо мене, то першим із дистрибутивів, який я встановив, був Mandriva 2008. Мені порадили, що це найбільш "віндовий" дистрибутив, і в ньому все просто конфігуриться. Але, на мій погляд, це тільки з першого погляду. Справді, там багато графічних конфігураторів, яких немає в інших дистрибутивах, проте постійно виникали проблемки з кодуванням і тд. Я перейшов на Debian, і зараз дуже задоволений. Працює стабільно, але прийшлося ще більше полюбити консоль ;) Ну а з тих, що маєш, я б радив Ubuntu.

Відсутній Vitaliy_Zinchenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
« Відповідей #8 : 2008-10-26 11:32:01 »
Яким чином відбувається під'єднання до Internet?

Якшо це кумутоване з'єднання, наприклад PPPOE, необхідно вснановити пакет rppppoe
Якщо інтернет має бути одразу після підімкнення мережевого кабелю, тоді скажіть як ви отримуєте налаштування мережі (DHCP, чи можливо вводите вручну)?

Може бути таке, що Internet у вас є, просто невірно налаштовані DNS сервери чи шлюз(хоча якшо локалка працює значить з шлюзом все гаразд).

Щоб перевірити чи є інтернет без DNS-ів треба завантажити підвіконник чи скористатись  компютером де працює Internet, ввести ping google.com.ua  і виписати на папір IP адресу, завантажити лінукс і в консолі написати ping <IP адреса з паперу> (напр. в мене це ping 66.249.93.104) якщо пінг пройшов вдало значить у вас щось не так з налаштуваннями DNS
RedHat 7.1 -> RedHat 9.0 -> Suse 9.x -> OpenSuse 10.0 -> OpenSuse 10.3 -> Ubuntu 8.10

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #9 : 2008-10-26 11:39:33 »
виникали проблемки з кодуванням і тд. Я перейшов на Debian, і зараз дуже задоволений. Працює стабільно, але прийшлося ще більше полюбити консоль ;) Ну а з тих, що маєш, я б радив Ubuntu.
Можна докладніше про проблемки з кодуванням? У мене проблемок не виникало.

Зате Ubuntu вбило жахливою відсутністю будь-яких навичок у користувачів і дуже своєрідним перекладом українською. Також дистрибутив вражає тотальною «віндовістю» користувачів, які всюди, де треба і де не треба, намагаються впихнути банер Ubuntu і вказати всім скільки днів залишилося до виходу чергової версії, а потім вихвалятися, хто швидше звантажив образ диска для встановлення. Якщо можна, спростуйте, будь ласка.

Користувач Mandriva 2009
You're not alone
All used up

Відсутній funtik

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2008-10-26 11:42:14 »
Щодо проблем з кодуванням, то мені так і не вдалося оживити mc. Яке б кодування я не вибирав, mc себе поводив жахливо. Якщо бути відвертим, то зараз уже не згадаю, що ще траплялося, бо на Debian я перейшов давненько.

Що стосується Ubuntu, то я не пропагую його. Мені доводилося його бачити, і моє особисте враження від нього залишилось позитивним. Зокрема, там є менеджер пакетів, роботу якого можна налагодити через мережу (як і в Debian).
« Змінено: 2008-10-26 11:47:02 від funtik »

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #11 : 2008-10-26 11:46:34 »
Щодо проблем з кодуванням, то мені так і не вдалося оживити mc. Яке б кодування я не вибирав, mc себе поводив жахливо.
Ніколи не мав проблем з mc, коли користувався Mandriva 2008. Мабуть щось робив не так. ;)
[yurchor@localhost ~]$ locale
LANG=uk_UA.UTF-8
LC_CTYPE=uk_UA.UTF-8
LC_NUMERIC=uk_UA.UTF-8
LC_TIME=uk_UA.UTF-8
LC_COLLATE=uk_UA.UTF-8
LC_MONETARY=uk_UA.UTF-8
LC_MESSAGES=uk_UA.UTF-8
LC_PAPER=uk_UA.UTF-8
LC_NAME=uk_UA.UTF-8
LC_ADDRESS=uk_UA.UTF-8
LC_TELEPHONE=uk_UA.UTF-8
LC_MEASUREMENT=uk_UA.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=uk_UA.UTF-8
LC_ALL=
« Змінено: 2008-10-26 11:46:54 від yurchor »
You're not alone
All used up

Відсутній funtik

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2008-10-26 11:48:49 »
Таке теж аж ніяк не виключено. Я починав з Mandriva, і тому там багато чого не виходило. У якійсь мірі і враження негативні  саме з цієї причини залишились.  :)

Відсутній bombus

• Новачок
  • *
« Відповідей #13 : 2008-10-26 12:03:58 »
Локалка працює нормально. Навіть відбулися декілька спроб сканувати порти (мабуть хакерські атаки). Інтернет не працює. Можу входити лише на сайт свого оператора (він ftp) і качати з нього фільми, програми та інше. Ще якась трабла зі звуком, при ввімкненні досить гучно динаміків чутний звук "ву-у-у-у-у", якесь гудіння - заважає при перегляді фільмів та прослуховуванні музики :-/
І ще таке. Мені хотілося б встановити Ubuntu, але ж там є проблемки з RPM (якісь проблеми з підтримкою). Обладнання частково не підтримуєтся, зокрема відеокарта. В Mandriva 2008.1 було знайдено все обладнання (навіть ІЧ-порт та Wi-Fi).

Відсутній yurchor

• Видавець
    • Вікі користувачів KDE
« Відповідей #14 : 2008-10-26 12:11:47 »
Локалка працює нормально. Навіть відбулися декілька спроб сканувати порти (мабуть хакерські атаки). Інтернет не працює. Можу входити лише на сайт свого оператора (він ftp) і качати з нього фільми, програми та інше. Ще якась трабла зі звуком, при ввімкненні досить гучно динаміків чутний звук "ву-у-у-у-у", якесь гудіння - заважає при перегляді фільмів та прослуховуванні музики :-/
І ще таке. Мені хотілося б встановити Ubuntu, але ж там є проблемки з RPM (якісь проблеми з підтримкою). Обладнання частково не підтримуєтся, зокрема відеокарта. В Mandriva 2008.1 було знайдено все обладнання (навіть ІЧ-порт та Wi-Fi).
1) У лотку KDE знайдіть піктограму з двома комп’ютерами і шнурком. Наведіть на неї вказівник і клацніть лівою кнопкою миші. У контекстному меню оберіть пункт «Налаштувати мережу», потім «Ethernet», потім «Далі». Оберіть «Налаштування вручну». Уважно ознайомтеся з наданими вам постачальником послуг даними і акуратно введіть їх у відповідні поля. Натисніть «Далі». Все має запрацювати (без таких налаштувань і Windows не працюватиме).
2) Наведіть вказівник на піктограму гучномовця у лотку і клацніть правою кнопкою. Оберіть «Мікшер». Вирубіть до біса мікрофон на вкладці вхідного сигналу. Voila!
You're not alone
All used up