Автор Гілка: Вибірфайлової системи  (Прочитано 8041 раз)

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
Добрий день.

Вибираю між jfs і ext4 (з відкюченим відкладеним записом!)

Головна вимога надійність у разі відключення струму.

Відкладений запис у ext4 відключаю, бо навіть при звичайному перезапуску (без збоїв струму) у vuze збивалися всі файли на роздачі. Звичайно, щоб звинувачувати в цьому ext4 не достатньо данних, але коли я переніс /home на jfs такі випадки припинилися.
Також jfs споживає менше системних ресурсів.

Отже питання наскільки ext4+(відключений відкладений звпис) стабільна у порівнянні з jfs? Можливо там є инші недоліки, які можуть спричинити незручності.

У jfs зупиняє те, що після раптового перезавантаження вона вимагає ручний запуск fsck, і якщо мене не буде поряд це ніхто не зробить. Також цій системі на відміну від ext4 уже багато років, а прогрес не стоїть на місці. Що дає привід думати, що ext4 більш сучасна і досконала.

Хто знає це питання глибше, або має особистий досвід. Буду вдячний за пораду.
« Змінено: 2011-02-17 19:42:09 від vitre »

r00t x

• Гість
Re: Вибірфайлової системи
« Відповідей #1 : 2011-02-23 22:02:24 »
Мало хто щось наважиться вам порадити, тому що у разі "чогось такого" кого ви будете згадувати незлим тихим словом? Та іще якщо у вас тама серверок, наприклад, для СБУ?
---
А що на ФС знаходиться: багато маленьких файлів чи два або двадцять файлів розміром в декулька терабайт? Скоріш за все вирішуувати тільки вам. В тирнетах багато чого написано, але на заборах також пишуть... Тому думайте.

Відсутній kalina

• Дописувач
  • **
  • дописів: 57
« Відповідей #2 : 2011-02-24 11:02:37 »

Десь з рік тому вибирав між ext3, jfs та xfs (машин супроводжується багато). Початково була ext3, але зі зростанням об'ємів дисків почала втомлювати неспішна fsck. За першими експериментами вибрав jfs: і чЕкається майже миттєво, і працює швидко, і відключення живлення переживає наче краще за інших. Але в ході більш тривалої експлуатації виявилась дуже неприємна річ: за більш-менш сер'йозного навантаження несподівано втрачаються дані та порушується цілісність файлової системи, ще й ядро починає "текти". Відловити коли саме це трапляється не вдалося, тож довелося вертатись на ext3 з journal_data на важливих томах. Причому робити це довелось віддалено на кількох серверах. Вправа була ще та, після чого зарікся експериментувати з файловими системами, мабуть, надовго.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1936
« Відповідей #3 : 2011-02-24 14:29:38 »
з власного досвіду роботи з системами відеонагляду (запис і читання 24х7), я б сказав, що зараз головні дві файлові системи ext4 та xfs, причому друга трішки більш масштабовніша і більше підходить для серйозних навантажень (хоча в останніх версія ядра ext4 потрішки підкручують); серйозних проблем при втраті живлення не спостерігалося з жодною, створення і перевіряння файлової системи досить швидке (принаймні в порівнянні з ext3)
Fedora 35 (x86-64)

r00t x

• Гість
« Відповідей #4 : 2011-02-24 14:32:28 »
чому не хочете reiser або  :o - xfs ?

r00t x

• Гість
« Відповідей #5 : 2011-02-24 15:04:49 »
... перевіряння файлової системи досить швидке (принаймні в порівнянні з ext3)
У xfs миттєво  8-)

Відсутній kalina

• Дописувач
  • **
« Відповідей #6 : 2011-02-24 17:06:18 »

Я б не радив. Маніпуляціями з живленням досить легко вдавалося загнати xfs у стан, коли допомагав тільки xfs_repair (а запускати його тільки руцями, тож у разі пошкодження / маємо великі проблеми), а на reiser - пошкодити файли, які навіть не відкривались на запис. Хоча, повторюся, тестування відбувалось десь з рік тому, можливо якийсь прогрес з того часу є.

r00t x

• Гість
« Відповідей #7 : 2011-02-24 19:05:42 »
...а на reiser - пошкодити файли, які навіть не відкривались на запис...
Ого, незнав.

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #8 : 2011-02-24 19:23:24 »

Я б не радив. Маніпуляціями з живленням досить легко вдавалося загнати xfs у стан, коли допомагав тільки xfs_repair (а запускати його тільки руцями, тож у разі пошкодження / маємо великі проблеми), а на reiser - пошкодити файли, які навіть не відкривались на запис. Хоча, повторюся, тестування відбувалось десь з рік тому, можливо якийсь прогрес з того часу є.
в некритичних системах, де нема UPS та RAID-контролера з резервним живленням, треба вмикати бар’єри
Fedora 35 (x86-64)

r00t x

• Гість
« Відповідей #9 : 2011-02-24 20:08:52 »
... треба вмикати бар’єри
? Я зрозумів, що потрібно створювати/монтувати систему з певними опціями. Але що ви мали на увазі під словом бар'єри? Просвітіть.

Відсутній kalina

• Дописувач
  • **
« Відповідей #10 : 2011-02-24 20:45:24 »
в некритичних системах, де нема UPS та RAID-контролера з резервним живленням,
Досить часто  бувають критичні, але "бюджетні" системи. Такий контролер туди не вписуєтся. Не кажучи вже про те, що насправді його недоліки значно перевішують переваги (якщо порівнювати з SoftRAID).

А UPS - зовсім не гарантія якісного та стабільного електроживлення. Особливо в українській глибинці. До тогож є ще "людський фактор".

Цитата
треба вмикати бар’єри
Пробачте, що вмикати ?

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
« Відповідей #11 : 2011-02-24 21:00:28 »
Цитата
треба вмикати бар’єри
Пробачте, що вмикати ?
google:xfs barrier

зокрема
Цитата
...
With a single hard disk and barriers turned on (on=default), the drive write cache is flushed before and after a barrier is issued. A powerfail "only" loses data in the cache but no essential ordering is violated, and corruption will not occur.
...
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #12 : 2011-02-25 00:01:35 »
Чому ж, я хочу всі системи. :) Просто вибираю краще із того, що хочу. :)
Комп старий, тому зважував на те, скільки система споживає ресурсів.
Moreover, like this report, both reviews have observed that JFS is the lowest CPU-usage FS.
http://www.debian-administration.org/articles/388

Хоча при роботі з документами там навантаження незначне, в першу чергу важлива надійність.

Недолік jfs
n JFS; journal writes are indefinitely postponed until there is another trigger such as memory pressure or an unmount operation. This infinite write delay limits reliability, as a crash can result in data loss even for data that was written minutes or hours before.

Хоча на форумах говорять, що вона якраз дуже надійна в цьому плані.

Про reiser часто говорять як про ненадійну, і її нажаль не підтримує fsarchiver, яким я збираюся бекапити root. Цікавить reisr-івське стиснення, яке по тестах обіцяє прискорення роботи. Але нажаль систему мало підтримують з релігійних міркувань і поставити стиснення можна тільки з великим бубном.

XFS споживає більше ресурсів CPU. Зараз у мене home на jfs через те, що були проблеми з повним зникненням роздач торентів на ext4. Комп майже 24/7 і раздач багато, тому заново все вносити було нудно.

Мабуть дам другий шанс ext4, але без відкладеного запису, бо більше нема кого підозрювати в проблемах із втратою данних.
« Змінено: 2011-02-25 01:00:26 від vitre »

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #13 : 2011-02-25 00:11:06 »
за більш-менш сер'йозного навантаження несподівано втрачаються дані та порушується цілісність файлової системи, ще й ядро починає "текти".
Навантаження у чому виражалося? У багатьох одночасних задачах на запис і читання. Що ви маєте на увазі "ядро почало текти"? kernel panic чи що?

Відсутній v.2.1

• Письменник
« Відповідей #14 : 2011-02-25 00:15:13 »
У xfs миттєво  8-)
Ніколи не ставив xfs.
Перевірка може запускаєтсья самостійно?
Чи потрібно запускати руками як у випадку jfs, коли розділ не монтуєтся.