Дякую. Про репозиторії зрозуміло.
А про нові версії, я зрозумів що коли закінчується підтримка старої версії більше не додається пакунків в її репозиторії. (Якщо не правильно зрозумів, виправте). Чи можна додати репозиторій з нової версії (наприклад 12.04) в стару (10.04)? І чи будуть там працювати всі пакунки?
(Готові, двійкові інсталяційні) пакунки працюють здебільшого лише в тому оточенні, в якому вони були створені. В них усі залежності стосуються тих версіями бібліотек, з якими вони були компільовані. Якби було инакше, не створювали б
debian backports. Якщо компілювати програми самостійно (або збирати зі спеціяльних src-пакунків), шанси використавувати свіжі пробрами на старій системі більші.
АЛЕ. Тут треба враховувати, що Linux розвивається плавно і постійно. Нема такого, як у Windows, що нові версії випускають раз на кілька років.
Дуже часто в тій чи иншій бібліотеці за певний час відмовляються від старих інтерфейсів на користь новим. Тому завжди є імовірність того, що навіть компілюючи програму з джерельного коду, вам доведеться оновлювати і якісь бібліотеки.
АЛЕ.
Я раджу користуватись свіжою системою. Для Linux свіжіший не означає повільніший. Часто навпаки. Ядро вдосконалюється, користувацькі програми вдосконалюються. Якщо вам не подобаються нові десктопи на шкталт GNOME3 чи Unity (мені, наприклад, крім них ще KDE 4 не подобається), спробуйте щось альтернативне, не пошкодуєте (наприклад XFCE). Не бійтесь використовувати свіжу систему.