#!/usr/local/bin/python# -*- coding: utf-8 -*-from робот import Роботробот=Робот('z4-4.maz')while робот.попереду_вільно(): робот.вперед(1)робот.направо()while робот.ґрунт(): робот.назад(1)робот.вперед(1)while робот.ґрунт(): робот.саджай() робот.вперед(1)робот.наліво()робот.вперед(2)робот.наліво()while not робот.попереду_мур(): робот.вперед(1)робот.направо()while not робот.база(): робот.вперед(1) робот.стій()
.w..........w..........wb.........w..........w..........w..........wwwwwwwww..xxxxxxxxx................................................................0..
# -*- coding: utf-8 -*- from робот import Робот
Ага! Я ж казав! Уже почали програмувати гігантських людиноподібних роботів!Цитата# -*- coding: utf-8 -*- from робот import Робот Ну не треба так робити, навіть в коментарях не варто.
Не зрозумів, по-перше, що саме не варто робити, по-друге - чому.
Цитата: ignite від 2007-01-04 16:04:50Не зрозумів, по-перше, що саме не варто робити, по-друге - чому. Я про кирилицю в коді, ба навіть в псевдокоді. Imho жахлива звичка.
#!/usr/bin/python# -*- coding: utf-8 -*-from robot import Robotrobot=Robot('z4-4.maz')while robot.clear_forward(): robot.forward(1)robot.wait()robot.right()while robot.ground(): robot.backward(1)robot.forward(1)while robot.ground(): robot.plant() robot.forward(1)robot.forward(1)robot.left()robot.forward(2)robot.left()while robot.clear_forward(): robot.forward(1)robot.right()while not robot.base(): robot.forward(1) robot.wait()
Ото понапридумували табів (табу )
По-перше це ніякий не псевдокод, а програма на справжньому пітоні.
По-друге, того пітона (звернули увагу, що він з /usr/local/bin?), прийшлося латати,щоби він кирилічні ідентифікатори розумів.
По-трете - це ж для дітей версія, невже ви думаєте, що такий (нижче) варіант більш зрозумілий?
Цитата: ignite від 2007-01-04 16:33:21Ото понапридумували табів (табу ) Це не табу, це 1) правила хорошого тону, раптом код буде читати хтось, хто не знає української і 2) на те є вагомі причини технічного характеру, наприклад забезпечення кросплатформеності (не кожний компілятор то розбере), там, збільшення розміру програм і т.д. =)
Цитата: ignite від 2007-01-04 16:33:21По-перше це ніякий не псевдокод, а програма на справжньому пітоні.Я помітив:) Це було загальне зауваження.Цитата: ignite від 2007-01-04 16:33:21По-друге, того пітона (звернули увагу, що він з /usr/local/bin?), прийшлося латати,щоби він кирилічні ідентифікатори розумів.Гм... Як саме? Я чомусь думав, що він з коробки це вміє.
Цитата: ignite від 2007-01-04 16:33:21По-трете - це ж для дітей версія, невже ви думаєте, що такий (нижче) варіант більш зрозумілий?Тут проблема не в тому, як зрозуміліше, а в тому, як слід робити. Виходячи з власного досвіду можу сказати, що якщо відразу навчити робити все правильно, то це увійде у звичку і буде сприйматись як щось природне. І чим раніше, тим краще, бо переучуватись набагато складніше ніж вчитись. Тим більше, дитячий розум гнучкий і звикає до чого завгодно. Не раджу недооцінювати їх здібності =) Задеріть планку так високо, як тільки можна і я гарантую - вони вас здивують.
Інші аргументи на зразок збільшення розміру програм взагалі смішні.
Тут треба зважити на мету навчання. Я, бачте, не збираюся робити з своїх дітей програмістів - важкий то хліб. Але загальні алгоритмічні навички їм згодяться у будь-якому разі.
Знаєте анекдот про десятьох мавп в клітці і банан?
for і in range(10): print iTraceback (most recent call last): File "<pyshell#4>", line 2, in <module> print iNameError: name 'i' is not defined
Цитата: ignite від 2007-01-04 17:29:38Інші аргументи на зразок збільшення розміру програм взагалі смішні.Це я для прикладу про кирилицю в юнікоді... Та я й не претендую на серйозність аргументів, просто така традиція. Знаєте анекдот про десятьох мавп в клітці і банан?
Цитата: ignite від 2007-01-04 17:29:38Тут треба зважити на мету навчання. Я, бачте, не збираюся робити з своїх дітей програмістів - важкий то хліб. Але загальні алгоритмічні навички їм згодяться у будь-якому разі.Хм-м... Я теж не збирався ставати програмістом, коли дитям писав програмки на недовасіку для (о Господи!) "Правец 8Д". Ще зовсім недавно я хотів займатись теоретичною фізикою. Але ж, бачте, їсти хочеться, і зараз і в перспективі. Та й цікаво воно.
Цитата: Cthulhu від 2007-01-04 17:52:43 Знаєте анекдот про десятьох мавп в клітці і банан?Ні.2ignite: Код: [Вибрати]for і in range(10): print iTraceback (most recent call last): File "<pyshell#4>", line 2, in <module> print iNameError: name 'i' is not definedПісля такого ваш простенький урок для дітей з програмування набуде набагато ширшого змісту.
Старі, навіть перевірені часом істини треба періодично намагатися спростувати. Бо не буде прогресу.
Оце (виділене) важить. Все інше самонавіювання.
Цитата: ignite від 2007-01-04 18:23:00Старі, навіть перевірені часом істини треба періодично намагатися спростувати. Бо не буде прогресу.Не в цьому випадку. Традиції сприяють виживанню і більшій ефективності в певних умовах і потребують перегляду тільки при зміні цих самих умов.
Загальна англифікація нікуди не ділась, а анекдот говорить про явище застарілих традицій:)
Цитата: ignite від 2007-01-04 18:23:00Оце (виділене) важить. Все інше самонавіювання. М-дямс...
Умови змінюються щодня. Ви пам'ятаєте стан справ з utf-8 пару років тому? Порівняйте з сучасністю.
Відповім запитанням на запитання: тоді що ви робите на цьому форумі?
Що ви маєте на увазі? Те що вигляд деяких українських літер збігається з латиною?Це ні на що не впливає.