Автор Гілка: Дитячий пітон  (Прочитано 10968 раз)

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
  • Що новенького?
Re: Дитячий пітон
« Відповідей #15 : 2007-01-04 19:20:50 »
Умови змінюються щодня. Ви пам'ятаєте стан справ з utf-8 пару років тому? Порівняйте з сучасністю.
Читайте уважніше, що я написав=) Одне діло - сам прогрес, зовсім інше - довгострокові умови, в яких він відбувається. Зі стандартами краще дружити...

Відповім запитанням на запитання: тоді що ви робите на цьому форумі?
Що я тут роблю - легко визначити, пошукавши мої повідомлення. І взагалі, це нетактовне запитання, вам не здається?
Трохи є, але не ображайтеся, це питання з розряду "сократівських". Просто продовжіть моє запитання "... а не на англомовних, розкручених та змістовних?". Чогось же мало самої англійської. :)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #16 : 2007-01-04 19:37:07 »
Просто продовжіть моє запитання "... а не на англомовних, розкручених та змістовних?". Чогось же мало самої англійської. :)
Ну, в такій редакції... А хто вам сказав, що я не буваю на англомовних форумах? Так само як і на російськомовних (ага, LOR, ну да  ::)). Взагалі-то, код, коментарі до нього і документація - зовсім інша справа. Ніхто не забороняє написати документацію рідною мовою, але, якщо хочеться щоб програмою скористався ще хтось, окрім співвітчизників, просто необхідно створювати англійську. Та ж сама історія з інтерфейсами.

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #17 : 2007-01-04 20:15:22 »
Просто продовжіть моє запитання "... а не на англомовних, розкручених та змістовних?". Чогось же мало самої англійської. :)
Ну, в такій редакції... А хто вам сказав, що я не буваю на англомовних форумах? Так само як і на російськомовних (ага, LOR, ну да  ::)). Взагалі-то, код, коментарі до нього і документація - зовсім інша справа. Ніхто не забороняє написати документацію рідною мовою, але, якщо хочеться щоб програмою скористався ще хтось, окрім співвітчизників, просто необхідно створювати англійську. Та ж сама історія з інтерфейсами.
Знов за рибу гроші. ;)
Я ж не пропоную вам ОС українською писати, повторюю: це навчальний посібник. Мені хочеться щоб діти вивчали програмування рідною мовою, або хоча б близьким до неї штучним діалектом.
А все таки добре, що тут на ЛОУ не чат :)
В перервах між відповідями маю вже отаке:

Python 2.5 (r25:51908, Jan  4 2007, 20:05:41)
[GCC 4.1.1 20060525 (Red Hat 4.1.1-1)] on linux2
Type "help", "copyright", "credits" or "license" for more information.
>>> озн забавка(к):
...   для і з проміжок(1,к):
...     друк(і)
...
>>> забавка(5)
1
2
3
4
>>>

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #18 : 2007-01-04 20:38:58 »
це навчальний посібник. Мені хочеться щоб діти вивчали програмування рідною мовою, або хоча б близьким до неї штучним діалектом.
Все ж не думаю, що це хороша ідея, я вже казав, чому...

>>> озн забавка(к):
...     друк(і)
...
LOL. "озн" - це да...  А як ви б переклали lambda? ;D

До речі, звідси ідея: створити NLS для python. З файлами перекладу типу, наприклад, gettext :o
« Змінено: 2007-01-04 20:39:57 від Cthulhu »

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #19 : 2007-01-04 20:51:14 »
це навчальний посібник. Мені хочеться щоб діти вивчали програмування рідною мовою, або хоча б близьким до неї штучним діалектом.
Все ж не думаю, що це хороша ідея, я вже казав, чому...
Залишимось при своїх. Можемо вважати, що я просто граюсь (до речі дуже схоже на те :) )
Цитата
>>> озн забавка(к):
...     друк(і)
...
LOL. "озн" - це да...  А як ви б переклали lambda? ;D

До речі, звідси ідея: створити NLS для python. З файлами перекладу типу, наприклад, gettext :o
Не вийде. Ключові слова задано у файлі граматики, який потім компілюється у парсер.
Вбудовані функції (проміжок :)) у іншому місці, оператори, крім "не" ще не знайшов де :)
lambda мабуть так і буде "лямбда". Як от вже є "імпорт".
#!/usr/local/bin/python
# -*- coding: utf-8 -*-
з робот імпорт Робот

робот=Робот('z4-4.maz')

поки робот.попереду_вільно():
  робот.вперед(1)

робот.направо()

поки робот.ґрунт():
  робот.назад(1)

робот.вперед(1)

поки робот.ґрунт():
  робот.саджай()
  робот.вперед(1)

робот.наліво()
робот.вперед(2)
робот.наліво()

поки не робот.попереду_мур():
  робот.вперед(1)

робот.направо()

поки не робот.база():
  робот.вперед(1)

робот.стій()
Причому це вже працює. :)

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #20 : 2007-01-04 20:54:44 »
Що ви маєте на увазі? Те що вигляд деяких українських літер збігається з латиною?
Це ні на що не впливає.

Це я про те, що ви на рівному місці отримали новий клас помилок без вагомої причини.

Я скільки вашим дітям років? Я не можу зрозуміти - вони достатньо вправні, щоб переключати розкладки як нівсобі (мислено також треба переходити з однієї мови на іншу), але при цьому їм важно буде сприйняти програму цілком латиною. Може вони ще й англійської не знають - це в житті корисніше, ніж основи програмування.

Бачите - нічого не потрібно перемикати :)
>>> озн забавка(к):
...     друк(і)
...
>>> забавка(5)
1
2
3
4
>>>

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #21 : 2007-01-04 21:02:12 »
Не вийде. Ключові слова задано у файлі граматики, який потім компілюється у парсер.
Ну, з gettext я трохи погарячкував... У всякому разі, навряд чи я став би цим займатись:)

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #22 : 2007-01-04 21:11:04 »
Ну, з gettext я трохи погарячкував... У всякому разі, навряд чи я став би цим займатись:)
От, а я вже 'in', 'not in',  'is',  'is not' знайшов :)
Розкидане таке добро по всьому коду. Але це, здається, останнє. ;)

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #23 : 2007-01-05 13:46:51 »
Так, агов, а хтось анекдот про 10 мавп і банан розповість?  ;)
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #24 : 2007-01-05 14:26:26 »
Щось на зразок: (тільки в мене буде чотири :) ). Клітка, в ній 4 мавпи, під стелею банан. Одна за мавп (наймудріша :) ), хапає стільця, тягне під банан, намагається вхопити. В цей час експериментатор (ну, звірі просто :) ) з пожежного рукава обливає всіх мавп крижаною водою. Згодом інша мавпа пробує повторити подвиг, всі знов одержують порцію води. Так продовжується доти, коли мавпи твердо засвоюють правило: банан - вода, та більше по нього не лізуть.
Далі? :)

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #25 : 2007-01-05 16:23:01 »
Щось на зразок: (тільки в мене буде чотири :) ). Клітка, в ній 4 мавпи, під стелею банан. Одна за мавп (наймудріша :) ), хапає стільця, тягне під банан, намагається вхопити. В цей час експериментатор (ну, звірі просто :) ) з пожежного рукава обливає всіх мавп крижаною водою. Згодом інша мавпа пробує повторити подвиг, всі знов одержують порцію води. Так продовжується доти, коли мавпи твердо засвоюють правило: банан - вода, та більше по нього не лізуть.
Далі? :)
А далі одну мавпу забирають з клітки, і на її місце саджають іншу. Вона, природно, побачивши банан, лізе за ним, але тут інші три мавпи їй добряче навалюють, бо не хочуть холодного душу. Далі мінять ще одну мавпу, і вона теж лізе за бананом. Історія повторюється з тою лише різницею, що мавпа, яку жодного разу не обливали, лізе бити нового колегу мало не попереду всіх (їй же на рівному місці наваляли, самій же хочеться)=) Так поступово міняють всіх мавп. Результат: в клітці сидять 4 мавпи, яких ніколи водою не поливали, але які не насмілюються чіпати банан, побоюючись фізичного насильства від інших. Чому? Бо така традиція.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #26 : 2007-01-05 21:08:47 »
Я ж не пропоную вам ОС українською писати, повторюю: це навчальний посібник. Мені хочеться щоб діти вивчали програмування рідною мовою, або хоча б близьким до неї штучним діалектом.
Я, до речі, підтримую. Я сам колись пробував перекладати мови програмування і команди оболонки але мало чого путнього вийшло.

Цитата

>>> озн забавка(к):
...     друк(і)
...
>>> забавка(5)
1
2
3
4
>>>

Дивно - в оригіналі стоять дієслова а в перекладі - іменники. НМВД, мало б бути "друкуй(і)" замість "друк(і)".
[Fedora Linux]

Відсутній ignite

• Новачок
  • *
  • Що новенького?
« Відповідей #27 : 2007-01-05 21:32:24 »
Я, до речі, підтримую. Я сам колись пробував перекладати мови програмування і команди оболонки але мало чого путнього вийшло.
От за це - красно дякую, хоч хтось підтримав, а то тільки глузують та з теми обговорення збивають. :)
Цитата
Цитата

>>> озн забавка(к):
...     друк(і)
...
>>> забавка(5)
1
2
3
4
>>>

Дивно - в оригіналі стоять дієслова а в перекладі - іменники. НМВД, мало б бути "друкуй(і)" замість "друк(і)".
Та виправити не поблема. А чому ви вважаєте, що в оригіналі дієслово? Воно там здається не відрізнити так просто одне від одного.
Взагалі-то "друк" обрав тільки через коротше слово.

zzandy

• Гість
« Відповідей #28 : 2007-01-05 22:34:48 »
Та виправити не поблема. А чому ви вважаєте, що в оригіналі дієслово? Воно там здається не відрізнити так просто одне від одного.

Це з неписаних (і писаних) правил програмування - наприклад, що класи краще іменувати з великої літери, що члени і змінні краще робити іменниками, а функції(методи) - дієсловами.

Я все ще скептично ставлюся до ідеї кирилиці в коді, але коли весь код перекладено - то виглядає значно краще, ніж я думав. При такому підході у мене залишився лише один аргумент - англійська набагато лаконічніша і тому органічніше виглядає в якості бази для мови програмування.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
« Відповідей #29 : 2007-01-05 23:06:10 »
При такому підході у мене залишився лише один аргумент - англійська набагато лаконічніша і тому органічніше виглядає в якості бази для мови програмування.
Справа не в тому, що лаконічніша, он німецькою теж одним словом багато чого можна сказати (Panzerkampfwagen!!!), а есперанто взагалі - убожество :P, а в тому, що історичний стандарт. Якби на початку 19го століття придумували мови програмування, то вони були б на базі французької, м-да... Так що не лізьте за бананом, поб'ють:)