Автор Гілка: перехід із Windows DELPHI <-> Linux ???????  (Прочитано 15421 раз)

Відсутній 0x7663h

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • ---
Панове порадьте як зайнять програмуванням (книги хелпи середовище ....) в Лінуксі
У Вінді прогамував у Делфі ще із шкільних років, згодом в університеті програмував контролери (  Атмел мега 8  на С - це так для історії   :) )
програмуючи на С відчув справжню потужність С, тому саме С і на Лінуксі хотів продовжити вивчати далі !

Будь як ми.. будь з нами... стань краще нас...

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
Re: перехід із Windows DELPHI <-> Linux ???????
« Відповідей #1 : 2007-11-09 15:32:04 »
Весь linux - середовище для програмування, по суті. Все залежить від того, що ви хочете написати.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #2 : 2007-11-09 20:06:08 »
А в якому напрямку будуть майбутні програми:
  * командні програми для Unix (курити man-и);
  * консольні програми (курити ncurses);
  * GUI для Gnome чи KDE - курити GDK/GTK/etc. чи QT/kdelibs/etc.;
  * графічні ігри - курити SDL/OpenGL/etc.

В якості IDE можна використовувати будь який текстовий редактор + консоль, так як make, gcc і gdb вже інтегровані в систему. Можна спробувати KDevelop, Anjuta, Eclipse, Emacs, Vim, mcedit, gedit, jedit, etc. - все працює. В якості графічного відлагоджувача можна використати DDD (мені подобається) або щось інше. Відловлювати втрати пам'яті можна спеціальними лібами (ElectricFence, etc.). Профілювати - gprof. І т.д.

Книжки: будь яка книга по Сі (якщо вона вам ще потрібна) + доки по конкретним бібліотекам і функціям + код інших проектів на Сі.

Гарні книжки є по UNIX в загальному, не конкретно під Лінукс. Але я не бачив їх російською і в мережі.

Тут є статті з Linux-Format російською: http://symmetrica.net/index.php?page=unix-linux , які допоможуть написати перші програми.
[Fedora Linux]

Відсутній 0x7663h

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • ---
« Відповідей #3 : 2007-11-09 20:20:03 »
Дякую за силку!
Я так розумію програми краще створювати консольні , а вже потім додавти донеї GUI( і то  не для всіх :))
Будь як ми.. будь з нами... стань краще нас...

Відсутній vanessa

• Графоман
  • дописів: 468
« Відповідей #4 : 2007-11-09 22:33:10 »
Весь linux - середовище для програмування, по суті. Все залежить від того, що ви хочете написати.
Досить широке твердження. Я, наприклад, немаю можливості програмувати деякі речі , ПЛК, наприклад - це те,що мене зараз найбільше хвилює. На мою думку треба б уточнити про програмування яких машин йде мова. для тих же  АВРів наприклад дійсно є все необхідне....

Відсутній BM

• Кореспондент
  • дописів: 162
  • SUSE Linux Products GmbH
« Відповідей #5 : 2007-11-10 07:14:21 »
Errmm... Взагалі-то Linux — це ядро операційної, де все саме найкраще...  ;)

Окрім того, що написав Володимир Лісівка, хотів-би ще-й добавити те, що прив'язуватись до однієї платформи все-таки не варто, яка-б вона не була ідеальною. Тому якщо робиться якесь ПЗ, то справді необхідно звернути увагу ще-й як це все працює на інших відомих системах (нажаль всі системи не охопиш всеодно).

Отже до поданої вище Володимиром інформації, є ще світ інтерпретаторів. Серед них одні з найпопулярніших для охоплення всіх сфер: Java, Python, Ruby... Отже якщо Delphi програміст починає шукати чим-би то зайнятись під Linux, то швидше всього непогано-б звергути увагу спочатку саме у цей список.

Якщо подобається wxWindows, то можна паралельно використати ось це: http://boa-constructor.sourceforge.net/ — щоправда, воно все ще дуже далеке від істини, але принаймні одне з найцікавіших для малювання форм та непогано робить код. Решту вже можна добавити руками в чомусь іншому.

Для Java — це історія довга. Може Володя допоможе швидше з чого почати. Я починав з JBuilder, але може не був не найкращий початок. :-)
« Змінено: 2007-11-10 08:28:34 від BM »

Відсутній rangel

• Графоман
  • дописів: 281
  • Python programmer
« Відповідей #6 : 2007-11-10 12:23:09 »
Якщо подобається wxWindows, то можна паралельно використати ось це: http://boa-constructor.sourceforge.net/ — щоправда, воно все ще дуже далеке від істини, але принаймні одне з найцікавіших для малювання форм та непогано робить код. Решту вже можна добавити руками в чомусь іншому.

wxWidgets - чудова штука. Я теж колись в дитинстві програмив на Delphi. Потім програмив форми в wxWidgets руцями, а потім мені Boa Constructor не пішов. Не виключаю, що за 3-4 роки, що пройшли, вони значно просунулися вперед в своїй розробці, але в мене склалося враження, що писати форми прямо руцями, без усіляких конструкторів, простіше й приємніше.
Roman Suprotkin

Відсутній BM

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2007-11-10 15:52:13 »
Цитата
wxWidgets - чудова штука. Я теж колись в дитинстві програмив на Delphi. Потім програмив форми в wxWidgets руцями, а потім мені Boa Constructor не пішов. Не виключаю, що за 3-4 роки, що пройшли, вони значно просунулися вперед в своїй розробці, але в мене склалося враження, що писати форми прямо руцями, без усіляких конструкторів, простіше й приємніше.
Ну якщо поділитись особистими враженнями, то все-таки PyQT значно кращий від wxPython. По-перше, дуже гарний QT Designer. Продукт справді потужний, робиться все майже в ньому. Потім просто запускається pyuic й отой XML стає досить гарним Python кодом. По-друге солідна бібліотека з вже нормальною ліцензією. По-третє, код на PyQT значно more pythonic, ніж той, що під wxWindows. Ну й по-четверте, wxWindows дуже негарно працює під маком. :( Не знаю як остання версія під Linux, але тут воно нажаль падає частіше, ніж дощ в Лондоні й виглядає ще противніше, ніж Java фейси. Якщо під Linux/Win32, то wxWindows досить нічо. Правда, не знаю наскільки воно стабільне й швидке, по зрівнянню з версією wxWindows 2.6 — та ще на нетривіальних задачах падала в segfault дуже часто, а великі списки були просто неймовірно повільними.

Я колись був знаходив фреймворки під wx, то найкраще навіть досі http://pythoncard.sourceforge.net/ (здогадайтесь звідки ідея здерта в 1:1).

Попробуйте, може сподобається?..

Відсутній DiezelMax

• Новачок
  • *
  • дописів: 36
  • Що новенького?
« Відповідей #8 : 2007-11-27 16:24:58 »
питання по темі - в чому можна мультиплатформенно программити? стоїть задача писати специфічний обліковий софт для роботи із sql(мускул, постгрес) базами, взагаліто він буде всеідно під віндою використовуватися, але проблема в тому шо я на лінуху сижу і хотілося би намайбутнє шоб під він/лінух пахало однаково, пробував Anjuta досить сиро (читати майже не) працює GUI десігнер, пробував Monodevelop - страшно нестабільне, падає від любог пчиха, пробував Sharpdevelop - мені сподобалося, нажаль запускається тільки під вінду хоча і opensource. Пробував Netbeans, сильно несподобався оформлення GUI компонентів - кнопки і тп.

п.с. хто що порадить? особливо цікавить в кого є практичний досвід в такій ситуації.
п.с.v2 я ноль в дизайнерстві графічних інтерфейсів, мені простіше наваляти якусь мультипотокову тулзу і тп ніж правильно розставити кнопки у вікні

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #9 : 2007-11-27 20:44:46 »
Залежить від смаків/досвіду/оточення/технічного завдання, ось варіанти:
Swing/SWT (Java) - Eclipse
Qt (C++) - Qt Designer/KDevelop/Eclipse
GTK (C) - ...
qtRuby (Ruby)
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній BM

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2007-12-17 02:59:28 »
питання по темі - в чому можна мультиплатформенно программити? стоїть задача писати специфічний обліковий софт для роботи із sql(мускул, постгрес) базами, взагаліто він буде всеідно під віндою використовуватися, але проблема в тому шо я на лінуху сижу і хотілося би намайбутнє шоб під він/лінух пахало однаково, пробував Anjuta досить сиро (читати майже не) працює GUI десігнер, пробував Monodevelop - страшно нестабільне, падає від любог пчиха, пробував Sharpdevelop - мені сподобалося, нажаль запускається тільки під вінду хоча і opensource. Пробував Netbeans, сильно несподобався оформлення GUI компонентів - кнопки і тп.

п.с. хто що порадить? особливо цікавить в кого є практичний досвід в такій ситуації.
п.с.v2 я ноль в дизайнерстві графічних інтерфейсів, мені простіше наваляти якусь мультипотокову тулзу і тп ніж правильно розставити кнопки у вікні

Well, ми робили софт для обладнання в лікарнях (кардіологія). Наскільки це серйозно — думаю, зрозуміло й так. Писалось на Python, інтерфейси до баз даних на wxPython. Бібліотеки до самого обладнання писались на С++ й ліпились в Python як зовнішні модулі. Працює на ура й по сьогодні. Операційні системи були офіційно Linux та Windows, але воно запросто працює на Маках та інших *nix'ах. З досвіду сам я пробував багато чого, але в силу своєї страшенної лєні зупинився на Python в зв'язці C++, а останнім часом С++ замінюю на D від Digital Mars ось так: http://pyd.dsource.org/ — ну не люблю я писати сотні рядків коду з закарлючками, якщо можна англійською одним реченням... А ще мене дуже лякають оті bulky IDE, типу Eclipse. Мені простіше у Emacs (flame: vim sucks :D).

В Україні зазвичай працюють з Java, але IMHO це чисто з технологічних упереджень та кількості дешевих кодерів на ринку. Ruby також цікава мова, але ще дуже сира, бібліотеки вцілому бажають значно кращої якості, ну й зовсім не популярна на її батьківщині.

Любителям особливо жорсткого садомазохізму-hardcore можна попробувати Perl з прив'язками до графічних UI... :)

« Змінено: 2007-12-17 03:06:40 від BM »

Відсутній mim

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
« Відповідей #11 : 2008-04-23 21:07:05 »
дивно, слово Делфі прозвучало,  а про його вільну реалізацію http://www.lazarus.freepascal.org/  ніхто так і не згадав. Варто спробувати, в принципі, юзабельна штука. Особливо стане в пригоді, якщо вже є якийсь існуючий делфійський проект, який треба перевести на *nix

Відсутній BM

• Кореспондент
« Відповідей #12 : 2008-04-25 16:10:32 »
дивно, слово Делфі прозвучало,  а про його вільну реалізацію http://www.lazarus.freepascal.org/  ніхто так і не згадав. Варто спробувати, в принципі, юзабельна штука. Особливо стане в пригоді, якщо вже є якийсь існуючий делфійський проект, який треба перевести на *nix
Насправді не дуже юзабельна. :-) Із Lazarus я мав справу ще років 10 тому назад. Воно ще досі живе[1] й навіть запускається. Дивно що його ще до сих пір мучать. Але сенсу з тої штуки дуже мало. Чому? А дуже просто: завше сильно відстає від реального життєвого потоку, що приведе Вашу власну неперервність процесів обміну матерією та енергією із зовнішнім середовищем в суцільне проктологічне захворювання, яке охарактеризовується створенням в кінцевій частині травного тракту гемороїдальних вузлів. :-) Окрім дуже примітивного GUI, навіть робота з веб-сервісами відстає на всі 7 (!) років, де ледве дорівнює Java 1.4, хоч на дворі вже Java 7 в бета статусі...

Вже якщо хочете справді щось робити достойне і мати якийсь важливий досвід, то краще все-ж таки замість Pascal подивитись для початку в сторону Java та Python. Потім можна й складніше...

--- www.lazarus.freepascal.org ping statistics ---
14 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss
« Змінено: 2008-04-25 17:03:33 від BM »

Відсутній bum

• Новачок
  • *
  • дописів: 19
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #13 : 2008-05-25 19:33:15 »
Вже якщо хочете справді щось робити достойне і мати якийсь важливий досвід, то краще все-ж таки замість Pascal подивитись для початку в сторону Java та Python. Потім можна й складніше...
Дивне порівняння, я розумію коли FreePascal (чи Object Pascal) порівнюють з C++, але абсолютно не розумію як можна його порівнювати з Java, а тим більше з Python. Все ж таки у випадку з Pascal ми отримуємо на виході повноцінний бінарний файл якому не потрібні ні ВМ ні інтерпретатор. Це всеодно, що порівнювати Камаз з катером. Бажано обирати інструмент під конкретні задачі, ви ж не забиваєте цвяхи мобільним телефоном?

Щодо Lazarus. Впринципі, якщо брати останню версію, то штука цілком юзабельна. Бувають іноді невеличкі глюки, але писати програми можна. Якщо потрібно швидко написати якусь програмку з графічним інтерфейсом і бажано ще щоб її потім можна було скомпілювати і під Linux і під Windows як мінімум, то проблем не буде. Для різного роду розрахункових програм, взагалі імхо вибір майже ідеальний. Набір базових компонентів правда не вражає, Delphi все таки більш солідно виглядає у цьому плані. Але FreePascal поставляється з великою кількістю різноманітних модулів, тому писати по великому рахунку можна, що завгодно. Тобто я б Lazarus не випускав би з поля зору, звичайно можливо для різних "гуру" він і не тру, але він працює. Крім того, якщо раптом надумаєте писати комерційний софт, то не буде проблем з ліцензіями.

Тим не менш, я також дуже рекомендував би вичити і Java, і Python. Python - взагалі дуже приємна мова, писати програми на ній одне задоволення. Мінуси стандартні як для скриптових мов, але плюсів все ж таки дуже багато. Для графічного інтерфейсу можна використовувати Tkinter, wxPython, PyQt або PyGtk. Для всяких утиліток взагалі ідеальний інструмент, хоча й для великих проектів підходить, чого вартий лише приклад Blender'у. Java штука досить громіздка, важче піддається вивченню, хоча, як на мене, все одно легша за C++. Рекомендую звернути увагу на дуже зручну IDE NetBeans. Реально потрясна штука для швидкої розробки програм, а крім того вони ще й DVD з інсталятором та уроками розсилають безплатно.

C++ я не дуже люблю, але у парі з Qt він стає чудовим інструментом. Тут моя думка буде мабуть дуже суб'єктивною, але Qt єдиний фреймворк для C++ який мені подобається у плані написання GUI програм. Але у зв'яку з ліцензійною політикою Trolltech Qt не завжди можна застосовувати.  Ну а чистий C хороший там де він хороший, для GUI програм вибір імхо не найкращий.

Можна доречі ще звернути увагу на платформу Mono. C# також досить приємна мова, а MonoDevelop стає все стабільнішим з кожною версією. Хоча я мабуть би надав перевагу Java, але є люди яким подобається.

Є ще непогана штука під назвою Gambas. Це середовище і мова програмування які чимось схожі на Visual Basic. Штука звичайно не дуже наворочена, але якщо потрібно швидко накидати простеньку програму з GUI, то також непоганий варіант. До Lazarus звичайно не дотягує, все ж таки VB і FreePascal мови різного польоту, але от саме середовище мені дуже навіть сподобалося. Залишилося приємне враження.

Відсутній lamao

• Новачок
  • *
  • дописів: 11
« Відповідей #14 : 2008-06-12 09:44:46 »
Я використовую С++ в зв'язці з Qt. Як  середовище розробки використовую QDevelop (основною перевагою для мене є те, що від написаний на тому ж Qt і його можно використовувати і під віндою). Для відладки під *nix - KDbg. Дуже гарна штука. По-перше, графічна, по друге можна переглядати всі змінні класів (як у Visual Studio).
Можливо я в чомусь помиляюсь, але на даний момент для мене такий набір інструментів найкращий.