Я виклав свої претензії до мов програмування (частково) тут: http://news.ycombinator.com/item?id=832030 (і продублював у своєму блозі).
Я жаліюся, що у новітніх мовах програмування від початку немає понять, які вже стали стандартом у інших мовах програмування, а також навіть ніхто не задумується про нові поняття, які вже використовуються в комп’ютерних технологіях і зменшують час роботи програм.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-09-22 18:11:17Я жаліюся, що у новітніх мовах програмування від початку немає понять, які вже стали стандартом у інших мовах програмування, а також навіть ніхто не задумується про нові поняття, які вже використовуються в комп’ютерних технологіях і зменшують час роботи програм.То очікувати у скорому майбутньому VL++? :-)
"Прямокутник" - це об’єкт. Воно має такі властивості: * поле "ширина" - цілого типу, захищене, незмінне; * поле "висота" - цілого типу, захищене, незмінне.Прямокутник має конструктор з двома аргументами: ширина і висота.Аргументи мають бути не порожніми, цілими і позитивними.Цей конструктор повинен взяти свої аргументи і присвоїти їх відповідним полям.
Ойнє. І скажу чому я так вважаю.Взагалі-то English. Бо то міжнародна де-факто (хто хоче де-юре — будь-ласка розмовляйте з французами). Дуже і дуже сумніваюсь, що гарна бібліотека на санскриті буде популярна взагалі, а щось написане на сваґілі буде відоме в Китаї чи Америці. :-)
По-друге, «програмувати» звичайною мовою — це шлях від простого до дуже складного та комплікованого. Тобто, у протилежний бік від Zen, у честь якого названі домени. :-)
По-третє, все-таки треба зауважити, що всі програми пишуться власне для компютерів, які повинні їх потім виконувати. І ні в якому разі не для людей. Бо люди ними тільки користуються, управляють та отримують результат. Тому фрази «програма для людини» (use case) та «програма для компютера» (технолоґія) — зовсім ріжні поняття та сфери діяльности.
А ще-й щодо української, то тут вже філософсько-політичні питання пішли, бо програмувати українською будуть тільки українці, і тільки там, де ще тієї України лишилось. :-)
Добавити сюди ще і той кататрофічний факт, що український Інтернет та ринок вцілому і так в наджахливому стані, то це зробить іще гірше: оскільки 40% українців розмовляють взагалі іноземною російською (української не знають взагалі), а 20% вважають українську сільським діалектом Галичини при цьому російську — своєю рідною. Лишиться 40% народу, з якого 35% — загальні матолки, а 5% потенціяльні писаки програм, які на це плюнуть і повернуться до С++/Java.:-)
Цитата: BM від 2009-10-02 08:36:24Я думаю, що Яваскрипт скоро стане мовою номер 1 для прикладного програмування так як він має знайомий Сі-подібний синтаксис і гнучку модель, на яку добре лягають як ООП, так і ФП чи ЛП (Логічне Програмування, див. YieldProlog) чи модель Ерланга (шукай Er.js), і т.д.мови без строгої типізації і інших засобів контролю за якістю кода не масштабуються, тому для серйозних проектів вони не будуть №1, а для плазмоїдів і веб-сторінок — так, звичайно
Я думаю, що Яваскрипт скоро стане мовою номер 1 для прикладного програмування так як він має знайомий Сі-подібний синтаксис і гнучку модель, на яку добре лягають як ООП, так і ФП чи ЛП (Логічне Програмування, див. YieldProlog) чи модель Ерланга (шукай Er.js), і т.д.
мови без строгої типізації і інших засобів контролю за якістю кода не масштабуються, тому для серйозних проектів вони не будуть №1, а для плазмоїдів і веб-сторінок — так, звичайно
і щодо загльної теми — спеціалізований інструмент створений для вирішення конкретної задачі завжди буде краще ніж якійсь інший інструмент загального призначення, навіть якщо він і доступніший/поширеніший...
Я згоден, що велику програму на скриптах писати дуже важко. Але якщо використати декомпозицію і розбити велику програму на купу маленьких незалежних програм, то програмувати стає значно легше.
типізовані мови не заважають правильно розбивати на класи, пакунки і модулі
а якщо маєте строгу типізацію і правильно розбиті модулі то масштабування проходить набагато легше
Ніхто не пише програми англійською мовою. Пишуть штучними мовами, спеціально розробленими для програмування, мнемоніки у яких мають походження від англійських слів.
如 回答 == '有': 写 '好吧, 让我们一起努力!'不然 回答 == '没有': 写 '好吧,中文并没有作为程式语言的价值.'否则: 写 '请认真考虑后再回答.'
А що складного у програмуванні звичайною мовою?
Вважається, що ідеальність - це коли вже не можна відкинути нічого зайвого - все на своїх місцях і все виконує свою функцію.
Приклади: XML
Ви самі собі суперечите - так це комп’ютери відмовляться виконувати програми написані не англійською мовою?
Може так статися, що перекласти всі знання і всі програми світу на українську (чи китайську) буде економічно вигідніше.
Я хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.
Я думаю, що Яваскрипт скоро стане мовою номер 1 для прикладного програмування