якщо відповідь == "Так": написати "Ну, давайте працювати разом!"інакше якщо відповідь == "Ні": написати "Що ж, китайська мова цінна не як мова програмування. "інакше: написати "Будь-ласка, уважно прочитайте і спробуйте відповісти на це питання ще раз."
ЦитатаА що складного у програмуванні звичайною мовою?Тому що вона занадто гнучка і тому її дуже важко розібрати (певно ви займались Natural Language Processing і знаєте про що я говорю). Це буде море баґів або непередбачених моментів, які потім будуть ще-й обсуджуватись лінґвістами. :-)
А що складного у програмуванні звичайною мовою?
ЦитатаВважається, що ідеальність - це коли вже не можна відкинути нічого зайвого - все на своїх місцях і все виконує свою функцію.Абсолютно згоден. Тому тут і буде біда якраз: натуральна мова тільки принесе купу зайвого до того зайвого що вже є. Докажіть зворотнє.
Вважається, що ідеальність - це коли вже не можна відкинути нічого зайвого - все на своїх місцях і все виконує свою функцію.
По-перше, я собі не суперечу, а по-други ви ніц з тего не зрозуміли. Що я казав: що програми пишуться людьми для компютерів. Що там вже вийде в машинний код — то таке. Але коли компілятор собі голову зверне на фразеологічних зворотах української чи бо-зна якої іншої, то як на мене ця ідея утопічна.
ЦитатаМоже так статися, що перекласти всі знання і всі програми світу на українську (чи китайську) буде економічно вигідніше.Ага, і потім вчити китайську 10 років... та вічно розпитувати місцевих китайський бабусьок що за холєру значить ота закарлючка... ))
Може так статися, що перекласти всі знання і всі програми світу на українську (чи китайську) буде економічно вигідніше.
ЦитатаЯ хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.Гмм-гмм-гмм. Трохи дивне порівняння. Java все-ж таки не для написання 5-ти строчного скриптика для марципанізованого копіювання файлів з одного місця в інший...
Я хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.
ЦитатаЯ думаю, що Яваскрипт скоро стане мовою номер 1 для прикладного програмуванняНе стане. Це динамічна мова і залишиться у просторі скриптів. Щодо самої Java, то саме вона якраз і має отой файний баланс між динамікою (Class ForName, рефлекція, JSR 294, JSR 291, JSR 277 і т.д.) та строгою статикою, що однозначно дає величезну перевагу на дуже великих системах.
Я думаю, що Яваскрипт скоро стане мовою номер 1 для прикладного програмування
Але мушу сказати, що для юзерленду Rhino в мене чудово вбудовується для всяких користувацьких правил потоків роботи (workflow), які все-ж краще писати коротенькими вставочками на JS, ніж ліпити жахливі гори в XML та процесити XSL, шоб він здох.
Як я знаю з власного досвіду, ключове слово "шо?" ліквідовує будь-яку неоднозначність.
Ви переплутали обробку живої мової (яку часто важко зрозуміти навіть живим людям — подивіться скільки флеймів в інтернеті через банальне непорозуміння) і написання однозначної програми (опис алгоритму, чи опис фактів з бази знань, чи опис правил) звичайною мовою.
У вас травмовано мозок? Ви не можете передати, що саме робить код програми, своїми словами?
Але я думаю, що *людині* абсолютно по барабану проблеми комп’ютера. І тут варто враховувати тільки думку людей. А людина просто подумає: "на х... я буду вчити N років мову X, потім M років мову Y, якщо я можу написати інструкцію прямо тут і зараз"?
Я навіть не можу уявити, коли ви народилися і скільки років живете в землянці. Комп’ютерні перекладачі з’явилися дуже давно. І я навіть не можу собі уявити комп’ютерну програму, яка однозначно сприймається комп’ютером але яку не можна перекласти на звичайну мову (будь-яку).
Цитата: BM від 2009-10-04 07:00:08ЦитатаЯ хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.Гмм-гмм-гмм. Трохи дивне порівняння. Java все-ж таки не для написання 5-ти строчного скриптика для марципанізованого копіювання файлів з одного місця в інший...Ну якщо переписати його на Яві [...]
Тільки ця перевага - над статичними мовами, такими як Сі. Вам тикнути пальцем на великі проекти на динамічних мовах?
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27Як я знаю з власного досвіду, ключове слово «шо?» ліквідовує будь-яку неоднозначність.Це не слово, а запитання. І взагалі, слово «шо» — це syntax error. Правильно «що».
Як я знаю з власного досвіду, ключове слово «шо?» ліквідовує будь-яку неоднозначність.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27Ви переплутали обробку живої мової (яку часто важко зрозуміти навіть живим людям — подивіться скільки флеймів в інтернеті через банальне непорозуміння) і написання однозначної програми (опис алгоритму, чи опис фактів з бази знань, чи опис правил) звичайною мовою.Я нічого не переплутав і взагалі, навчіться врешті слухати людей для початку. Мова якраз і йде про те, що ваша «однозначна програма» буде використовувати словник і строгий синтаксис, відхилення від якого призведе до помилки компіляції. Тобто, це буде зміна шила на мило. Тільки з тією різницею, що Ваше мило буде третьосортне і дустове, бо ніодин китаєць чи індус не буде програмувати українською, а у мене, чесно кажучи, у найближчому часі немає планів вивчати санскрит чи тисячі китайських канджі.
Петро любить кота.
like("Petro", "cat").).
Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно».
if(like("Petro", "cat") == true) { print ("True");} else { print ("False");}
Можу вам також ґарантувати, що вивчення англійської мови китайцю, українцю й індусу вигідніше економічно та соціально. Але ми вже пишемо мовами, що побудовані англійською, чи не так? Все впирається тільки у синтаксис, який не є натуральним та вільним для звичайної людської мови, а є зрозумілим для машин.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27У вас травмовано мозок? Ви не можете передати, що саме робить код програми, своїми словами?Повторюю, так-би мовити, нетравмованому на мозок, втретє: написання такого компілятора буде вимагати титанічних зусиль (і принесе з собою зільйон баґів), або це буде те-ж саме, що й написання yet another language, типу i18n/l10n. Програмувати на LISP/форті — дякую, нехай це їсть хтось інший.
Але як казав Антонов про креслення нового літака: «нє полєтіт». Причому отой «неполіт» станеться одразу після того, коли наступну інструкцію українцям напише індус санскритом, а третю хтось із Уельсу — валлійською. Тоді вже не тільки мову N, X, Y вчити прийдеться, але й албанську та сваґілі теж. В той час, коли світ об’єднується міжнародною де-факто англійською (китайці зараз он цілими стадіонами її вчать і навідріз не хочуть розмовляти китайською), то Володимир Лісівка всім пхає локальну… Ви ото краще Біблію почитайте де про Вавілонську вежу. Щоби не повторювати історію за наявності неосвіченої голови… :-)
*BM знизує плечима, закочує очі, глибоко зіткає у затяжному зівку* :-/Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27Я навіть не можу уявити, коли ви народилися і скільки років живете в землянці. Комп’ютерні перекладачі з’явилися дуже давно. І я навіть не можу собі уявити комп’ютерну програму, яка однозначно сприймається комп’ютером але яку не можна перекласти на звичайну мову (будь-яку).Congratulations що ви більше не живете у землянці та врешті почули про «laugh generators». Але пропонувати людям не тільки думати чого та програма їм не працює по бізнес логіці, а ще-й в добавок паритись із кожною новою стрічкою щоб перекласти з різних мов — пліснява свідомість…
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27Цитата: BM від 2009-10-04 07:00:08ЦитатаЯ хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.Гмм-гмм-гмм. Трохи дивне порівняння. Java все-ж таки не для написання 5-ти строчного скриптика для марципанізованого копіювання файлів з одного місця в інший…Ну якщо переписати його на Яві […]І не треба. Я-ж і казав що то *дивне* порівняння, бо Perl/Python/Bash якраз для коротких програм. Ваша біда в тому, що ви спершу навпопад пишете випадкову відповідь, а потім при рідкому бажанні частково читаєте що вам кажуть — яскравий приклад типового слав’янізму.
Цитата: BM від 2009-10-04 07:00:08ЦитатаЯ хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.Гмм-гмм-гмм. Трохи дивне порівняння. Java все-ж таки не для написання 5-ти строчного скриптика для марципанізованого копіювання файлів з одного місця в інший…Ну якщо переписати його на Яві […]
ЦитатаЯ хоч і люблю Яву, сам віддаю перевагу або Перлу або Яваскрипту або Башу так як від них менше руки болять.Гмм-гмм-гмм. Трохи дивне порівняння. Java все-ж таки не для написання 5-ти строчного скриптика для марципанізованого копіювання файлів з одного місця в інший…
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27Тільки ця перевага — над статичними мовами, такими як Сі. Вам тикнути пальцем на великі проекти на динамічних мовах?Ткніть звичайно, якщо зможете.
Тільки ця перевага — над статичними мовами, такими як Сі. Вам тикнути пальцем на великі проекти на динамічних мовах?
Який синтаксис у Пролога? Як записати на пролозі предикат «тато любить маму».
Саме проблеми англійської мови призвели до появи купи різних мов програмування. Якби використовували українську, не було би пролога і пітона — нема потреби створювати дві різні мови там, де можна використати одну.
Я не бачу ніяких титанічних зусиль. Я бачу досить маленький об’єм роботи — десь на півроку роботи одного програміста і одного лінгвіста.
Perl/Python/Bash якраз для коротких програм
loves(dad, mom).
Ви піднімаєте мені настрій. :-)
Код: [Вибрати]Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно». Імператив:Код: [Вибрати]if(like("Petro", "cat") == true) { print ("True");} else { print ("False");}
print ((like("Petro", "cat") == true) ? "True" : "False");
Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно».Якщо Петро любить кота, то напиши «Вірно», в іншому випадку — «Невірно».Якщо Петро любить кота, то напиши «Вірно». А якщо ні, тоді напиши «Невірно».Напиши «Вірно», якщо Петро любить кота. Або тоді «Невірно».Якщо Петро любить кота, то напиши «Вірно». Інакше напиши «Невірно».У випадку, коли Петро любить кота напиши «Вірно». Інакше — «Невірно».
Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно».If true that Peter likes cat, then write "True", otherwise write "False".
Ви згодні з тим що Ява — не для коротких програм. Що короткі програми на Яві переписувати не треба. Що якщо є коротка програма (чи велика купа коротких програм), то переписувати їх на Яві (чи іншій статичні мові) не треба, і т.д., але ЯВА — КРАЩА! Чим?
LiveJournal — perlAmazon — perlTwitter — rubyYahoo! — PHPWikipedia — PHPYouTube — PythonGoogle AppEngine — PythonMozilla — JavaScriptІ т. д.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-09 12:52:32Ви піднімаєте мені настрій. :-)«Сміх без причини — признак ……» © :-)
Я-б це написав як:Код: [Вибрати]print ((like("Petro", "cat") == true) ? «True» : "False");
print ((like("Petro", "cat") == true) ? «True» : "False");
…але менше з тим. Питання в мене було що робити з наступним (вам, бачу, все треба в картинках, бо звичайної мови не розумієте):
Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно».if like "petro" "cat"; then echo "True"; else echo "False"; fiЯкщо Петро любить кота, то напиши «Вірно», в іншому випадку — «Невірно».if(like("petro", "cat")) { print("True"); } else { print("False"); }Якщо Петро любить кота, то напиши «Вірно». А якщо ні, тоді напиши «Невірно».like "petro" "cat"case $? in 0) echo "True";; 1) echo "False";;esacі т.д
Що перше я тут бачу? А отой супергидкий та майже всіма ненависний «Tim Toady».
P.S. Доречі, а що саме значить вираз «любить кота»? Як часто?.. Але то офтопік, ОК…
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-09 12:52:32Саме проблеми англійської мови призвели до появи купи різних мов програмування. Якби використовували українську, не було би пролога і пітона — нема потреби створювати дві різні мови там, де можна використати одну.Про англійську мову будете судити вже тоді, коли її вивчите (читатимете в ориґіналі Шекспіра без словника та сопіння над одним реченням).
А поки ви її зовсім не знаєте, то краще помовчіть, ОК?
Код: [Вибрати]Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно».If true that Peter likes cat, then write «True», otherwise write «False».
Якщо вірно що Петро любить кота, то напиши «Вірно», інакше напиши «Невірно».If true that Peter likes cat, then write «True», otherwise write «False».
Крім того, що українська тут звучить неграмотно, я ще-й бачу тут достатньо неоднозначностей в обох мовах. Знайдіть собі їх самі, в якості домашнього завдання…
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-05 18:25:27Я не бачу ніяких титанічних зусиль. Я бачу досить маленький об’єм роботи — десь на півроку роботи одного програміста і одного лінгвіста.Чудово. Тоді Prapor в руки (у якості лінгвіста)[1], а ми — зачекаємо на вашу супермову через півроку. Я її обожнюватиму та перший тестуватиму. Для цього заведу аж цілий веблог! :-)
Я просив ткуни пальцем в проекти, які мають десятки тисяч *транзакцій* за секунду (це, знаєте, коли на диск щось пишеться, а не з нього читається).
Та ви обоє піднімаєте настрій тут усім 8-)Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-09 12:52:32Який синтаксис у Пролога? Як записати на пролозі предикат «тато любить маму».Реальна мова - інструмент з високим рівнем абстракції, причому без чітких... не знаю, як це правильно обізвати, нехай буде "інтерфейсів". Коли, залежно від дуже нечітких обставин, "тато любить маму" може означати і "тато любить маму і хоче з нею одружитися", і "тато дере маму раком", і "тато любить свою маму"? Коротше кажучи, реальна мова є інструментом розрахованим на процессінг у, м'яко кажучи, недвійковій логічній машині - і перти його кудись ще як мінімум некорректно.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-09 12:52:32Саме проблеми англійської мови призвели до появи купи різних мов програмування. Якби використовували українську, не було би пролога і пітона — нема потреби створювати дві різні мови там, де можна використати одну.Oh shi, а нічого, що ці мови, м'яко мажучи, мають різне призначення і нішу? Ви взагалі коли-небудь робили DSL?
Потрібен ще професійний кат, бо інтерпретатор буде крутитись в мозку лінгвіста, а програмісту потрібен дебаггер.
Чудово. Тоді Prapor в руки (у якості лінгвіста)..... Це був жарт.
1. Я важу понад 100 кг. Це без лептопа та стандартного адміністраторського спорядження (телефон, ніж, АК-47 ) Посередній програміст надірветься.2. Мову що вийде, не можна буде розповсюджувати - казармену лайку вже засекретили військові.
Цитата«Сміх без причини — признак ……» © :-)«Сміх без причини — ознака буратини». ;-)
«Сміх без причини — признак ……» © :-)
Поздоровляю! Ви справилися з половиною завдання! А друга половина де? Як відрізнити дієслово «print» (друкувати) від іменника «print» (відбиток) в англійській мові?
Як написати «write» в наказовій формі, щоб не плутати «писати» і «напиши»? «write now»?
Для цього не потрібно чекати аж так довго.
Amazon SimpleDB — Erlang.
Я піднімав http://bazaarvoice.com/ від самого початку. Коли я звідти йшов, він тримав 2ТБ в день. Якщо дуже хочете, я можу розказати чому я, а не знайомий мого знайомого, приймав рішення напр. використовувати Баш замість Яви.
PUSH AXPOP AXPUSH AXPOP AXPUSH AXPOP AXPUSH AXPOP AXPUSH AXPOP AXPUSH AXPOP AXPUSH AXPOP AXINT 10h
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:18:43Поздоровляю! Ви справилися з половиною завдання! А друга половина де? Як відрізнити дієслово «print» (друкувати) від іменника «print» (відбиток) в англійській мові?Для початку її вивчити, як я вже казав… Іменник насправді «the print». Складніше, якщо не йде мова про стан: «the news will never get into print» — але тут програмування я не бачу… Також (привітання Tim Toady ще раз!) можна: «be printed». Тобто: "If Peter likes cat, on the standard terminal output should be printed «True», otherwise «False». Так зрозуміліше?
«to write». Але в тому то й справа, як я вже десять постингів казав назад: жива мова вимагає розуміння контексту, тому й говорив Natural Language Processing…
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:18:43Для цього не потрібно чекати аж так довго.Чудово. Час пішов. Покажіть свій masterpiece хоча-б у вигляді реального прототипу, яким можна щось реальне зробити, а не тупо написати «Привіт, світ!».
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:18:43Amazon SimpleDB — Erlang.Хахахаха!! Errlang… Видно, пан намертво забули що таке транзакція? До вашого відома, кусок г’вна той SimpleDB. …Словом, нєзачот. Try harder.
Ага. Є такі унікуми (ніколи-б не наняв на роботу і десятому заказав оминати). Пишуть взагалі цілі вебсервери та бази даних на одному тільки bash/perl.
Ви ж знайомі з проблемою контексту, правда? Ви ж знаєте як вона вирішується чи просто приколюєтеся? mom може означати як this.mom, так і dad.mom, а likes може теж багато чого означати. Як вирішується ця проблема зараз?
Але, навіть якщо комусь щось не зрозуміло, чому не можна просто запитатися? Ви ж знайомі з Прологом, правда? Ви ж знаєте, що означає likes(dad, X). ?
Крім того, ви плутаєте російську з українською: "любити" не означає "кохати" чи "займатися сексом".
А ви пробували читати те, що я пишу? Ви, в повсякденному житті використовуєте різні мови, в залежності від призначення і ніші, чи просто різні терміни в межах однієї мови?
Нічого не зрозумів. Але, між іншим, я не користуюся відлагоджувачем вже досить давно. Якщо програма не може сказати де в неї болить, то запускати її в виробництво не можна - там її відлагоджувати часто просто немає можливості.
http://neurotechnica.info/?page_id=4 .
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:48:44Ви ж знайомі з проблемою контексту, правда? Ви ж знаєте як вона вирішується чи просто приколюєтеся? mom може означати як this.mom, так і dad.mom, а likes може теж багато чого означати. Як вирішується ця проблема зараз?Я знаю, як вирішується проблема контексту у мовах програмування. Ви, зважаючи, на цю репліку, теж, і тут постає питання — як ви у холєри будете її вирішувати, інтерпретуючи реальну мову? Чекаю на відповідь. Бажано з прикладами, якомога розгорнутішими. Я як плебей, мислю виключно предметно.
Щодо моєї фрази про «недвійкові» машини, пояснюю. Реальна мова була спонтанно вироблена як інструмент для комунікації між людьми, тобто істотами обладнаними мозком, який до цих пір не зовсім ясно працює. І то не без глюків, пов’язаних з помилками інтерпретації. Ви ж пропонуєте вперти цей підхід на машини нативно двійкові. Ви можете відрізнити нейрон від транзистора?
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:48:44Але, навіть якщо комусь щось не зрозуміло, чому не можна просто запитатися? Ви ж знайомі з Прологом, правда? Ви ж знаєте, що означає likes(dad, X). ?Ну. І що? Читайте вище.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:48:44Крім того, ви плутаєте російську з українською: «любити» не означає «кохати» чи «займатися сексом».Якщо ви таки почнете писати інтерпретатор української мови, то дізнаєтесь, наскільки ви неправі, роблячи таке твердження. Прямо в процесі
Крім того, ви плутаєте російську з українською: «любити» не означає «кохати» чи «займатися сексом».
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:48:44А ви пробували читати те, що я пишу? Ви, в повсякденному житті використовуєте різні мови, в залежності від призначення і ніші, чи просто різні терміни в межах однієї мови?А самі пробували читати, що ви пишете? Іншу реальну мову використовувати є сенс, коли співрозмовник не знає твоєї, тому що в плані основного призначення вони одна одну повністю заміняють.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-10 15:48:44Нічого не зрозумів. Але, між іншим, я не користуюся відлагоджувачем вже досить давно. Якщо програма не може сказати де в неї болить, то запускати її в виробництво не можна — там її відлагоджувати часто просто немає можливості.Хм-м-м-м. Радий, що ви такий крутий хакер і, схоже, можете виконувати будь-який код прямо у своєму мозку. Тому одне питання. Для роз’яснення. Інструменти статичного аналізу, ви, видимо, теж вважаєте непотрібними, я правий?
Нічого не зрозумів. Але, між іншим, я не користуюся відлагоджувачем вже досить давно. Якщо програма не може сказати де в неї болить, то запускати її в виробництво не можна — там її відлагоджувати часто просто немає можливості.
Цитата: Володимир Лісівка від 2009-10-11 23:39:19http://neurotechnica.info/?page_id=4 .Там явно не вистачає однієї маленької деталі — кнопочки «скачать». Але за лінк дякую, почитаю.