Та почалося то ще раніше... коли "розділ користувача" (usr від слова user) відібрали в "користувача" і зробили ... системним. А потім знову відібрали... і знову...
Якщо раніше /usr був як зараз /usr/local чи /opt тоді як основа системи була в /bin та /lib, то тепер це частина системи, в яку розробники дистрибутивів не хочуть пускати сторонніх, тому що це значно збільшує витрати часу на підтримку дистрибутива, зокрема через потребу зворотньої сумісності. Коду стає більше з кожним випуском, а мейнтейнерів не стає більше. Можливо ШІ вирішить цю проблему.
Та я про ще раніше... коли usr це був "домашній розділ користувачів" (ще до home і до "дистрибутив", може 80ті чи й ще раніше). Так потім usr/local (коли людина стала не тільки local, а ще й network)...
Навіщо стільки коду, коли більшість тільки бравзер юзає? ))
хоча в них стільки депенденсі...
браузерні рішення аля electron app - це швидка розробка яка з точки зору оптимальності та ефективного використання ресурсів - виглядає так собі...Хоча неможливо не помітити що швидкість розробки корисна, що і підтверджує розповсюдженість і запит на вебпрограмування.
pps. це все на практиці перевіряється - зараз як раз такого типу immutable дистрос в активній розробці, хоча є інші підходи (нп легкі на базі busybox)
Цитатабраузерні рішення аля electron appне електрон апп, а в браузері апп
браузерні рішення аля electron app
Він змінює сприйняття середовища
А в бсд було що софт сам компілюєш як користувачу хочется (і кернел також, як базова фіча)
А що до телефонів і т.п. там мова не про те що "рут не потрібен", а про те що взагалі "ти не є користувачем і не власник пристрою"
А що за дистрос?
браузер app - окремий electron(chrome+node) чи не окремий - не принципово
як і в bsd зараз ставлять бінарні пакети
для виробників девайсів це бізнес, і для того модель софта де користувач (чи юзер софт) нічого не поламає системного - напевно тому більш відповідає (і не пов'язано з власник/невласник пристрою)
Мабуть у вас погляд розробника. Тоді для вас не принципово. А от з точки зору розвитку "взаємодії" різниця значно більша ніж ООП (де програму з середини розділили на окремі нібито "приватні" контейнери (класи) чи то "процеси" (де пам'ять комп'ютера розділили на нібито "приватні" частини для кожного інстанса завантаження (у пам'ять) програми)).Різниця... "яке саме API" єдине можливе в програмі (а через нього створення уявної "приватності").
От до прикладу ви знайомі з API X11?
Там все ще є "порти" (файли де скачати джерела та бсд патчі до тих джерел)
в бінарних лише мала частина всього що є в портах.
От "нічого не поламає системного" це і є визначення "не власник"
На сьогодні чи хтось ставить пакети з сирців в linux чи bsd? Думаю буває таке, але рідко. Наскільки мені відомо - в основному працюють (і я не виключення) з пакадж-менеджерами і відповідно готовими бінарниками.
pkgsrc цікавить бо він кроссплатформенний і це як пакетний менеджер, слідкує за файлами та бібліотеками та інші задачі, наприклад збирати з своїми конфігураційними мітками
я робив, в WSL2 з pkgsrc, але поставив його в режимі що можна робити від користувача, добавляв свої пакети з даними, створював свої, приклад тут :https://chiselapp.com/user/res2500/repository/pkgsrc/index
так, але... поза netbsd не дуже часто використовується (і cli пакадж-менеджер для пакетів зібраних з pkgsrc: pkgin)
other supported platformsCode exists in pkgsrc to support 20+ Unix-like operating systems and 15+ CPU architectures.Operating systems that receive occasional testing include FreeBSD, OpenBSD, DragonFlyBSD, MINIX 3, SCO OpenServer/UnixWare, HP-UX. See the various platform-specific README files in bootstrap/ for more information.
В wsl мабуть debian - якщо так то зручніше булоб з його рідним deb форматом працювати (як і з його репозитор...
як пишуть в документації other supported platforms
та ні, збирав, ставлю на те що документація відкрита і більш докуметована, apt користуюся, там збираю свої програми, які вже більш серйозніші, аби не пошкодити систему