Автор Гілка: Міграція офісу з Windows на Linux. Граблі.  (Прочитано 2568 раз)

Відсутній anatolijd

• Графоман
  • дописів: 325
Re: Міграція офісу з Windows на Linux. Граблі.
« Відповідей #15 : 2007-01-12 00:05:51 »
>>PPS: AD для 10 юзерів??? То з гармати по... мікробах
може й так, але тка бцло зроблено ще до моєї появи на роботі, на даний момент воно настроєне, є автентифікація, є "мандруючі профілі" (roaming profiles), і оскільки від 2003сервер відмовитись не виходить то чому б не залишити АД так як воно є і не мігрувати то все на Samba PDC, тим більше що частково цей PDC треба буде створювати наново (IMHO).

M$ Office я зарізав два місяці тому - і з того часу було всього кілька зауважень від юзерів-
- довго завантажувався  (вимкнув йому java і стало значно швидше).
- після збереженя таблиць з 1С в форматі .xls і насупному їх відкритті в OO кирилиця відображається правильно, поки ви не зміните файл і не перезапишете його. Після цього всі кириличні символи безповоротно міняються на ??? знаки питання і нема тому ради. Фікс до проблеми - при першому відкритті такого файлу OO Calc розпізнає його тип як Excel5.0, якщо ж перезаписати його в форматі Excel89/2000/XP  то все чьотко коректно.
- при відкриті .xls експортованого з 1С губляться всі вставлені логотипи і печатки. (Як тут зарадитити покишо не знаю)
- "дані не у комірках, а як надписи" - таке теж часом буває, і не можу знайти закономірності.

От і все. Хтось хто буде читати цей топік і вагатись про перехід до OpenOffice тому буде корисний мій досвід.

питання про варіант А:
>> (увага, у вартість рішення додайте RDP CALs, це ~80 у о на клієнта)
RDP CALs - це звичайні "per-user" CALs  чи для термінального підєднання є свої особливі ліцензії?
Це такі самі як тих 5 СALs що продаються з 2003server чи якісь особливі?
Я пробувув читати умови ліцензування але там чорт ногу зломить (всього багато і не все зрозуміло з першого разу).

Варіант Б
єдина вагома причина щоб залишити 2003сервер в строю - це 1С. Там основна база даних фірми, з якою працюють працівники. База реально вдесятеро менша за приведену вами (300Мб), гола бухгалтерія (без зарплати/кадрів/регістрів). При роботі в термінальному зєднанні 1С просто літає.

Якби мати тверду впевненість що "сервер Linux з Etersoft Wine, термінальні клієнти Linux " буде працювати надійно і не повільніше ніж зараз - можна було б задуматися про такий варіант. Але в мене дуже мало інформації про то як воно працює і про якісь відгуки від людей в яких воно реально працює?

Можете поділитись досвідом і враженнями? Це дуже потрібна і корисна була б допомога для мене, я з свого боку міг би поділитись пивом ;)

цитата з Ethersoft: "...Продукт не позволяет совместное использование базы данных с Windows-клиентами..."

Що це значить ? Тільки Linux клієнти можуть працювати? А як же ж "головний бухгалтер - Віндовс з ключем ХАСП" - поясніть пліз бо я не розумію :(

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • дописів: 105
  • IT philosopher
« Відповідей #16 : 2007-01-12 11:30:11 »
>>

M$ Office я зарізав два місяці тому - і з того часу було всього кілька зауважень від юзерів-
- довго завантажувався  (вимкнув йому java і стало значно швидше).
- після збереженя таблиць з 1С в форматі .xls і насупному їх відкритті в OO кирилиця відображається правильно, поки ви не зміните файл і не перезапишете його. Після цього всі кириличні символи безповоротно міняються на ??? знаки питання і нема тому ради. Фікс до проблеми - при першому відкритті такого файлу OO Calc розпізнає його тип як Excel5.0, якщо ж перезаписати його в форматі Excel89/2000/XP  то все чьотко коректно.
І я про це -- про те, що формат Ексель95 дурноватий
Отже, в ООо треба зберігати як Ексель 97-2000-ХР

>>
- при відкриті .xls експортованого з 1С губляться всі вставлені логотипи і печатки. (Як тут зарадитити покишо не знаю)
- "дані не у комірках, а як надписи" - таке теж часом буває, і не можу знайти закономірності.
І я про це %)))
Надписи поверх комірок ООо не підтримує... Треба формати звітів 1С патчити...

" Хтось хто буде читати цей топік і вагатись про перехід до OpenOffice тому буде корисний мій досвід." -- Дякую.
Я це знаю, але іншим це допоможе

питання про варіант А:
>> (увага, у вартість рішення додайте RDP CALs, це ~80 у о на клієнта)
RDP CALs - це звичайні "per-user" CALs  чи для термінального підєднання є свої особливі ліцензії?
Це такі самі як тих 5 СALs що продаються з 2003server чи якісь особливі?
Я пробувув читати умови ліцензування але там чорт ногу зломить (всього багато і не все зрозуміло з першого разу).
Є CALs (Вам їх треба десять) але для термінального доступу _ще_ треба Terminal CALs (ще 10)

Варіант Б
єдина вагома причина щоб залишити 2003сервер в строю - це 1С. Там основна база даних фірми, з якою працюють працівники. База реально вдесятеро менша за приведену вами (300Мб), гола бухгалтерія (без зарплати/кадрів/регістрів). При роботі в термінальному зєднанні 1С просто літає.

Якби мати тверду впевненість що "сервер Linux з Etersoft Wine, термінальні клієнти Linux " буде працювати надійно і не повільніше ніж зараз - можна було б задуматися про такий варіант. Але в мене дуже мало інформації про то як воно працює і про якісь відгуки від людей в яких воно реально працює?

Можете поділитись досвідом і враженнями? Це дуже потрібна і корисна була б допомога для мене, я з свого боку міг би поділитись пивом ;)

цитата з Ethersoft: "...Продукт не позволяет совместное использование базы данных с Windows-клиентами..."

Що це значить ? Тільки Linux клієнти можуть працювати? А як же ж "головний бухгалтер - Віндовс з ключем ХАСП" - поясніть пліз бо я не розумію :(

Хех... На уікенд поїду до клієнта, подивлюсь та розповім!

PS: Вжи пиво не лізе %)

PPS: А взагалі "Львівське Легенда" -- просто супер! ;)
Wad Mashckoff, IT philosopher
ICQ 201205466  E-mail: adiel@nospam.kiev.ua  
Linux.kiev.ua * OpenOffice.org * Migration.OSDN.org.ua

East or West, Lviv is Best!

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #17 : 2007-01-12 16:11:10 »
>>
І я про це %)))
Надписи поверх комірок ООо не підтримує... Треба формати звітів 1С патчити...

Надписи поверх комірок ООо підтримує 8-) - просто за замовчуванням Calc не переносить стрічок у надписах  ::).
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній Веприк

• Дописувач
  • **
  • дописів: 58
  • Pythonic man
« Відповідей #18 : 2007-01-19 23:35:50 »
До речі, що за клієнт-банк? Бо приватбанківський працює у броузері зі всіма випливаючими наслідками. У приватній розмові один з інженерів Укрсоцбанку сказав, що у них також планується кросплатформенний клієнт.

Це навскидку, детальніше спробую відписатись завтра (вже сьогодні)

Приватівський в Internet Explorer не працює як треба, про Лиса, Оперу вже мовчу.
Мої рефлексії на довкілля http://blog.sasnyk.name

Відсутній Веприк

• Дописувач
  • **
  • дописів: 58
  • Pythonic man
« Відповідей #19 : 2007-01-20 00:01:30 »
А взагалі по власному досвіду у вашій ситуації все впирається в 1С. Якщо будете брати Windows Server + CAL то в принципі великого змісту в переході на лінукс не бачу, економія такою значною не вийде, то й же OpenOffice чудово працює на Windows, зате з погляду підтримки користувачів проблем менше, вони залишаться в знайомому оточенні, хоча все залежить від бюджету якщо економія 100 долларів є вагомою тоді немаю заперечень. Справа в тому що 1С серверна більш менш продуктивно працює на базі MS SQL Server , а його  під wine не запустиш.  У випадку віндового сервера треба другий для поштовика(можливо можливостей наприклад The Bat вистачить ), хоча якщо залізо дозволить можна поставити VMWARE Server(безкоштовний) і крутити лінуха там, залежить від об'ємів пошти яку доводиться обробляти, заодно можна DMZ зону зробити через нього й пропускати інтернет . Далі є сенс перенести на лінух тих користувачів яким специфічні сервіси не потрібні, наприклад секретарці крім OpenOffice та Пасьянс-Косинка більше нічого не потрібно(а різних Пакманів там предостатньо), а Лінух в якості клієнта AD чудово працює. А стосовно FineReader не обов'язково потрібно Enterprise версію купувати, хіба потрібне розпізнавання форм, можна купити полекшену версію і раджу проаналіувати програму яка йде в комплекті з сканеромможливо її можливості вас задовільнять, а стосовно Лінуховських OCR, поки серед тих що я бачив навіть рівень 5-го FineReader недосяжний. А взагалі вартує придбання нового ПЗ розтягнути в часі, з графіком коли що купуємо і узгодити з особою відповідальною за виділення коштів, покупка всього за раз може бути досить обтяжливою.

А далі глянемо з точки зору керівника. На виході отримуємо нестандартну неоднорідну систему яку зможе підтримувати тільки працівник який її створив, а якщо він звільниться чи захворіє?  Вся економія піде коту під хвіст.  Підприємство може понести дуже суттєві збитки. По власному досвіду хорошого адміністратора Лінуха треба роки два готувати при наявності бази і все одно їх дуже й дуже мало.
  Далі з погляду адміністратора така система лише лишній геморой, бо треба підтримувати цілу купу різнорідних систем. В ідеалі прагнеться, щоб конфігурація була типовою і все мінялося за допомогою одного параметру, а тут так не вийде.
Для більшості більш менш серйозних організацій шкіра вичинки не варта.
« Змінено: 2007-01-20 00:11:13 від stoune »
Мої рефлексії на довкілля http://blog.sasnyk.name

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #20 : 2007-01-24 14:11:52 »
Сервер Etersoft+1C

ОЗП
# cat /proc/meminfo
MemTotal:      3632896 kB

4 процисори
$# cat /proc/cpuinfo
vendor_id       : AuthenticAMD
model name      : Dual-Core AMD Opteron(tm) Processor 2216
cpu MHz         : 2412.480

вайн
rpm -qa| grep wine
wine-20061224-alt1
libwine-20061224-alt1
wine-etersoft-1.0.network-alt0.M30.5

Обсяг бази
du -sh
780M    .

Кліенти -- Windows та Linux (до 10 шт)

top - 14:16:34 up  2:56, 10 users,  load average: 0.00, 0.04, 0.15
Tasks: 133 total,   1 running, 132 sleeping,   0 stopped,   0 zombie
CPU0  :  0.0% us,  0.0% sy,  0.0% ni, 100.0% id,  0.0% wa,  0.0% hi,  0.0% si
CPU1  :  0.0% us,  0.0% sy,  0.0% ni, 100.0% id,  0.0% wa,  0.0% hi,  0.0% si
CPU2  :  1.7% us,  4.0% sy,  0.0% ni, 94.4% id,  0.0% wa,  0.0% hi,  0.0% si
CPU3  :  0.3% us,  1.7% sy,  0.0% ni, 98.0% id,  0.0% wa,  0.0% hi,  0.0% si
Mem:   3632896K total,  1292380K used,  2340516K free,   846256K buffers
Swap:  4192944K total,        0K used,  4192944K free,   278840K cached

PID USER      PR  NI  VIRT  RES  SHR S %CPU %MEM    TIME+  COMMAND
 3772 test      15   0  4360 2276  684 S  4.3  0.1   2:40.23 wineserver
 3804 test      18   0 1089M  36M  14M S  2.0  1.0   0:54.71 1cv7s.exe
 3763 test      18   0 1089M  37M  15M S  0.7  1.0   1:46.85 1cv7s.exe

З вsндовс конектяться через putty + Xming або vnc

Працює досить непогано

Нотатки:
- версія 1С крякана (бо наразі це тест, ключ вісить на робочому сервері)
- режим DBF (тобто не MS SQL)
- у тестову базу (та що 800МБ) вводять приблизно 50 документів у день, десь під сотню документів дивляться (вартість продукції тощо)

updated: виправлено помилки

« Змінено: 2007-01-25 11:28:33 від mashckoff »

Відсутній anatolijd

• Графоман
« Відповідей #21 : 2007-01-24 16:14:17 »
Дякую, проблема з клієнт-банком вже не актуальна, банк має і online-версію.
А шодо 1С - то правда, це мабуть єдина причина того шо мені в офісі потрібен 2003сервер  >:(

Дізнався тут приблизний порядок цін:
2003 сервер і 5 CAL (клієнтські ліцензії) - $700
одна додаткова ліцензія CAL - $30

тільки не думайте шо на тому попадалово скінчилось - якщо потрібно логінитись на термінальний сервер - простої CAL ліцензії замало, небхідно ще додаткову TermServ CAL (вартість одної ~$70).

Отже, ітогі подвєдьом:
сервер - 700
+5 CAL - 150
10 TS CAL - 700
==========
              1550 - це тілько шоб юзери легально залогувались на сервері! мдя... (якщо я помилився з порядком цін - порпавте мене пліііззз)
От тут в цій цифрі і хочеться зекономити, принаймні б половину. Економія все ж може бути на робочих станціях - по $150 за штуку (ітого ше штука).  а економія в 100 доларів для фірми потім завжди обертається для адміна годинами дурної і непотрібної роботи.
Якби не 1С - купив би зі всього M$ лише дві ХР - одну для буха зі всім його хазяйством, іншу - для секретарки з файнрідером і вентафаксапаратом.

mashckoff,  спасибі за пост, а можеш розповісти якісь субєктивні враження від 1C   на Ethersoft?
Я от бачу що сервер всього то 14:16:34 up,  він що вимикається на ніч, чи то веде себе так погано що треба ребутати?
Я готовий пуститись в плавання (купити ліцензію, встановлення, сервіс і всьо таке) з Etersoft+1C на Лінуксі, але хотів би знати наперед наскілько стабільно воно працює  ;). Знаєш когось хто може розказати/проконсультувати?

« Змінено: 2007-01-24 16:21:42 від anatolijd »

Відсутній anatolijd

• Графоман
« Відповідей #22 : 2007-01-24 16:30:09 »
Цитата
для більшості більш менш серйозних організацій шкіра вичинки не варта.
я не знаю наскільки в мене більше чи менше серйозна організація, але в мене є 10 компутерів і мені треба більше 3К баксів шоб вони легально працювали. Це занадто як для мене - тому я хочу знайти якісь інші варіанти і розглядаю інші альтернативи.

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #23 : 2007-01-24 18:13:09 »
Дізнався тут приблизний порядок цін:
2003 сервер і 5 CAL (клієнтські ліцензії) - $700
одна додаткова ліцензія CAL - $30

тільки не думайте шо на тому попадалово скінчилось - якщо потрібно логінитись на термінальний сервер - простої CAL ліцензії замало, небхідно ще додаткову TermServ CAL (вартість одної ~$70).

Отже, ітогі подвєдьом:
сервер - 700
+5 CAL - 150
10 TS CAL - 700
==========
              1550 - це тілько шоб юзери легально залогувались на сервері! мдя... (якщо я помилився з порядком цін - порпавте мене пліііззз)
Так і е (я про це писав, див 13 відповідь)

mashckoff,  спасибі за пост, а можеш розповісти якісь субєктивні враження від 1C   на Ethersoft?
Я от бачу що сервер всього то 14:16:34 up,  він що вимикається на ніч, чи то веде себе так погано що треба ребутати?
Я готовий пуститись в плавання (купити ліцензію, встановлення, сервіс і всьо таке) з Etersoft+1C на Лінуксі, але хотів би знати наперед наскілько стабільно воно працює  ;). Знаєш когось хто може розказати/проконсультувати?
Кліенту подобається (стабільно та більш-менш швидко). Планує 1С перенести  повністю на Лінукс-сервер. Наразі це тести тому аптайм маленький.

Я 1С не використовую тому не можу розказати різницю у швидкості (між натівним сервером та под Вайн-Етерсофт)

Updated: виправлено правопис.
« Змінено: 2007-01-25 11:25:57 від mashckoff »

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #24 : 2007-01-24 18:14:59 »
>Знаєш когось хто може розказати/проконсультувати?
Ні не знаю.

Але вважаю, що Етерсофтівці допоможуть. Доречі, ми скоро будемо партнерами Етерсофта (коли не можу сказати).

Додатково:
> З віндовс конектяться через putty + Xming або vnc
непогано також cygwin (x -query <server>).
cygwin потребує ~240Мб на диску; тягнути з http://ftp://ftp.openoffice.org.ua/pub/cygwin
« Змінено: 2007-01-25 11:41:42 від mashckoff »

Відсутній mashckoff

• Загальний модератор
  • Кореспондент
  • IT philosopher
« Відповідей #25 : 2007-01-25 11:54:43 »
А взагалі по власному досвіду у вашій ситуації все впирається в 1С.
[]skipped
покупка всього за раз може бути досить обтяжливою.
+1 (з незначними зауваженнями)

А далі глянемо з точки зору керівника. На виході отримуємо нестандартну неоднорідну систему яку зможе підтримувати тільки працівник який її створив, а якщо він звільниться чи захворіє?  Вся економія піде коту під хвіст.  Підприємство може понести дуже суттєві збитки. По власному досвіду хорошого адміністратора Лінуха треба роки два готувати при наявності бази і все одно їх дуже й дуже мало.
  Далі з погляду адміністратора така система лише лишній геморой, бо треба підтримувати цілу купу різнорідних систем. В ідеалі прагнеться, щоб конфігурація була типовою і все мінялося за допомогою одного параметру, а тут так не вийде.
Для більшості більш менш серйозних організацій шкіра вичинки не варта.
Я вважаю, що ситуація інша.

Для серйозних воно, вільне ПЗ, саме те!
У нас є первні проекти саме серед великих фірм.

Для маленьких фірм ситуація інша. Велика проблема -- у мікрофірмах немає ІТ культури, там хто хоче те й робить, немає субординації.
Тому перевчити їх на нове дуже важко.

Ось це велика проблема.

PS: Той наш клієнт (див вище) не лише економить гроші, але й підвищує продуктивність праці -- користуваці не зможуть поставити іграшки, менше ризик вірусних атак.
Бізнес-ризики нижче (бо маскі-шоу не беруть комп"ютери з Лінукс)