Автор Гілка: Nokia N70: Web-під’єднання в середовищі Ubuntu???  (Прочитано 3090 раз)

Відсутній kuz.ihor

• Новачок
  • *
  • дописів: 22
Вже довший час (з два роки) виходжу в Інтернет за допомогою GPRS-UMTS мобільників. Лише кілька місяців тому вирішив встановити паралельно до Windows оперативну програму open source Ubuntu 7.10, якою надзвичайно задоволений. Питання: будучи новачком в Linux-і, не можу створити Web-з’єднання в середовищі Ubuntu (базові установки, без обновленнь) та, відповідно, навігувати в цьому середовищі. Скачав "gnome-ppp", але, свята наївность, не можу обновити Ubuntu, щоб змогти провести Інтернет-під’єднання. Тобто програмку (GNOME PPP version 0.3.23) скачав в середовищі Windows за допомогою UMTS-модема на базі Nokia N70 (в тому середовищі працює чудово, зі швидкістю 921 Кб/с), а от як перенести та встановити в середовище Linux-Ubuntu... хоч застрілься, не виходить. Пробував через командний рядок, через wvdial (чи як там його) та зась мені. На кінець-кінців, скачав GNOME PPP version 0.3.23, але не получається встановити в середовищі Linux.
Доводжу до відома, що використовую досить старенький РС: процесор AMD 1,6 GHz, RAM 1,256 Gb, графічна карта nVidia 440 на 64 Mb, HDD Maxtor 500 Gb. Жорсткий розділив в середовищі Windows на шість розділів: Xp, Linux - первинні, Архів, Фото, Музика та Відео - вторинні логічні диски. Загалом - комп працює як блискавка, одна лиш проблема: неможливість встановити UMTS-модем на базі Nokia N70, але в середовищі Ubuntu.
Допоможіть, будьте-ласкаві.
Ігор, Львів

Дмитро

• Гість
А я вже скачав та встановив нову убунту 8.10. Так от вона сама знайшла мою Нокию Н70 та навіть запропонувала мені список піключення до українських операторів. При тому пам'яті телефону вона не бачить.

Дмитро

• Гість
Так, доречі, це робить аплет NetworkManager Applet 0.7.0. Ось його сайт http://www.gnome.org/projects/NetworkManager/

Відсутній kuz.ihor

• Новачок
  • *
Дякую, Дмитро. Скачав останню версію (NetworkManager-0.6.5.tar.gz) з вказаного тобою сайту. Попробую встановити та дам знати. Не знаю на рахунок версії 8.10 оскільки працюю з версією 7.10: теж здалобися скачати та попробувати. ОК, до наступних чатів.

Відсутній kuz.ihor

• Новачок
  • *
Пробував з NetworkManager-0.6.5: нічого вийшло з того. Але використавши поради одного інформативного англійського журналу, таки спромігся встановити Інтернет-звязок в середовищі Ubuntu 7.10 з допомогою wvdial, вписуючи мудрені команди (багато то чого прийшлося "доганяти" самотужки). Все ОК. Єдине, що гризе, куди та як встановлювати програми та пакети, скачані з Web ?!? Прошу допомоги, бо вже надоїло витрачати купу часу для самостійного вирішення проблем з Linux-ом, не маючи наглядного посібника для його вивчання. Дякую, хто відгукнеться.

Михайло Даниленко

• Гість
Якщо у вас убунта, вам не треба їх самотужки качати.
З терміналу робите
sudo aptitude update
aptitude search <частина назви програми>
# з результатів пошуку обираєте точну назву пакунку, що вам потрібен, й робите
sudo aptitude install <назва пакунку>

Так ви уникнете великої кількості проблем на кшталт ручного встановлення усіх залежностей програми, вирішення проблем збірки програм, й т.і.
Якщо програми у репозитарії нема, але ви знайшли збірку для убунту на сайті розробників (пакунок має бути у форматі *.deb), ви можете її встановити командою dpkg -i <файл.deb>.

P.S. Я убунту не пробував, тому не знаю, можливо спочатку доведеться налаштувати sudo...
P.P.S. А ще є графічні інтерфейси до менеджера пакунків - наприклад, synaptic.
P.P.P.S. А ще подібні теми регулярно піднімаються на лоу, отож краще спершу скористатися пошуком.

Відсутній kuz.ihor

• Новачок
  • *
Велике спасибі добродію Даниненко Михайлові за допомогу: раніше, використовуючи виключно Windows, не мав жодних проблем щодо користування тим середовищем. Але після встановлення Ubuntu та не будучи "програмістом-самоуком", звичайно, в найпримітивнішому розумінні цього вислову та не маючи бажання когось образити, зрозумів наскільки є ще для пізнавання. Зараз шукатиму інформативних посібників, щоб хоча трохи підняти мій рівень (а то соромно стає: люди про такі речі пишуть, що, не розуміючи нічого або майже нічого, аж чортики забирають...)
Ще раз велике дякую, Михайле, попробую на ділі застосувати ваші поради, тобто, радше, вказівки. Дивлячись, що я ще "чайник" в Linux-і.
Щасти вам !!!
Ігор, Львів

P.S. Після встановлення UMTS-модему, як було вказано в одному англійському журналі, через кілька днів знову все вернулось на свої позиції: не можливо вийти в мережу, комп не розпізнає мобільник при запуску з терміналу командою wvdial. Хоча, набираючи на терміналі lsusb, компютер вірно видає виробника та модель мобільника в кодах (0х0421 та 0х043а). Далі всі рядки в дирекціях etc/modprobe.d/blacklist, /etc/modules, etc/modprobe.d/options та etc/wvdial.conf начебто мають вірний вигляд. Але не фуричить !?!
Мабуть скористаюсь порадою Дмитра та встановлю версію 8.10. А поки-що треба вчитись, вчитись та вчитись...
Дякую всім...