Можливо тема підходить до розділу "Мультимедіа і лінукс", а можливо й спільна з цією гілкою, бо йдеться про коректну/не коректну роботу програми (f-spot).
Почну так:
Візьмемо оригінальний файл, створений камерою телефону nokia 6300.
У властивостях файлу, вкладка "Основні" є поля "Доступ" і "Змінено". Ось в полі "Змінено" ті дані є оригінальним часом створення файлу камерою nokia.
Вкладка "Зображення" відображає у моєму випадку тільки:
розмір
марка фотоапарату (nokia)
модель фотоапарату (6300)
програма V 06.60
Відхилюсь від теми:
звичайно, якщо говорити не про телефони, а про фотоапарати, то вони заносять багато даних EXIF, наприклад, час створення (я вказав тільки один, найважливіший мені пункт). Виглядає так: Дата: 2010:07:30 17:09:38. І як би ти потім не редагував, не змінював фото, цей пункт не зміниться (на щастя, що дуже важливо) і ти можеш не боятися, що втратиш оригінальний час створення. Інше питання, якщо комусь треба навпаки — змінити дані EXIF, то це робиться легко, відповідними програмами. але тема не про це, повертаюсь до своєї.
І от, щоб мати собі той пункт у полі EXIF, вкладки "Зображення" (Дата: 2010:07:30 17:09:38), я робив собі так: імпортував фото у F-spot, потім експортував його (вкладка Фото — Експортувати до — у теку...). Після цього експортоване фото вже мало запис у полі EXIF оригінальну дату створення.
Дуже зручна і потрібна мені функція: імпортуєш пару сотень фото (з nokia без EXIF дати створення), а потім експортуєш їх усіх за раз і маєш вже готові, до кожного з них зокрема буде занесена своя оригінальна дата створення.
Тепер про проблему. Все що описав вище є добро. Було це в Ubuntu 9.10, f-spot 0.6.1.5.
Все що опишу нижче є зло.
В Ubuntu 10.10, f-spot 0.8.2 або криво написаний, або я щось не так роблю, що малоймовірно.
Коли робиш зазначену вище операцію, то після експорту, він тулить мені час створення як час імпортування. Взагалі, до чого тут час імпортування?! Кому він потрібний?! Точно не мені. Такі "нововведення", "зручності" або кривості — ні туди, ні в червону армію.
Відступ. Слово "кривий", "криво", "кривості" є не українськими, але "нерівний", "нерівність" це дуже і дуже лагідно звучить. Тут хіба доречно буде "горбатий".
Насправді, це все не буде його (f-spot) стосуватись, якщо я помиляюсь у "горбатості" рук розробників чи впливу на їх мозок якихось "речовин".
Майже кінець.
А тепер, чого я все це писав. Щоб дізнатись, чи існує в природі вирішення цього питання, чи для таких цілей тримати Ubuntu 9.10 зі старим f-spot.
P.S. Для кращого розуміння ситуації (кому буде незрозуміло з прочитаного) можу причепити кілька знімків екрану (візуально картина доповнюється і стає зрозумілішою).