Автор Гілка: Як відредагувати iм’я/назву головного користувача?  (Прочитано 4034 раз)

Відсутній isydor

• Графоман
  • дописів: 435
Як відредагувати iм’я/назву головного користувача? Для прикладу /home/username?

idontremember

• Гість
 :-/ Ви хочете змінити домашню теку, чи ім'я коритстувача І домашню теку? чи хочете змінити тільки ім'я користувача? І що значит "головний користувач"?
---
Якщо ви вже логінились і запускали програми від імені того користувача, ім'я якого ви хочете змінити, то деякі програми будуть трішки не так працювати. Тому що у їхні конфігураційні файли записується шлях до домашної теки, а також імя користувача. Але це можна виправити шляхом пошуку/заміни в конфігах.

---
Поки що конкретної відповіді не надаю, бо не зовсім розуію що до чого.

Відсутній isydor

• Графоман
Дякую, Ви чудово зрозуміли межі проблеми. Власне потрібно змінити назву теки, бо маю кілька (чотири) лінукс ос, де дві /home/username - одноіменні. І ще: при встановленні ос потрібно вказати username та fullname, не знаючи, що і для чого, тобто - яке з цих імен і для чого буде використане, я завжди прописую те ж саме ім’я, а тут.... прописав різні.

idontremember

• Гість
Цитата
маю кілька (чотири) лінукс ос, де дві /home/username - одноіменні.
Вже зрозуміліше. А чи не виникає у вас проблем при роботі в тих системах, що мають однаковий /home/isernamee ? Чи можливо у вас "близькі" одна до дної Лінукс-системи? (Напрклад: Убуннта 2011 summer та Убунта 2011 winter).
---
Full-name, до логіну (імені під яким здійсюється вхід до системи) ніякого відношення немає. ТО, мабуть  :-/, для фінгер-демона, чи ще для чогось.
root@myhost:/home/rdr# adduser

Login name for new user []: bla-bla

User ID ('UID') [ defaults to next available ]: 1003

Initial group [ users ]:

Additional groups (comma separated) []:

Home directory [ /home/bla-bla ]

Shell [ /bin/bash ]

Expiry date (YYYY-MM-DD) []:

New account will be created as follows:

---------------------------------------
Login name.......:  bla-bla
UID..............:  1003
Initial group....:  users
Additional groups:  [ None ]
Home directory...:  /home/bla-bla
Shell............:  /bin/bash
Expiry date......:  [ Never ]

This is it... if you want to bail out, hit Control-C.  Otherwise, press
ENTER to go ahead and make the account.

Creating new account...

Changing the user information for bla-bla
Enter the new value, or press ENTER for the default
        Full Name []: ^C
---
Для зміни домашеього каталогу існує команда man usermod  8-).  А точніше  usermod -d /home/НОВА_ДОМ_ДИРЕКТОРІЯ ІМ'Я_КОРИСТУВАЧА
root@myhost:/home/rdr# usermod -d /home/rdr bla-bla
root@myhost:/home/rdr# userdel -r bla-bla

Потім у логах буде записано таке (це у моєму прикладі):
Oct  1 16:15:08 myhost useradd[32650]: new user: name=bla-bla, uid=1003, gid=100, home=/home/bla-bla, shell=/bin/bash
Oct  1 16:17:41 myhost usermod[832]: change user `bla-bla' home from `/home/bla-bla' to `/home/rdr'
Oct  1 16:18:17 myhost userdel[911]: delete user `bla-bla'
---
Видалити користувача ПОВНІСТЮ:
userdel -r bla-blaа якщо, userdel bla-blaто домашня тека залишається.
---
Повторюсь: Можливі проблеми при роботі програм. І я.... важаю... ну ... ето... НАВІЩО ВАМ АХ ЧОТИРИ дистрибутива? Потрібно обрати один і залишити його назавждди (або залишитися з ним назавжди :)).
---
Зізнаюсь: У мене також колись було багато Лінуксів на одномк диску, а також всякі BSD були, і навіть (тільки ж нікомуне кажіть!!!) були у мене всякі віндоси. І мілєнніум, і НТ, і ХР.... Але я вже етап мультисистемності пройшов. Отож і ви скоро подумаєте: "А дійсно нафіга мені АЖ скіки систем?"

---
Пан root_x хвилюєься за користувача!!! Невже Убунт0-юзерЪ??? [smiley=am.gif]
« Змінено: 2011-10-01 17:59:59 від idontremember »

r00t x

• Гість
а-а-а, забув: Будьте обережн зuserdel -r bla-bla ---

Відсутній isydor

• Графоман
Ніби вийшло! Принаймі повправлявся з процедурою перейменування /home/username. Щодо оптимізації к-сті ос, прислухався до Вашої поради і одну зніс.

r00t x! Вітаю! Радий, що Ви знову з нами.

idontremember

• Гість
Ніби вийшло! Принаймі повправлявся з процедурою перейменування /home/username. Щодо оптимізації к-сті ос, прислухався до Вашої поради і одну зніс.
Які залишились? І що знесли, і чому саме "оте" знесли?
---
... і вільного місця стало більше [smiley=dance3.gif] .

Радий, що Ви знову з нами.
Не на довго.