Мда, ось за що мені подобаються лінукси - проблеми у користувачів зовсім різні навіть на (майже) ідентичному обладнанні
У мене також Dell Inspiron 1501, як у когось вище по гілці. Правда, граблі все ж особисті. При встановленні кубунту з ДВД система якогось біса задумалась на 95-му відсотку (напис "Пошук пакунків до видалення") на добрих хвилин двадцять. Я встиг зробити чаю з бутербродами і почитати старі роздруківки статей (мав ото хороший настрій і не поспішав). Після чого, згідно написів, прийнялась завзято видаляти мовні пакунки більшості країн світу. Чи не означає це, що інсталятор ДВД-версії убунту спершу ставить всі мовні пакунки підряд, а потім після півгодинного обдумування видаляє непотрібні?
До речі, видалив він не те замало, не те забагато, але зараз у мене де-не-де по системі попри україно-англійські написи вилізають не те угорські, не те чеські включення
Далі - при виборі під час встановлення перемикача Ctrl+Shift ще з часів дебіен-сержанта (червень 2006 року, хто не в курсі) ставиться чомусь Alt+Shift. Проблема вирішується ручною правкою xorg.conf. Ніби й дрібниця, а початківцю (на котрого розрахована система) повозитись доведеться.
Якось дивно працює "Встановлювач Adept". Одного разу він передумав запускатись, заблокувавши доступ до бази даних АРТ (не хотів розбиратись що й до чого, просто перевантажив машину - допомогло). І при включенні додаткових джерел пакунків нові пакунки з тих джерел не було видно, поки не ввів у консолі звичне "sudo apt-get update". Знову-ж таки, для досвідченого користувача - дрібниця, на котру й не звернеш уваги, а все ж глюк, як не крути.
Ще, виявляється, після випуску 8.04 набралось під сотню пакунків оновлень. Справа ніби потрібна, але все ж здивувало.
Відео дивиться Kaffeine, щоправда типово в систему він ставиться без кодеків. Хоча чесно ставить їх при першому запуску відео. До речі, на відміну від авторів повідомлень вище по гілці, у мене з відео-аудіо взагалі не виникло ніяких клопотів - той же mplayer разом з КДЕ-шними фронтендами поставився банальним клацанням по відповідних галочках і кнопочках.
Дещо неприємною є звичка вищезгаданого Адепта блокувати доступ інших програм до оновлень під час роботи одного екземпляра програми. Та й працює він в режимі вибору програм вкрай неспішно, як на Mobile AMD Sempron(tm) Processor 3500+ і гігабайт оперативки.
Ось, мабуть що, і все, що я можу сказати неприємного про 8.04... Хм, мало не ессе накатав, поки налаштовував систему і чекав на звантаження всяко-ружних пакунків з інтернету.
А. До речі. Бездротова мережа, 3Д і інші "слизькі" моменти просто встановились все тими ж "галочками і кнопочками"