Автор Гілка: 8 чудо світу  (Прочитано 4311 раз)

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
  • дописів: 20
8 чудо світу
« : 2008-04-22 21:20:08 »
поясніть як таке може бути, в мене вже мозок кіпить  :o
в мене стоїть Ubuntu 8.04 і є прінтер Canon PIXMA MP180(зразу кажу шо ніяких безпровідних профілів нема), така штука сьогодні сталась комп був включений і шось треба було роздрукувати,ну я включаю прінтер і вилазить такий листок(файл прикріплений), ніяких завдань на прінтері не висіло, цілий день нікого не було дома питання як таке може бути ? все шо останній раз робив це поставив оновлення, до того прінтер був включений і нічо з нього не лізло, так і хочеться написати Героям Слава і запхати назад! зразу кажу шо я не прікалуюсь я хочу взнати як таке можна зробити через інтернет ше й під лінуксом...поможіть бо я вже не витримую з тою загадкою!!!!!

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: 8 чудо світу
« Відповідей #1 : 2008-04-22 22:29:07 »
Руткіт?
А взагалі - CUPS має мережеву направленість, подивіться у його налаштування, що там сказано?
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
« Відповідей #2 : 2008-04-22 22:31:04 »
можна детальніше, я в лінуксі новачок :)

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
« Відповідей #3 : 2008-04-22 22:40:39 »
інтернет у мене чкерез адсл, мережі нема)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #4 : 2008-04-22 22:46:59 »
CUPS - Common Unix Printing System - такий собі прінт-сервер, через який іде друк, навіть на локальній машині без мережі. Але ніщо не заважає цій службі (демону) слухати мережу і прийняти завдання на друк з віддаленої машини. Також, при певних налаштуваннях, з віддаленої машини нею можна керувати.
Edit:
ADSL-інтернет не мережа?
« Змінено: 2008-04-22 22:47:54 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
« Відповідей #5 : 2008-04-22 22:56:30 »
для мене адсл то просто спосіб доступу в інтернет,  :)менше з тим як можна подивитись якийсь лог, і взагалі як це реалізується? всі настройки прінтера стандартні

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
« Відповідей #6 : 2008-04-22 22:58:32 »
і як хтось так просто зміг дістати дотуп до прінтера???вибачте за тупі питання :)

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #7 : 2008-04-22 23:04:14 »
Та яка різниця чим для вас є ADSL. Ваша машина має IP-адресу і є повноправним вузлом Інтернету.
Очевидно, згідно налаштувань, CUPS приймав завдання з мережі. Хтось (Павук) випадково на це натрапив і спробував відправити завдання на друк.
Тут щось є про логи.
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Praporshic

• Гість
« Відповідей #8 : 2008-04-22 23:21:09 »
Ну ось... почалось... "домогосподарки з xDSL" вже на Linux. Ще трохи і почнуться DDoS атаки з використанням *nix систем.

Заходимо на http://localhost:631/ у розділ Administration та знімаємо відмітки з пунктів "
Share published printers connected to this system" та "Allow printing from the Internet". Ще непогано зайти у розділ Printers та тицнути "Unpublish printer" (про всяк випадок).
І обов'язково: зняти відмітку з "Allow remote administration" у розділі Administration.
P.S.
Каверзне питання: а якого біса було ставити модем у режим моста, якщо усі сучасні ADSL-пристрої вміють працювати маршрутизаторами?

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
« Відповідей #9 : 2008-04-22 23:28:16 »
саме кумедне що цих галок там нема і ніколи не було,тобто принтер немав(вроді) контакту з навколтишнім світом) а про модем, я його настроював методом наукового тику)))працює тай хай собі працює! :) і як взагалі можна найти таких кумедних людей як я і кидати їм на принтер якісь завдання,але звісно принтер що проникся національною ідеєю мене дуже потішив)))))
« Змінено: 2008-04-22 23:34:02 від Danylo »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #10 : 2008-04-23 00:07:52 »
і як взагалі можна найти таких кумедних людей як я і кидати їм на принтер якісь завдання
Можна, але тим, хто таке робить, я хочу порекомендувати альбом Pink Floyd 1979 року.

P.S. Сервіс samba краще вимкнути. Або таки налаштувати iptables.
« Змінено: 2008-04-23 00:13:45 від Praporshic »

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
« Відповідей #11 : 2008-04-23 13:51:18 »
саме кумедне що цих галок там нема і ніколи не було,тобто принтер немав(вроді) контакту з навколтишнім світом) а про модем, я його настроював методом наукового тику)))працює тай хай собі працює! :) і як взагалі можна найти таких кумедних людей як я і кидати їм на принтер якісь завдання,але звісно принтер що проникся національною ідеєю мене дуже потішив)))))

Отож від того, що повно користувачів з такою точкою зору, й з'являються ботнети.

Ви вдома, коди на роботу йдете, двері ззовні на гачочок закриваєте? А що, воно ж не навстіж, то ж хай собі стоїть!

Зрозумійте - зараз інет нагадує СРСР зразка початку 90их чи навіть Чикаго 30х років. Якщо не думаєш про захист - маєш неприємності.
"Відчинені двері" зараз шукають багато хто, бо машини-зомбі - це гроші.

Повертаючись до аналогіі з дверима: закриваючи двері на гачок, ви ризикуєте, повернувшись додому, побачити шарварок та купу лайна посеред кімнати (це у кращому випадку, малолітні хулігани), або лише голі стіни (у гіршому). Так й у інеті - вам пощастило, на звичайного хулігана трапили. А профі лишив би руткіт та smtp сервер для розсилки спаму.... Ще не факт, що у вас профі не побував, ви про це лише не здогадуєтесь.

« Змінено: 2008-04-23 14:10:47 від PAL »

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #12 : 2008-04-23 14:15:07 »
Off-topic:
Цитата
Зрозумійте - зараз інет нагадує СРСР зразка початку 90их чи навіть Чикаго 30х років. Якщо не думаєш про захист - маєш неприємності.
Ось так. Я, коли тільки прийшов на ЛОУ, десь, не пам"ятаю вже де, задавав запитання типу "які можуть бути загрози для Лінукс системи (домашньої) і як з ними боротися?". З мене посміялися - мовляв, пан з офтопіку прийшов і мислить не тими категоріями. Згоден - під офтопіком я навчився ганяти заразу (сьогодні в однієї людини розколупав цілий розсадник malware, троянів, downloader-ів та іншого добра),
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Danylo

• Новачок
  • *
« Відповідей #13 : 2008-04-23 16:36:35 »
добре, а як з від цього захиститись?в вінді поставив фаєрвол і нормальний фнтивірус і 80% шо там таке не трепиться, а як в лінуксі?наскільки я знаю це взагалі мала б бути най безпечніша система(можливо при правильному налаштуванні))), як тут боротися за захист інформації?

Відсутній piktor

• Видавець
« Відповідей #14 : 2008-04-23 17:24:02 »
Цитата
добре, а як з від цього захиститись?
Ну, декількома словами вам ніхто не скаже. Щодо друку - загляньте у файл /etc/cups/cups.conf - викладіть його сюди. Лінукс сам по собі таких дірок не має, але дірки можуть бути в тому, що у вас запущене, при чому це не обов"язково баги, а просто неправильні налашування.
Щодо можливого руткіта - його можна легко підхопити, постійно працюючи з правами root-а. В Убунті такого немає, є лише команда su. Ну і як у вас щодо паролів - в плані їх наявності та складності?
« Змінено: 2008-04-23 17:25:26 від Piktor »
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я крокодил.