Автор Гілка: Ядро сильно напружується. Чому?  (Прочитано 1639 раз)

VeryCold

• Гість
Нещодавно помітив одну дивну річ. Через певний час роботи ПК з ввімкненим аудіоплеєром ядро починає "з'їдати" занадто багато процесорного часу. Перестає тільки після перезавантаження ПК, і то ненадовго.

В чому може бути проблема?
Є підозра що це проблема заліза, на іншому ПК з тим самим софтом даної проблеми немає.

INFO:
ноут Dell Studio 1537
дистр Debian (SID)
ядро 2.6.34 (на старших те саме)
аудіоплеєр MPD
аудіосервер pulseaudio 0.9.21

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
Re: Ядро сильно напружується. Чому?
« Відповідей #1 : 2010-07-23 09:41:48 »
htop не користувався, але здогадуюсь, що це нагрузка на одне ядро з 3 (судячи зі скріншоту), тобто максимальна нагрузка буде 300%. А хто потребляє багато процесорного часу наведено в списку нижче, а саме X, firefox, htop :).
Зробіть telinit 3 від root'а та перевірте навантаження без X-ів взагалі із допомогою top.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #2 : 2010-07-23 12:04:47 »
htop користувався і бачу, що процесорний час безсовісно краде руда нахабна лисиця.
Власне, я в testing зустрічаю деякі глюки, а у вас взагалі experimental - то що ви хочете?
« Змінено: 2010-07-23 13:13:04 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

VeryCold

• Гість
« Відповідей #3 : 2010-07-23 12:29:59 »
Я не думаю, що це файр краде час, це просте співпадіння що він в той час був запущений. на графіку в системному моніторі видно що система в режимі ядра (System) проводить набагато більше часу ніж в режимі юзера. В аттачі графік при нормальній роботі.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #4 : 2010-07-23 13:08:55 »
О! Не побачив CPU3 збоку на моніторі. Зайдіть в налаштування htop, скажіть, щоб і третій показував.
Edit:
А чому така велика різниця температур між ядрами на другому малюнку? Ніби-ж поруч знаходяться. Та і на першому немало - градусів на 10.
P.S. На першому малюнку у FF видно flash-програвач, під Linux він справді їсть ресурси. На робочому комп'ютері з Windows XP, FF 3.6 та 512 мізків переповнена флешем сторінка майже не гальмувала, тоді як вдома на Debian, Iceweasel 3.5, 1024 мізків доводилося прибивати процес.
« Змінено: 2010-07-23 13:19:31 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній fooser

• Дописувач
  • **
  • дописів: 66
« Відповідей #5 : 2010-07-24 12:18:31 »
Edit:
А чому така велика різниця температур між ядрами на другому малюнку? Ніби-ж поруч знаходяться. Та і на першому немало - градусів на 10.

не звертайте уваги, досить часто таке буває

а по сабжу, наскільки я розумію це проблема mpd, точніше ресемплінгу на інший формат звукового потоку.
VeryCold, можете показати ваш /etc/mpd.conf ?
0_o

Відсутній diligent

• Кореспондент
  • дописів: 201
« Відповідей #6 : 2010-07-26 10:31:31 »
Я не думаю, що це файр краде час, це просте співпадіння що він в той час був запущений. на графіку в системному моніторі видно що система в режимі ядра (System) проводить набагато більше часу ніж в режимі юзера. В аттачі графік при нормальній роботі.
Здається, що ви шукаєте чорну кішку там де її немає ;)
Покажіть top під час проблеми без firefox. Великі значення в "режимі ядра" легко можуть бути наслідком роботи flash у firefox та не досить оптимізованим відеодрайвером в ядрі.
Software is like sex: it's better when it's free.  (c) Linus Torvalds

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #7 : 2010-07-27 05:54:54 »
Якщо це аудіо, то в мене таке бувало, pulseaudio виїдав увесь процесор, але це, здається, через flashplayer.