Автор Гілка: Два дистрибутива і одна домівка  (Прочитано 3092 раз)

Відсутній Vitmar

• Кореспондент
  • дописів: 182
Вітаю,
Маю на диску 4 розділи. 1- займає Груша, 2-Домівка, 3-виділив для Убунти, 4-Свап.
Тут виникло технічне питання чи можуть різні дистрибутиви використовувати одну і ту ж Домівку (окремий 2 розділ) ?
Чи буде по дві окремі теки в різних гілках: Документи, Зображення, Відео.... і як буде з налаштуваннями користувачів ?
Чи не буде це викликати конфліктів в інших застосунках, як буде (чи буде) синхронізуватися веб-оглядач?
Хочу собі встановити нову убунту 10.04 і подивитися що то таке Гном, але місця на диску тільки 40 гігабайт всього, втім вільних тільки 12 гіг.
 :-/

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Re: Два дистрибутива і одна домівка
« Відповідей #1 : 2010-08-20 17:50:39 »
В принципі різні дистрибутиви можуть використовувати той самий розділ home, але можуть виникнути проблеми з налаштуваннями користувачів через різні версії програм в цих дистрибутивах.  Тому я б встановив Ubuntu разом з убунтівським home y 3 розділ. 2 розділ (домівку) можна змонтувати у будь-яку піддиректорію  убунтівського home, щоб мати доступ до файлів.  5GB для системи вистачить з головою.
Best regards,
nickat

Відсутній Vitmar

• Кореспондент
« Відповідей #2 : 2010-08-20 21:26:38 »
Я так і підозрював... :(
Тоді для зручності як мені так і іншим користувачам, як мені зробити так, щоб при посиланні на домівку (в різних програмах) система зверталась до домівки користувача на 2 розділі? Тут мається на увазі тільки перехід в теки користувача (Документи, Музика, Відео, тощо) при читанні і копіюванні файлів, створенні нових тек.
Це робиться якимось окремим монтуванням, чи переадресацією..? Де би мені про таке почитати, для загального розвитку.
_____
Згадав, що племінник, коли ставив Убунту 10.04 замість Груші, казав, що система при встановленні запитала чи зберегти тих самих (старих) користувачів. Але він вибрав "ні" і затер їх.
Але в нього нічого питати, бо ще менше знає від мене в Лінуксі. Крім того, мені цікаво, як це могло стати можливим, коли стара Груша була в reiserfs, а нову ставили в ext4 на той самий розділ? :o
« Змінено: 2010-08-20 21:35:06 від Vitmar »

Відсутній v.2.1

• Письменник
  • дописів: 639
« Відповідей #3 : 2010-08-20 22:12:45 »
якщо у користувачів різні імена то розділ домівки може спокійно бути на одному диску

Відсутній Vitmar

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2010-08-20 22:32:02 »
якщо у користувачів різні імена то розділ домівки може спокійно бути на одному диску
Якщо Ви маєте на увазі, щоб назви користувачів у старій і новій системах не повторювались, то це зрозуміло....
Тут мова йде про те, що якщо до моєї теки в старій системі крім мене ніхто не має права доступу, то як зробити доступ мені до моєї ж теки з нової системи. Для прикладу, з Live-CD я не отримав доступу до своєї ж теки.... :D

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #5 : 2010-08-21 01:20:56 »
Ну, потурбуватися, щоб в користувачів в обох системах, попри різні імена, були однакові uid. Або побавитися з групами - зробити в обох системах групи з однаковою назвою та gid, приєднати користувачів в обох системах до цієї групи та зробити обидві домівки належними до цієї групи. Щось таке.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #6 : 2010-08-21 13:28:32 »
Щодо спільних тек Документи, Зображення, Відео.  Створіть в Ubuntu теку /mnt/gursha_home і додайте в /etc/fstab строку, яка буде монтувати home Груші в створену теку.  Потім в убунтівському home створіть посилання (man ln) на відповідні теки в /mnt/grusha_home/<user>
Best regards,
nickat

Відсутній sigito

• Кореспондент
  • дописів: 105
« Відповідей #7 : 2010-08-21 13:34:45 »
а хіба якщо монтувами зразу із правами якими хочеш(umask) або вказувати uid при монтуванні, то будуть всеодно виникати проблеми даного типу?
Debian/wheezy x86_64, lxde

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #8 : 2010-08-21 14:29:52 »
а хіба якщо монтувами зразу із правами якими хочеш(umask) або вказувати uid при монтуванні, то будуть всеодно виникати проблеми даного типу?
Справа в тому, що користувачі різних дистрибутивів можуть мати різні uid.  Тому користувач одного дистрибутива може мати проблеми з доступом до фалів, створених користувачем іншого дистрибутива, через те що uid власника файла не сходиться з uid користувача, який намагається отримати доступ до файла.
« Змінено: 2010-08-21 14:34:22 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній sigito

• Кореспондент
« Відповідей #9 : 2010-08-21 16:25:01 »
ви праві, до того ж umask/uid/gid доступні як опції лише при монтуванні ntfs/vfat. Вибачаюсь.

походу крім як маніпуляція із uid користувачів іншого виходу немає:(
« Змінено: 2010-08-21 16:31:20 від sigito »

Відсутній sigito

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2010-08-21 16:36:24 »
трохи обговоривши зі знайомим, можна ще покопати в сторону acl
http://linux.die.net/man/1/setfacl
« Змінено: 2010-08-21 16:41:26 від sigito »

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #11 : 2010-08-21 18:40:43 »
Але uid можна виставляти вручну при створенні користувача. Як і домівку. Створити в обох системах однакових юзерів, але з різними домівками. Налаштування програм не поб'ються, а юзери один до одного в гості ходити зможуть.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #12 : 2010-08-21 19:25:35 »
Але uid можна виставляти вручну при створенні користувача. Як і домівку. Створити в обох системах однакових юзерів, але з різними домівками. Налаштування програм не поб'ються, а юзери один до одного в гості ходити зможуть.
IMHO, це єдиний, більш-менш простий, вихід із ситуації.
Best regards,
nickat

Відсутній nickat

• Письменник
  • Debian user
« Відповідей #13 : 2010-08-21 19:46:20 »
ACL не використовую, але підозрюю, що там також використовуються uid та gid.  Тому кінець-кінцем маємо ту саму проблему: різні uid.
Best regards,
nickat

Відсутній sigito

• Кореспондент
« Відповідей #14 : 2010-08-21 19:55:52 »
ACL не використовую, але підозрюю, що там також використовуються uid та gid.  Тому кінець-кінцем маємо ту саму проблему: різні uid.
там використовується uid, але вже для виставлення прав для користувача в новій системі, при цьому не потрібно uid старого(власника).

та всеж всеодно мені здається найдоцільнішою думкою це просто синхронізувати uid, як це було сказано ще на початку теми.
« Змінено: 2010-08-21 19:56:58 від sigito »