Автор Гілка: ubuntu 10.10, зміна mac-адреси  (Прочитано 2833 раз)

Відсутній unknown

• Графоман
  • дописів: 256
  • Tux файний хлопака
В ноутбуці мені потрібно було змінити mac-адресу, бо інакше не вийти в інтернет (в провайдера прив’язка до mac). Щоб не робити цього кожного разу вручну, створив у домашньому каталозі теку, а в ній файлик на виконання всього однієї команди (змінює mac-адресу). В /etc/rc.local прописано шлях до виконуваного файлу з командою. І так воно кожного разу робить те що мені треба. А от в ubuntu 10.10 є один нюанс...що мені не дуже подобається.Коли правою клавішею миші клацнути на аплеті "Менеджера мережі", перший пункт "Мережа" - зняти пташку (вимкнути підтримку мережі), то налаштування mac-адреси злітають на старі, чого не відбувалось на ubuntu 9.10.
Таке ось питання: чому це відбувається ubuntu 10.10, що в ній по-іншому влаштовано? І головне, як це усунути.
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній James

• Кореспондент
  • дописів: 205
Re: ubuntu 10.10, зміна mac-адреси
« Відповідей #1 : 2011-04-01 14:23:06 »
колись теж був прив"язаний до мак-адреси і теж її довелося змінювати...
робив це у Мандріві, тому команди можуть відрізнятися...

1)   # service network stop
       # ifconfig eth0 hw ether 00:00:00:00:00:01
(для прикладу)
       # service network start

2)   у файлі /etc/rc.d/rc.local (знову ж таки, шлях може відрізнятися) дописував:

ifconfig eth0 hw ether 00:00:00:00:00:01

3)   у файлі /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (теж може лежати у іншому місці) дописував:

MACADDR=00:00:00:00:00:01

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #2 : 2011-04-01 15:18:18 »
колись теж був прив"язаний до мак-адреси і теж її довелося змінювати...
робив це у Мандріві, тому команди можуть відрізнятися...

1)   # service network stop
       # ifconfig eth0 hw ether 00:00:00:00:00:01
(для прикладу)
       # service network start

2)   у файлі /etc/rc.d/rc.local (знову ж таки, шлях може відрізнятися) дописував:

ifconfig eth0 hw ether 00:00:00:00:00:01

3)   у файлі /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-eth0 (теж може лежати у іншому місці) дописував:

MACADDR=00:00:00:00:00:01

Ви мабуть мене не так зрозуміли. Як змінити мак-адресу я знаю. І все однаково прописано, що на Ubuntu 9.10, що на Ubuntu 10.10, але злітають налаштування саме на Ubuntu 10.10, якщо в аплеті Network Manager зняти-поставити пташку навпроти "Мережа" (вимкнути-увімкнути мережу). Мабуть від цих дій відбувається перезавантаженння NM (up/down) і тому злітає мак-адреса. Чому в убунту 9.10 з аналогічними рухами не злітає і як зробити щоб в убунту 10.10 не злітало. В цьому була суть питання.
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній kisil

• Графоман
  • дописів: 353
  • Toruble in Windows reboot, toruble in Unix be root
    • About me
« Відповідей #3 : 2011-04-01 21:01:16 »
Можу сказати одне. Коли ви знімаєте галочку то менеджер вимикає інтерфейс, а потім піднімає. При цьому ваш скрипт уже не завантажується. Для того щоб у вас все працювало при вимкненні/ввімкненні мережі із Менеджера потрібно команду зміни Мак прописати в скрипт ініціалізації мережі. Як це зробити в бубунту не знаю, тому не буду нічого радити. На рахунок 9 версії, скоріш за все в ній Нет менеджер просто фізично не вимикає інтерфей. Це все що могло прийти в мою голову. :o
« Змінено: 2011-04-01 21:02:15 від kisil »

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #4 : 2011-04-01 23:04:07 »
Можу сказати одне. Коли ви знімаєте галочку то менеджер вимикає інтерфейс, а потім піднімає. При цьому ваш скрипт уже не завантажується. Для того щоб у вас все працювало при вимкненні/ввімкненні мережі із Менеджера потрібно команду зміни Мак прописати в скрипт ініціалізації мережі. Як це зробити в бубунту не знаю, тому не буду нічого радити. На рахунок 9 версії, скоріш за все в ній Нет менеджер просто фізично не вимикає інтерфей. Це все що могло прийти в мою голову. :o
Перевірив таке:
ifconfig eth0 down
ifconfig eth0 up
Після цього мак-адреса стає на місце. Значить воно перечитує скрипт з потрібною мені мак-адресою. Далі вже не знаю чим собі зарадити щоб подібного не виникало.
cat /dev/ass > /dev/head

Відсутній kisil

• Графоман
  • дописів: 353
  • Toruble in Windows reboot, toruble in Unix be root
    • About me
« Відповідей #5 : 2011-04-02 01:07:20 »
да тоді неясно що він там Мутить :-/
І як це побороти ;)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
« Відповідей #6 : 2011-04-02 15:13:57 »
створіть файл
/etc/NetworkManager/dispatcher.d/98macchanger
із таким вмістом
#!/bin/sh

DEV="eth0"
MAC="02:b8:14:8c:75:3e"

if [ \( "$1" = "$DEV" \) -a \( "$2" = "up" \) ]; then
  ip link set "$DEV" address "$MAC"
fi

Встановіть змінні DEV та MAC, як вам потрібно.

Зробіть файл виконуваним
sudo chmod a+x /etc/NetworkManager/dispatcher.d/98macchanger

Тепер кожного разу, коли NetworkManager буде підіймати вказаний інтерфейс, адреса буде змінюватися на вказану.
« Змінено: 2011-04-02 15:14:59 від nickat »
Best regards,
nickat

Відсутній unknown

• Графоман
  • Tux файний хлопака
« Відповідей #7 : 2011-04-02 16:07:15 »
створіть файл
/etc/NetworkManager/dispatcher.d/98macchanger
із таким вмістом
#!/bin/sh

DEV="eth0"
MAC="02:b8:14:8c:75:3e"

if [ \( "$1" = "$DEV" \) -a \( "$2" = "up" \) ]; then
  ip link set "$DEV" address "$MAC"
fi

Встановіть змінні DEV та MAC, як вам потрібно.

Зробіть файл виконуваним
sudo chmod a+x /etc/NetworkManager/dispatcher.d/98macchanger

Тепер кожного разу, коли NetworkManager буде підіймати вказаний інтерфейс, адреса буде змінюватися на вказану.
Ось так працює, не злітає потрібна мак-адреса, дякую. Ось тільки залишився "осад" невирішеним. "Інформація про з’єднання" показує апаратну мак-адресу.
Після завантаження системи, якщо не чіпати НМ (down/up), то там показує підмінену мак-адресу. Такі ось справи. Але нічого, добре хоч так.
cat /dev/ass > /dev/head