Автор Гілка: пакунки "осиротіли"  (Прочитано 2928 раз)

Відсутній wasa

• Дописувач
  • **
  • дописів: 71
  • Гарна штука Linux!...тільки жит
моє вшанування!

Сьогодні, як завжди, щось понавстановлював, а щось повидаляв, як завжди...  але цього разу помітив, що вільного місця майже не залишилось і звернув увагу на повідомлення від "urpm" (...напевно)
:"Деякі пакунки осиротіли... ....і великий список пакунків",
себто вони не потрібні, бо встановлювались в минулому пакетом для роботи програм, які я видалив окремо.
...добре, шо Мандріва звернула увагу на потрібне (...за це я її й люблю  [smiley=man_in_love.gif]), але...

...як мені зараз тактовно видалити "осиротілі пакунки"? ...і чи є якийсь автоматичний варіант?

спасибі ;)

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
Re: пакунки "осиротіли"
« Відповідей #1 : 2009-01-24 21:24:40 »
urpme --auto-orphans
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній wasa

• Дописувач
  • **
« Відповідей #2 : 2009-01-25 17:48:26 »
Велике [smiley=dankk2.gif]

Відсутній DalekiyObriy

• Літератор
  • дописів: 1929
« Відповідей #3 : 2009-01-26 00:20:02 »
Велике [smiley=dankk2.gif]
прошу, зауважте лише, що «сирітки» — це не «непотрібні» вам чи системі пакунки, здебільшого система не має можливості визначити ваші потреби і окрім базових пакунків не може проектувати які пакунки є критичними для системи
«orphans», тут означає «пакунки, що встановлено опосередковано, як залежність до інших запитаних пакунків»
тобто якщо konqeuror було встановлено, як побічний ефект встановлення іншого пакунку, то konqueror може опинитися сиротою після вилучення того іншого пакунку, але це не значить, що це те, що ви хочете

тобто при виконанні команди передивіться перелік на вилучення

але в більшості випадків, ця команда працює задовільно і саме так, як і хоче користувач
Fedora 35 (x86-64)

Відсутній wasa

• Дописувач
  • **
« Відповідей #4 : 2009-01-26 12:02:42 »
вчора так і зробив!

і ця команда знайшла біля 250 пакунків(осиротілих) - "добре",- подумав я і дав згодуна видалення!
... а потім виявилось що при слідуучому завантаженні стільниця КДЕ-4 повністю пропала! :D
"добре"-, подумав я і встановив її заново (але вільного місьця стало більше)
словом, не зовсім тактовно, не зовсім автоматично, але так чи інакше зробив, що хотів  [smiley=wink2.gif]!

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #5 : 2009-01-26 16:52:47 »
вчора так і зробив!
... а потім виявилось що при слідуучому завантаженні стільниця КДЕ-4 повністю пропала! :D

Яка розумна команда! Я аж місяць промучився, щоб зрозуміти, що 4-ті кеди треба знести і вернути 3.5.

Відсутній raven

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
  • linux kettle
« Відповідей #6 : 2009-01-26 17:13:07 »
Яка розумна команда! Я аж місяць промучився, щоб зрозуміти, що 4-ті кеди треба знести і вернути 3.5.
А от Лінус не став перейматись дурницями і просто пересів на гном=)

Praporshic

• Гість
« Відповідей #7 : 2009-01-26 17:27:04 »
А от Лінус не став перейматись дурницями і просто пересів на гном=)
А я б на його місці зліз з Fedora.... Хоча, в мене жодних шансів опинитись на його місці.

Відсутній wasa

• Дописувач
  • **
« Відповідей #8 : 2009-01-27 17:38:25 »
... 4-ті кеди треба знести і вернути 3.5.
Після того, як звантажив собі Мандріву 2009, перший тиждень нічого не робив, окрім того що налаштовував плазму, але не тому що не виходило, а, просто, сподобалось!
Мені 4-і більш до вподоби!!! (...більш вимогливіші і ніжніші, але за те - КРАСИВО! [smiley=36.gif] )
Mandriva ж "вона"(жіночого роду), [smiley=flirt.gif]
...а дівчата, як відомо, люблять ніжність і увагу  [smiley=girl_cray2.gif], (принаймні на перших порах)
...тож, треба набиратись терпіння, бо в інакшому випадку -[smiley=to_babruysk.gif]. ( прийдеться переходити на 3.5, як мінімум)
« Змінено: 2009-01-27 17:39:58 від wasa »

Відсутній btr

• Письменник
  • дописів: 654
« Відповідей #9 : 2009-01-27 17:42:52 »
Я не про смаки мав на увазі. Глючать вони в мене. Може, Вам більше повезе.

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
« Відповідей #10 : 2009-01-27 18:01:11 »
Я не про смаки мав на увазі. Глючать вони в мене. Може, Вам більше повезе.
А що не так? Можливо відеокартка збоїть. У мене на доволі старому комп'ютері 4.1 працюють успішно, хоча при запуску бувають чудеса, але це через відеокартку. А в налаштуваннях можна голову зломити, інколи й незручно.

Відсутній wasa

• Дописувач
  • **
« Відповідей #11 : 2009-01-30 23:37:21 »
Мушу додати, що в мене також не рідко виникають проблеми з в відео, особливо в КДЕ-4(хоч і материнка і вмонтована в неї відеокарта працюють під альтернативнимим дровами), але в цілому система працює задовільно!