Автор Гілка: Мовні помилки у назвах та описах розділів.  (Прочитано 6498 раз)

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
  • дописів: 1898
1. «--» замінити на «—».
2.
Цитата
...
Замість трьох крапок було б краще «тощо», на мою скромну.
3.
Цитата
Питання про проблеми з/користування OpenOffice.org, Mozilla, LaTeX, KDE? Вам сюди
Тут теж слід «тощо».
4. питання щодо дистрибутивів теж слід додати «тощо», оскільки, наприклад, до Debian та Ubuntu може приєднатись Kubuntu. І взагалі слід назвати ту гілку щось на кшалт „deb-дистрибутивів“.
5.
Цитата
Технічні питання щодо дистрибутивів які компілюються з джерельних кодів, таких як Gentoo, LFS.
Одна кома пропущена, а друга зміщена.
6.
Цитата
сайту
Не певен на всі сто, але слід все ж «сайта». Детальніше.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Цитата
якщо це про «балачки», то не згідний. три крапки там дуже пасують.

а от у форумі для початківців «ви» слід написати з малої літери.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
а от у форумі для початківців «ви» слід написати з малої літери.
Якщо чесно, це суто факультативно. У цьому випадку маєте рацію та запросто знайдете багато тих, хто поділяє цю норму, але чим погано поважати новаків? ;)

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
але чим погано поважати новаків? ;)
Це стилістична норма: з великої "Ви" пишеться тільки при особистому звертанні. Якщо ж звертання не особисте: "ви, читачу, напевне знаєте..." або стосується не однієї особи, а багатьох: "всі ви тут — флудери", — "ви" пишеться з малої.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
але чим погано поважати новаків? ;)
Це стилістична норма: з великої "Ви" пишеться тільки при особистому звертанні. Якщо ж звертання не особисте: "ви, читачу, напевне знаєте..." або стосується не однієї особи, а багатьох: "всі ви тут — флудери", — "ви" пишеться з малої.
і при особистому звертанні воно теж не пишеться, хоча останнє не є помилкою. написання «ви» з великої літери ніяк не збільшує ступеню поваги. якщо аж так дуже хочеться підкреслити повагу, то можна вжити прикметника «вельмишановний», наприклад.
« Змінено: 2009-05-31 14:52:34 від noddeat »
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
Чим це не особисте звернення, це для ботів пишеться?
і при особистому звертанні воно теж не пишеться, хоча останнє не є помилкою. написання «ви» з великої літери ніяк не збільшує ступеню поваги. якщо аж так дуже хочеться підкреслити повагу, то можна вжити прикметника «вельмишановний», наприклад.
Якщо вельмишановний — початківець і тільки-но починаєте опановувати *nix-системи, то вельми просимо сюди. :)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
Цитата
Чим це не особисте звернення, це для ботів пишеться?
ні, це не особисте звернення. так само в рекламі, на телебаченні та інших неприватних місцях писати «ви» з великої літери — це груба помилка. особисте звернення — тільки у приватному листуванні, або коли я на форумі пишу відповідь особисто вам (як зараз). лише в цьому випадку я можу до Вас звернутися з великої літери.

цитую зі сторінки Володимира Лісівки: http://www.linux.org.ua/cgi-bin/twiki/view/Main/VolodymyrLisivka

Цитата
не використовуйте модні порушення українського правопису для того, щоб здатися більш увічливими, ніж ви є насправді. Моє ім'я "Володимир" а не "Ви" (згідно чинного українського правопису з великої літери пишуться імена, назви, скорочення та слова на початку речення чи цитати).
« Змінено: 2009-05-31 16:46:07 від noddeat »

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
ні, це не особисте звернення. так само в рекламі, на телебаченні та інших неприватних місцях писати «ви» з великої літери — це груба помилка. особисте звернення — тільки у приватному листуванні, або коли я на форумі пишу відповідь особисто вам (як зараз). лише в цьому випадку я можу до Вас звернутися з великої літери.
Чому вона груба? Ніхто не забороняє писати з великої літери, але й не заохочує, тому воно факультативно. Самі почитайте це повідомлення і спробуйте його осмислити як новак — це радше повідомлення до користувача, аніж до кого-небудь там. У рекламі воно використовується з великої, бо це основна ціль реклами(привернути увагу особи). Не буду продовжувати цю дискусію, бо це на довго та й безрезультатно.
Цитата
якщо це про «балачки», то не згідний. три крапки там дуже пасують.
Ваша правда. Але ще можна «абищо».

Відсутній Nazarium

• Новачок
  • *
  • дописів: 42
  • Debian Lenny

6.
Цитата
сайту
Не певен на всі сто, але слід все ж «сайта». Детальніше.
тут двояко... так і так правильно.
PS. мені імпонує "сайту" (саме закінчення ), бо не схоже на русизм

Відсутній noddeat

• Кореспондент
не схоже на русизм — це безграмотно написане закінчення? може будемо ще писати «Львіва, Київа, Харківа», бо «не схоже на русизм»?

є чіткі правила, коли пишеться «а», а коли «у»:
http://www.madslinger.com/mova/pravopys-2007/rozdil-2.html#toc110

«сайт» підпадає під п. 48ж:
Цитата
ж) Терміни іншомовного походження, які означають елементи будови чогось, конкретні предмети, геометричні фігури та їх частини: атома, катода, конуса, радіуса, ромба, сегмента, сектора, синуса, шківа тощо, а також українські за походженням суфіксальні слова-терміни: відмінка, додатка, займенника, іменника, трикутника, чисельника, числівника тощо, але: виду, роду, також синтаксису, складу, способу (про інші категорії термінів див. п. 3).

Відсутній beroal

• Новачок
  • *
  • дописів: 15
може будемо ще писати «Львіва, Київа, Харківа», бо «не схоже на русизм»?
А не «Києва» (непрямий же відмінок)?
« Змінено: 2009-06-13 02:58:06 від beroal »

Відсутній noddeat

• Кореспондент
може будемо ще писати «Львіва, Київа, Харківа», бо «не схоже на русизм»?
А не «Києва» (непрямий же відмінок)?
спасибі за виправлення, але з мого посту, здається, зрозуміло, що помилку зроблено навмисно? правильно, звісно, — «Львова, Києва, Харкова». Але правильний варіант може здатися деяким прихильникам чистоти мови «занадто російським», на що я і звернув увагу.

Відсутній beroal

• Новачок
  • *
  • дописів: 15
з мого посту, здається, зрозуміло, що помилку зроблено навмисно?
вибачайте

Відсутній Re.

• Загальний модератор
  • Літератор
7. Усі звертання на «Ви» писати з маленької літери.
тут двояко... так і так правильно.
То Ваша думка двояка, а не правильний варіант. Те, що воно не русизм означає, що краще запозичити в когось іншого? Тут нема значення звідки воно взято і де як вживається.

P.S. Цікаво, адміністрація буде враховувати ці зауваження чи вона чекаю думки філологів-спеціалістів?

Відсутній Михайло Даниленко

• Адміністратор ЩОДО
  • Літератор
  • дописів: 1262
  • [Debian Stretch]
Я вирішив почекати, доки панство не вирішить, як все-таки правильно написати - обговорення все ще триває...