Пограйтеся з xrandr — він показує актуальну інформацію про те, що думають про наявність та стан моніторів Ікси.
У мене, на жаль, на даний момент зовнішній монітор не працює (debian testing) — до деякого моменту все було як треба, і він одразу з'являвся після ввімкнення через xrandr, і awesome його автоматично додавав. Після якогось оновлення все поламалося, і підключення монітору призводить до страшних глюків, коли вікна починають втікати невідомо куди (я так розумію — на якийсь віртуальний монітор, який теоретично має бути на зовнішньому, але по факту там не є). Оскільки зовнішній монітор для мене не критичний — у мене досі не дійшли руки розібратися з проблемою.
До речі, залежить від того, як у вас той optimus зроблений. У мене, наприклад, наскільки я зрозумів, nvidia взагалі не підключений до жодного відеовиводу, тобто використовуватися може лише разом з intel, через bumblebee. Наскільки я пам'ятаю, коли я вмикав драйвер nvidia в xorg.conf — ікси взагалі не стартували, бо не могли знайти куди виводити картинку.