Автор Гілка: Репозитарії в/для Ubuntu  (Прочитано 831 раз)

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
Почну з того, що далі намагаюся розібратися з Ubuntu, та загалом з Linux.
На цей раз дійшов до репозитаріїв, а саме декілька годин шукав офіційні адреси репозитаріїв Gnome та Kate. І, чи то лижі не їдуть (Гугл тупить), чи я не вмію Гуглом користуватися. Якщо коротко, так і не знайшов.
Тому, перше питання: Які офіційні адреси репозитаріїв Gnome та Kate для Ubuntu?
Друге питання: Якщо на Ubuntu 22.04 вже встановлено Gnom 42.9, то репозитарій має бути саме для 42-гого гнома, чи є загальний репозитарій? Якщо є загальний репозитарій Gnome, то чи варто оновлювати Gnome до останньої версії, чи краще тільки в межах 42 версії?
Ну, і третє питання: Через "Програмне забезпечення та оновлення", вкладка "Інше програмне забезпечення" відображається певний перелік адрес репозитаріїв, то вичерпний перелік, чи ще десь є інший перелік використовуваних системою репозитаріїв?

Всім дякую за допомогу

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Re: Репозитарії в/для Ubuntu
« Відповідей #1 : 2024-08-30 13:37:18 »
Чому вас хвилює, якої саме версії Гном? Розробники дистрибутиву інтегрували вже версію Гнома в дистрибутив — навіщо повторювати цю роботу, якщо ви не розробляєте дистрибутив? Просто оновіть свій дистрибутив до останньої доступної версії пакетів.

Я так розумію, у вас якась стара версія LTS 22 (версія Убунту з тривалим терміном підтримки). Чому ви не взяли 24.04.1 LTS?
[Fedora Linux]

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
« Відповідей #2 : 2024-08-30 17:12:53 »
Я так розумію, у вас якась стара версія LTS 22 (версія Убунту з тривалим терміном підтримки). Чому ви не взяли 24.04.1 LTS?
Від сьогодні 24.04.1 LTS, але питання не в версії Ubuntu.
Питання в оновленні встановленого ПЗ.
Для оновлення потрібно знати адресу репозитарія. І щонайменше розуміти де ці адреси зберігаються в системі.

Відсутній denkin

• Кореспондент
  • дописів: 136
« Відповідей #3 : 2024-08-30 17:27:46 »
Вам потрібно почитати загальні статті про систему, щоб не задавати таких питань.
Бо, по перше - ніяких окремих репозиторіїв для гном у Канонікал не існує, тим більше для такої програми як Kate; по друге - Кате не відноситься до оточення гном, це з середовища КДЕ, яке з гном зовсім не варто змішувати.

А посилання на репозиторії вашої системи лежать відомо де:
/etc/apt/sources.list - це репозиторії Канонікал
Поряд, в цьому ж каталозі, окремі теки з файлами стороннії репозиторіїв, якщо ви їх підключали.

Звичайно, що для внесення змін потрібні права суперкористувача.
Xubuntu 20.04.X + Xubuntu Testing

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #4 : 2024-08-30 17:45:38 »
Ви оновлюєте через флешку? Бо якщо ви підключені до мережі, потрібно лише віддати команду на оновлення. Я не користуюся Ubuntu (я користуюся Федорою, бо вона більш захищена, на мою думку, і зручніша для розробників), але це ніби не складне завдання: в терміналі (gnome-terminal) зайти під рутом (root - адміністратор), наприклад використовуючи команду sudo su - від користувача, який має право на sudo (як правило, це перший зареєстрований користувач), і тоді оновити систему командою apt update && apt upgrade -y. Ну або через графічну якусь програму.

Описи репозиторіїв для оновлення знаходяться в /etc/apt/sources.list та /etc/apt/sources.list.d.

Якщо ви маєте оновлювати систему тільки через флешку, то вам скористатися командою apt-offline. Я ніколи нею не користувався, тому не можу допомогти. Згрубша, вона створить список версій пакетів у системі, який можна використати на комп'ютері підключеному до інтернету, щоб обчислити які саме пакети потрібно оновити і як, завантажити їх, і тоді записати на флешку та використати для оновлення відключеної від інтернету системи.
[Fedora Linux]

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
« Відповідей #5 : 2024-08-30 18:36:52 »
Вам потрібно почитати загальні статті про систему, щоб не задавати таких питань.
От якби хтось дав посилання на такі статті, було б дуже чудово.
Тільки не треба про Гугл писати. Дуже хотілося б
Прочитати, щось лаконічне та актуальне. Якщо таке є.

Кате не відноситься до оточення гном, це з середовища КДЕ, яке з гном зовсім не варто змішувати.
Це я чудово розумію, що це різні програми, від різних розробників.

А посилання на репозиторії вашої системи лежать відомо де:
/etc/apt/sources.list - це репозиторії Канонікал
Поряд, в цьому ж каталозі, окремі теки з файлами стороннії репозиторіїв, якщо ви їх підключали.
Про те що сторонні репозитарії в окремих теках не знав, дякую.
« Змінено: 2024-08-30 18:57:03 від VMelnik »

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
« Відповідей #6 : 2024-08-30 18:42:08 »
Ви оновлюєте через флешку?
Ні, за допомогою автооновлювача, через інтернет.

Описи репозиторіїв для оновлення знаходяться в /etc/apt/sources.list та /etc/apt/sources.list.d.

Дякую

Відсутній VMelnik

• Новачок
  • *
« Відповідей #7 : 2024-08-30 18:56:03 »
Як на мене, взагалі дивно чому при встановленні пакунків не пропонується додати репозитарій. Типу, якщо користувач хоче оновлювати програму - додає репозитарій, а якщо додається щось типу Python - користувач може не додавати репозитарій, або вимкнути оновлення.
Той самий Кате напевно оновлюється, і користувачам було б цікавіше користуватися останньою версією.

P&s. Коли на мій пк вперше ставили Убунту - не працювала Ретіна. Звичайно, що я не міг витерпіти, щоб не спробувати, і сам перестановив всю ОС. Знову ж таки Ретіна не працювала, почав з'ясовувати чому. Виявилося, що причина в старій версії програми. Додав репозитарій Ретіни, вона оновилася, і все ок.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
« Відповідей #8 : 2024-08-31 19:14:15 »
Користувачі Убунту, особливо релізу з довгим часом підтримки (LTS), традиційно цінують стабільність роботи. Ті, хто хочуть останні версії програм, використовують спеціалізовані дистрибутиви, у яких немає релізів, так звані rolling дистрибутиви (з постійним оновленням). Я використовую компромісний дистрибутив Fedora, який має пів-річний цикл релізів з підтримкою двох релізів одночасно, так що і програми свіжі (деколи занадто свіжі), і дистрибутив достатньо стабільний для роботи, і перехід на нову версію потрібно робити раз на пів-року (кожного релізу) чи раз на рік (через реліз).
[Fedora Linux]