Автор Гілка: Вибір дистрибутива  (Прочитано 863 раз)

Відсутній Pavlo Kozlenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 23
Що ж, минуло багато років відтоді, коли я познайомився з ГНУ/Лінуксом. І я досі дистрохоплю, хочеться розібратися тут із цим (сподіваюся на далеко і надовго). Тому прошу допомоги з визначенням дистрибутива та оболонки. Що ж, приступимо.

Прошу допомоги, бо я сам так і не подужав обрати. Багато років я дистрохопив, що дистри, що оболонки. Почнемо з того, що починав. Але, перед цим скажу відразу, що я маю Nvidia gtx 1050, так що цей фактор теж впливає на вибір графічної оболонки.

Починав я з Debian XFCE. Абсолютного такого не акуратного і з поганими шрифтами я нічого не бачив (звісно, бачив до цього тільки вінду =) ). Тема адвайта з іконками тагно більш-менш (не вистачає цілісності елементів на панелі як у вінді), але до недоліків додалася відсутність будь-яких ефектів у XFWM4 (приклад як у mutter/kwin/compiz) та відсутність динамічного розташування іконок у Thunar. Це мене остаточно вивело, і я вирішив спробувати KDE

У КДЕ Плазма все нормально, поки не поставиш блоб. Використання Wayland врятувало тільки на робочому столі, з програмами я не міг працювати (миготіння, вильоти, зависання програм також при відкритому OBS, причому програми продовжують грати звук) Я прихильник класичного інтерфейсу, але все-таки вирішив спробувати Гном. Пробував у різних варіаціях.

Почнемо з дебіану. Поламаний скріншеринг для того ж OBS у Wayland. Проблема з portals там. Я навіть спеціально ставив ріпу Sid. На арчі все запрацювало, але трудності з розширеннями гному і крашами «зверніться до системного адміністратора», задовбали. Федорові так і не запустив, нормально флешку не можу записати. Ну і чорт із нею, там все одно ще з кодеками танцювати. У Ubuntu гном нічого так, але все одно яка мобільна оболонка з поламаними шарами нового тайлінга + на додачу snap.

Пробував Cinnamon, все одно відчувається гномовська взаємодія. І не просто, я тільки потім я дізнався що це форк гнома 3.
Хоч бери та Openbox став. Nvidia тільки на GTK нормально працює, кеди юзати не доля.

PS Подобається Unity, але як на зло її закопали

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 101
Re: Вибір дистрибутива
« Відповідей #1 : 2024-12-16 19:54:03 »
> Подобається Unity, але як на зло її закопали

Візуально щось схоже це Gnome з Gnome-shell extension, по дефолту йде в Ubuntu (+derivative OSes).
Там де чистий Gnome (судячи з GTK схоже рухається у напрямку mobile world і стає не дуже зручним для PC) - додаю зазвичай Gnome-shell.
Власне кажучи у мене під рукою з десяток різних дистро з усіма можливими DE, на всіх иожна працювати нормально.
Найчастіше юзаю GTK/Gnome (виглядає більш Apple-ish), трохи рідше KDE/Plasma (більш Window-ish),
а з легкими дистрибутивами це зазвичай більш легка графіка XFCE чи LXQT.

Відносно X-vs-Wayland: бувші розробники X розробляють Wayland, і незважаючи що Wayland досі не має усього того багатого функціоналу який надає Xorg з його підсистемами -
тут вже без варіантів - Wayland буде сучасним X11, тобто з часом замінить його скрізь (як свого часу X витіснили графіку різних Vesa servers).

Якщо брати дистро не відволікаючись на DE - то я б розглядав їх з точки зору packaging - їх зараз базових три типи
debian based (debian, ubuntu, ...), rpm based (різні redhat і opensuse дистро), like pkgbuild (arch, alpine).
(можна ще додати підкласифікаціїї якщо враховувати yocto чи buildroot, чи ще більш з snap/flatpak контейнерізацією).
З цієї класифікаціі найбільш зручний для пакування це pkgbuild (PKGBUILD в Arch, APKBUILD в Alpine).

Ще значну роль відіграє наскільки rolling той чи інший дистрибутив. Тому крайні випадки, такі як суперконсервативний Debian і занадто швидкоплинний Arch, не завжди зручні також.

p.s. не знаю що таке OBS у Wayland, явно не той OBS що мені знайомий (Opensuse Build System) популярний для пакування в різні package system.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3855
  • Програміст
« Відповідей #2 : 2024-12-17 08:17:45 »
Я користуюся Федорою + Mate (Gnome 2) + Xorg. Глюків зараз небагато, бо змін майже не вносять.
[Fedora Linux]

Відсутній Pavlo Kozlenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 23
« Відповідей #3 : 2024-12-17 08:26:11 »
> p.s. не знаю що таке OBS у Wayland, явно не той OBS що мені знайомий (Opensuse Build System) популярний для пакування в різні package system.

open broadcaster software

Відсутній yvs115

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2024-12-17 15:22:42 »
> open broadcaster software

доволі специфічний софт, за який більш ймовірно отримати інфо на вузько-спеціалізованих форумах/розсилках/чатах, чи якщо повезе деінде і хтось його використовував.
 По топіку - відносно більшості unix-like дистрибутивів (з чим працюю постійно) - плюси-мінуси можна розібрати, нюансів як було з 90х достатньо так і зараз вистачає.

Відсутній xuser13

• Графоман
  • дописів: 495
« Відповідей #5 : 2024-12-19 00:56:18 »
Пропоную не мучитися і користуватися Windows або Slackware.
чи планетяне щче не подали блакитне свитло?

Відсутній kostiantyn.hermash

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
« Відповідей #6 : 2025-01-09 16:51:29 »
Я перепробував дуже багато різних дистрибутивів GNU/Linux, але найбільше мені подобаються Debian і Gentoo.

В кожного є своя особлива "фішка".

Debian GNU/Linux пропонує вам стабільність, величезну пакетну базу, вільне ПЗ (якщо ви тільки самі не підключите non-free репозиторій). Поставив і забув. Із мінусів - застарілий софт. Треба дивитись, чи підтримує старе ядро ваше залізо.

Gentoo GNU/Linux пропонує вам гнучкість, USE-прапорці, оптимізацію під залізо під час компіляції, завжди актуальний софт, свободу вибору [можливість встановлювати лише ті програми, які вам потрібні, і не встановлювати нічого зайвого (можна викинути systemd, pulseaudio, і т.д.)]. Можна використовувати систему ініціалізації OpenRC. Але компіляція на слабкому залізі займає багато часу. Деякі особливо важкі пакунки (такі як firefox, chromium, qtwebengine, libreoffice, і т.д.) можуть компілюватися кілька днів. Фактично, якщо Gentoo вам сподобається, то ви можете вилікуватись від дистрохоппінгу. Gentoo --- це мета-дистрибутив, з якого можна зліпити майже все, що завгодно, в розумних межах, звісно. Адже вся ця гнучкість USE-прапорців у Gentoo ґрунтується на опціях компіляції софту, а розробники софту часто все ламають, або використовують якісь непотрібні залежності. Інколи софт може не скомпілюватися через баг, але можна просто замаскувати забаговану версію пакету і встановити іншу.

Після Gentoo на інші дистрибутиви навіть дивитись не хочеться.

Але для старих слабких комп'ютерів я все одно вибрав би Debian GNU/Linux.

P.S. Особисто мені хочеться спробувати GNU Guix. Кажуть, що там файний пакетний менеджер. До того ж цей проєкт знаходиться під крилом GNU. Можливо, коли-небудь нарешті дороблять ядро GNU/Hurd і буде повноцінна операційна система GNU.
« Змінено: 2025-01-09 16:58:50 від kostiantyn.hermash »

голдг

• Гість
« Відповідей #7 : 2025-01-09 18:13:51 »
Off-topic:
Цитата
компіляція на слабкому залізі займає багато часу.
Колись, здається аж в 2006 році, завантажився з лів-сд і перед початком (і під час) компіляції вирішив послухати музику, подивитись кіно...
День воно "компілювалося" поки до мене не дійшло, що все стопориться на етапі розбивки диску. Бо я дивився фільми і система не могла його відмонтувати.

Наскільки я пам'ятаю, то компіляція на селерон 1.8, 128 мб озп тривала приблизно годин п'ять або шість (але я не пам'ятаю точно!).

Відсутній yvs115

• Кореспондент
« Відповідей #8 : 2025-01-10 01:03:58 »
я трохи додам коментів зі свого досвіду

> Debian GNU/Linux пропонує вам стабільність, величезну пакетну базу, вільне ПЗ (якщо ви тільки самі не підключите non-free репозиторій). Поставив і забув.
> Із мінусів - застарілий софт. Треба дивитись, чи підтримує старе ядро ваше залізо.
>
   Погоджусь що всі debian доволі зручні. Те що відносно застарілий софт - завжди можна заюзати нп чи (a) testing, чи (b) один з деривативів (нп sparky чи інші).

> Gentoo GNU/Linux пропонує вам гнучкість, USE-прапорці,
>
   Виходячи з витраченного часу на компіляцію в bsd системах (де збирання всього з sources набагато більш розвинуто) - це не дуже зручно якщо брати взагалі, іноді норм, але нечасто.  Більш того - практично всі bsd переключились на бінарну дистрибуцію як основну, бо зручніше. Gentoo ж застряг у минулому...

> оптимізацію під залізо під час компіляції, завжди актуальний софт,
>
   якщо свіжий софт то краще з відносно зручних rolling OS (чи Arch чи OpenSUSE Tumble),
   якщо супероптимізація - CachyOS спецом заточений під то по дефолту.

> свободу вибору [можливість встановлювати лише ті програми, які вам потрібні, і не встановлювати нічого зайвого
>
   є достатньо легких дистро (легші й зручніші за Gentoo), навіть не кажучи про busybox і buildroot опцій

> (можна викинути systemd
>
   точніше - замінити на щось інше

> Але компіляція на слабкому залізі займає багато часу. Деякі особливо важкі пакунки (такі як firefox, chromium, qtwebengine, libreoffice, і т.д.)
> можуть компілюватися кілька днів.
>
   Це і є один з дуже значних Gentoo недоліків. Якщо звичайний софт компілюється вже стільки,
   може уявити тоді не кілька днів, а кілька тижнів чи місяців (якщо захочете побільше rust софту який збирається дужжжжжжжже повільно порівняно з c).

> Але для старих слабких комп'ютерів я все одно вибрав би Debian GNU/Linux.
>
  Дефолтний дебіан важкуватий, для старих компів треба щось легше брати, або значно кастомізувати Debian.

> P.S. Особисто мені хочеться спробувати GNU Guix.
>
   Спробуйте, якщо подобається функціональне програмування як спосіб написання конфігів.
   З плюсів - гарантований повний відкат,
   з мінусів - збирається все повільно дуже (але якщо з Gentoo знайомі - то це не новина буде) і треба доволі багато дискового простору.

> Кажуть, що там файний пакетний менеджер.
>
   апдейт проходить приблизно з N (іноді навіть M) команд, щось типу
   % guix pull
% hash guix
% guix upgrade
% guix package -u
% guix package --delete-generations
% guix gc --delete-generations=1m
(іноді ще) % sudo guix system reconfigure /etc/config.scm
% sudo guix system delete-generations
   ніколи не міг їх запам'ятати, може щось пропустив чи додав даремно. (за той час можна запгрейдити з десяток систем з deb чи rpm)

> Можливо, коли-небудь нарешті дороблять ядро GNU/Hurd і буде повноцінна операційна система GNU.
>
   Малоймовірно, десь з рік чи два був у віртуалках - глючив часто і зовсім ніякого руху в розробці, якби не Debian apt - то не можливо булоб його юзати зовсім.

Якщо хочеться щось з відносно нового де зручність немає значення - CachyOS (оптимізація всього і вся), GnomeOS (найсвіжіший GTK і знайомство з ostree [immutable distros]), VoidLinux (RC близька до оригінальної (nbsd) плюс musl по бажанню), ...
   якщо з легкого - то Alpine, Anti, Bodhi, і багато інших опцій в залежності від задач.