Автор Гілка: Liberux NESS — прототип телефона з Linux та сучасним залізом  (Прочитано 566 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3881
  • Програміст
Почався збір коштів на випуск телефона з повноцінним вільним Лінуксом. Телефон міститиме сучасне обладнання:  екран розміром 6,3 дюйма по діагоналі, 8-ми ядерний ARM, 32 Гіб оперативної памʼяті, 512 Гіб флешу, 5G, WiFi5, Bluetooth5, два USB3, а також апаратні вимикачі для камери, мікрофона, WiFi. На телефоні буде встановлений власний варіант Дебіан з Гномом, а також буде доступний Андроїд у контейнері, для встановлення програм для Андроїда. Телефон позиціюється як захищений мінікомпʼютер, який можна носити з собою і використовувати як телефон.

Збір коштів: https://www.indiegogo.com/projects/liberux-nexx--3#/
Домашня: https://liberux.net/
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 116
Булоб дуже дуже класно якби з того потім вийшло щось більш менш реальне, проекти з результатами як PinePhone чи як UbuntuTouch devices і зараз існують (десь) - але... там стільки але...

Відносно заліза - дуже цікаво - прямо як дом.комп заявка декілька років тому
home compphone (hw з summary по юрлам вище)
cpu4core 1.4G - 3.7G8core upto 2.4G
ram32GB32GB
storage   nvme 512G, sata ssd 2TB   emmc 512GB, microsd 2TB
batteryAPC 950 (weight ~5kg)5300 mAh

тобто по залізу приблизно як комп, і навіть з напевно значно більш ефективним arm у power consuming - не зовсім зрозуміло на який час можна розраховувати
під середнім навантаженням на 5300mAh батарейку з лінуксом заточеним під персоналки (скільки комп з стд.дистрибутивом пропрацює на тому APC упс - відомо))
« Змінено: 2025-06-08 13:27:46 від yvs115 »

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
У мене є Хромобук 2016-го року (HP G1), то він має екран 4к і 16Гб оперативки. Я минулого року купив собі новий ноутбук 2023-го року, то там теж 16Гб оперативки, але екран всього 2к.
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Кореспондент
для роботи мені достатньо minipc (десь 2020року) невеличка коробочка беж жодного вентилятора (тобто тихо наскільки можливо):
 - ram=32g (достатньо, частина не використовується навіть коли юзаю з декілька vm), nvme=512g (треба було більше брати - з часом додав 2T sata ssd [не та швидкість що у nvme але згодиться під віртуалки, і недорого])

зараз серед minipc вже є кращі варіанти (за ціною того що вище)
« Змінено: 2025-06-08 19:05:21 від yvs115 »

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Боюсь що у мене для вас погані новини — ШІ значно прискорює роботу, і якщо ви не опанували ШІ, то вас замінить той працівник, який його опанував. До речі, мене засмутило що в цьому новенькому телефоні немає ніякого нейронного процесора, а отже всеодно доведеться користуватися послугами Gemini/ChatGPT/Groq.
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Цитата
Боюсь що у мене для вас погані новини — ШІ значно прискорює роботу
не зовсім зрозуміло як це з home pc hardware пов'язано, але OK - можна і про ШІ:

з ШІ перспективи гарні - здується пузир вебпрограмування, думаю (важче для людей, легше для моделей) програмування на rust також піде під ШІ.
(хмм... для когото новини...)

Цитата
в цьому новенькому телефоні немає ніякого нейронного процесора
npu? нащо він на девайсі по візуалізації та трансферу запитів в/з клауд

Відсутній yvs115

• Кореспондент
Ще відносно ШІ - при пошуку в браузерах зараз зверху йде відповідь чи суммаризація від AI - зручно - як для користувачів. Для SEO що робити з тим збираються - хз, перcпективи у них якось не дуже, і це вже зараз.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
для роботи мені достатньо minipc (десь 2020року)

Недостатньо його вже для роботи. Хіба що якщо платним ШІ сторонніх контор користуватися, що далеко не завжди можливо через заборону передачі даних за межі компанії.

Цитата
з ШІ перспективи гарні - здується пузир вебпрограмування, думаю (важче для людей, легше для моделей) програмування на rust також піде під ШІ.
(хмм... для когото новини...)
Навряд чи: менеджери просто дають менше часу на виконання тієї ж роботи, а не зменшують кількість працівників.

Цитата
Цитата
в цьому новенькому телефоні немає ніякого нейронного процесора
npu? нащо він на девайсі по візуалізації та трансферу запитів в/з клауд

Розумний телефон значно корисніший ніж тупий телефон. До того ж в інтернеті, все що ви говорите може бути використано проти вас. Наприклад, суд заборонив OpenAI видаляти чати користувачів і змусив зберігати навіть видалені повідомлення. Думаю що з іншими системами так само. Я навіть на своєму компʼютері запитав у свого локального ШІ про те, яка критична маса плутонію виробленого реакторами ВВЕР, і компʼютер відразу переклинило, хоча в мене стоїть свіжа Федора зі свіжими оновленнями, з шифрованим диском і SELinux-ом. А коли знайомий з США перекинув мені гроші на лікування на PayPal, то мій компʼютер заглючив і завис практично відразу після переказу (напевно моя бета-версія драйвера NVidia не зовсім сумісна була з троянами) — тобто компʼютерний нагляд над людьми вже автоматизований з допомогою ШІ. Зараз компʼютером чи телефоном можна користуватися безпечно тільки якщо випаяний чип ВайФай та Блютуз. З моїх особистих пристроїв поки що ще не хакнутим напевно залишається тільки Піксель 6-тий з Графеном і калькулятор Sharp. Я вже замахався міняти ноутбуки (10-тий вже за 3,5 роки) і телефони.

Я в Gemini скористався можливістю підключити історію мого пошуку в Ґуґлі і спитав ШІ про те, що він про мене думає. Виявляється, він знає про мене досить багато.
« Змінено: 2025-06-08 20:58:33 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Кореспондент
>> мені достатньо minipc
> Недостатньо його вже
>
   кому? - мені достатньо (коли буде недостатньо наступний буде)

> Навряд чи: менеджери просто дають менше часу на виконання тієї ж роботи, а не зменшують кількість працівників.
>
   Саме так і виглядає оптимізація/автоматизація - замість 100 кодерів скажімо 50.
   Решта 50 - то social factor, що з ним робити вже давно бачив по медіа розмірковують на цю тему - чи знайдуть щось? - принаймні досвід вирішення надлишкової робочої сили на пром.виробництвах вже був. І можливо навіть з часом виникнуть течії типу luddites з теплим ламповим кодом.

> Розумний телефон значно корисніший
>
   а коли успіх продукту більше вирішує ціна питання? (досить можливо що корисність і т.п. не на першому місці, та значною мірою що вважатимуть корисним вирішує реклама)
« Змінено: 2025-06-08 21:35:05 від yvs115 »

Відсутній semplar

• Новачок
  • *
  • дописів: 10
нейронні мережі по типу LLM тобто chatgpt, gemini, claude працюють лише на величезних серверах з купою дорогущих топових nvidia карт. на домашньому можна хіба щось таке тягати https://www.nvidia.com/en-us/software/nvidia-app/g-assist/ , я пробував її, вона відповідає на елементарні питання дуже слабо і при цьому rtx карту вантажить як чортяка, особливо відео пам'ять жере (5-6 гігабайт хоче), а толку з неї небагато.

а ті вбудовані npu це скоріш для маленьких спеціалізованих нейронних моделей, типу як для розпізнавання лиця, чи нейронна обробка голосу. вони є в сучасних процесорах вже років ~4 як - наприклад в i7-11800h є штука називається intel gna (gaussian and neural accelerator). вчитися ними користуватися звичайним людям не потрібно, софт якому буде це потрібно просто буде використовувати це апаратне прискорення і видаватиме користувачу результат, можливо навіть непомітно для самого користувача. до цих пір не маю ніякого застосування для цього чуда.

наприклад, був варіант поставити nvidia rtx voice (входить в пакет nvidia broadcast) для подавлення шуму оточуючого середовища за допомогою ai (використовує відеокарту rtx). є цікаві відео на ютубі як хтось з цією програмою говорить в мікрофон, поки на фоні гуде пилесос. в мене воно працювало нестабільно, рідко але регулярно відвалювалось, незрозуміло чому, для роботи не годилось - підвело кілька разів на зідзвонах і я вимикав. закінчилось тим, що я купив плагін-шумодав написаний людьми, без всякого ші. і відеокарту не грузить, і працює безвідмовно.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Цитата
нейронні мережі по типу LLM тобто chatgpt, gemini, claude працюють лише на величезних серверах з купою дорогущих топових nvidia карт.

У мене два ноутбуки, які тягнуть ollama через CUDA: один з 3080Ti 16Гіб, ще топчик, інший з 970M 6 Гіб, мінімальний мінімум.

Для мене, моделі досить корисні якщо розмір моделі десь на 30 мільярдів параметрів (Гп) і квантування параметрів щонайменше 4 біти. Досить відчутна різниця між моделями на 8 Гп та 30 Гп. Ollama вміє розкидувати навантаження частково на відеокарту, частково на процесор,  тому я використовую моделі які влазять на 80-90% у відеокарту.

На першому ноутбуці, ШІ бігає з досить нормальною швидкістю, відповіді часто генеруються швидше, ніж я читаю, або з такою ж самою швидкістю. На другому — задав відповідь, і воно генерує по пару символів у секунду, не практично.

Я використовую ШІ для перекладів, він робить десь 80% роботи, а якість перекладу часто краща ніж у мене (я ж не професійний перекладач), особливо якщо використовувати спеціалізовану мовну модель: aya-23 чи aya-expanse, яка натренована перекладати між 23-ма мовами.

Також ШІ чудовий для критики, для генерування документації чи тестів для коду. Ще я часто прошу ШІ, щоб він пояснив мені значення якихось термінів, які я не знаю. Для цього, поставив Google Gemini на телефон.
[Fedora Linux]