Автор Гілка: Допоможіть відновити мережу після видалення Python  (Прочитано 133 раз)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
  • дописів: 55
Ну коротше з дуру чистив ймовірні причини вірусів і видалив python а з ним менеджер мережі. Слава богу знайшов більш-менш зрозумілу інструкцію і підняв руками
https://askubuntu.com/a/1400370

Але що там на сервері могло бути встановлено щоб апати автоматично без ip route
Бо зараз понаставляю чого попало... Це сервер, network-manager мабуть був? Система Armbian.

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
Всьо, роздуплився:

# знайти девайс
ip link show

# залінкувати девайс end0 на статичний IP
ip addr add 192.168.0.123/8 dev end0
ip link set end0 up

# 192.168.0.1 - адреса роутера, можна не додавати якщо не треба інет
ip route add default via 192.168.0.1 dev end0

Далі поставив наступне для відновлення автоматичного з'єднання через armbian-config, бо схоже видалив з пітоном

apt install netplan.io
apt install openvswitch-switch

* нетплан взнав випадково бо бачив у логах на видалення, без нього буде сваритись armbian-config
* а от щодо openvswitch-switch - не в курсі чи воно мені треба, схоже шло з коробки цього дістру бо вісить що сервіс не знайдено при вводі armbian-config

В іншому все ок, може кому згодиться.
« Змінено: 2025-12-03 19:39:25 від ps »

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 239
єдине що зрозумів що на якийсь iot девайс (скоріш усього не разбері) з десктоп ос (убунту derived і зовсім несерверний варіант) насетаплено було купу софта для чогось (схоже для якоїсь віртуалізації чи докерсофту)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
так, схоже якась лайтова віртуалізація типу LXC. розбиратись вже не буду, бо планую переїзд, мабуть вже на gentoo замість debian щоб менше готового і більше з сорсу...
бо вірусняк я свій не пофіксив, ще чекну залежності npm і в путь.

p.s. за армбіан помічав москальські таймзони на запоріжжя, так що цей дістр явно не з тої дірки.

Відсутній yvs115

• Кореспондент
  • дописів: 239
Цитата
вже на gentoo замість debian щоб ...
початковий дистрибутив практично без різниці якщо софт з мов з вбудованим пакадж менеджером (perl python node rust dart etc.), бо зазвичай-чи-зачасту-хоча-і-не-завжди з ними купа всього поза системним пакадж менеджером
« Змінено: 2025-12-03 21:11:08 від yvs115 »

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
Я так і зрозумів коли скачав образ на 700мб. Чогось завжди думав що гента це ядро з компілятором і парою утиліт.. може назву дістра переплутав.