Автор Гілка: Колізії Wi-Fi 2.4 ГГц з Bluetooth  (Прочитано 454 раз)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
  • дописів: 93
Відкопав старі навушники на блютуз, підключив - працюють, але залагав інтернет, що підключений через Wi-Fi 2.4 ГГц. Вичитав, що це може бути через частотні колізії.
Як варіант підняв на роутері канал 5 ГГц але його не підтримує ноутбук. Які ще є опції, може якось можна змінити ширину каналу 20-40МГц або ще бачу там якісь канали 1-2-3...

Не знаю як то все влаштоване бо на робочому сижу через Ethernet, тут же боюсь відірвати дрота ногою, хоча якщо дротове з'єднання краще для батареї в автономному режимі то не виключаю такий сценарій. Підкажіть будь ласка як все-таки хто розрулює питання цих глюків. Система - Fedora.

UPD1. переклацав ті опції, нічого ширина каналу не дала.
UPD2. це знайшов та втикнув брелок Wi-Fi 2.4 ГГц - з ним нічого не глючить. Мабуть такий ноутбук, не здивуюсь що воно вісить на одному чіпі. Що не китайське то гімно в мішку.
« Змінено: 2025-12-15 20:54:12 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 286
Re: Колізії Wi-Fi 2.4 ГГц з Bluetooth
« Відповідей #1 : 2025-12-16 00:24:46 »
Цитата
знайшов та втикнув брелок Wi-Fi 2.4 ГГц - з ним нічого не глючить. Мабуть такий ноутбук, не здивуюсь що воно вісить на одному чіпі
Можливо на одній антені і wifi і bt, тоді то пояснює чому при рознесенні на дві краще стало. Варіант ще був з опціями щось типу coex_active покрутити (якщо там щось такого типу є), але у любому випадку з двома антенами надійніший варіант.

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #2 : 2025-12-16 01:10:58 »
Цитата
coex_active
це на роутері чи в операційній системі клієнта? бо щось не бачу в адмінці роутера такого і не гуглиться нічого релевантного.

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #3 : 2025-12-16 14:20:00 »
Цитата
coex_active
це на роутері чи в операційній системі клієнта? бо щось не бачу в адмінці роутера такого і не гуглиться нічого релевантного.
По ідеї там де одна антена на якій сиділи wifi і bt (тобто ноут наскільки зрозумів з опису)

Релевантне нп bt_coex_active= в секції Wi-Fi/Bluetooth coexistence https://wireless.docs.kernel.org/en/latest/en/users/drivers/iwlwifi.html#wi-fi-bluetooth-coexistence.
Додатково - трохи розписано нп тут у відповіді з https://superuser.com/questions/924559/wifi-connection-troubles-solved-why-does-my-fix-work.
Чи то співпадає з вашим випадком чи ні - того не знаю.
« Змінено: 2025-12-16 14:26:12 від yvs115 »

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #4 : 2025-12-16 15:19:29 »
Дуже вдячний за підказку!

Нагуглив, що має додаватись в /etc/modprobe.d але в мене схоже такого конфігу немає, мабуть не підтримується така розкіш:

# ls /etc/modprobe.d/
appletalk-blacklist.conf   firewalld-sysctls.conf  l2tp_eth-blacklist.conf      lockd.conf             rds-blacklist.conf   vhost.conf
ax25-blacklist.conf        floppy-blacklist.conf   l2tp_netlink-blacklist.conf  netrom-blacklist.conf  rose-blacklist.conf
batman-adv-blacklist.conf  kvm.conf                l2tp_ppp-blacklist.conf      nvdimm-security.conf   tuned.conf

# cat /sys/module/iwlwifi/parameters/bt_coex_active
cat: /sys/module/iwlwifi/parameters/bt_coex_active: Немає такого файла або каталогу

# lspci -k | grep -A 3 Network
03:00.0 Network controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8723DE 802.11b/g/n PCIe Adapter
        DeviceName: WLAN
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 8319
        Kernel driver in use: rtw88_8723de

ШІ зробив мені ще такий підсумок нагугленого з його боку:

1. Використовуйте 5 ГГц Wi-Fi: Це найнадійніший спосіб повністю усунути конфлікти, оскільки Bluetooth залишається на 2,4 ГГц.
2. Змініть канал Wi-Fi: Встановіть на роутері фіксований канал (наприклад, 1, 6 або 11) замість "Auto".
3. Вимкніть Power Management: Іноді енергозбереження Wi-Fi заважає стабільній роботі Bluetooth

2 - може й дійсно ще раз спробувати..
3 - в мене тут насправді через цей Power Management відвалюється періодично WiFi, коли активно качати велику чергу S/FTP, досі не поборов проблему і перехожу на дріт, але як воно може бути пов'язано з BT - сумніваюсь.
« Змінено: 2025-12-16 15:47:03 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #5 : 2025-12-16 17:20:22 »
для конкретного модуля по ідеї в його parm може щось знайдеться, щось типу `modinfo rtl8723... | grep parm`
ще гугл викинув для realtek https://askubuntu.com/questions/1027608/wifi-configuration-what-do-those-variable-mean
відносно конф-синтакс - для трохи схожого чипа щось типу `echo "options something ..."  > /etc/modprobe.d/chip.conf` тут https://askubuntu.com/questions/645220/unable-to-connect-wifi-ubuntu-14-04-lts-hp-pavilion-network-driver-rtl8723be/729660 , може якусь потрібну для свого випадку опція з parm знайдете (в рантайм з modprobe потестити якось чи можливо - невпевнений)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #6 : 2025-12-17 15:06:38 »
Цитата
modinfo rtw88_8723de | grep parm
Тут нічого не знаходить..

Я тут паралельно шукав причину дисконектів WiFi, та знайшов ось таку інструкцію:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/realtek.html#ID6

і якісь там нотатки стосовно моєї серії зокрема:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/realtek.html#ID5

Поки тестую Блютус не пофіксило, але там дійсно якась білеберда з антенами...

Взагалі провтикав аргумент -r і відвалив тією інструкцією собі вайфай
sudo modprobe -r rtw88_8723de
але потім повернув командою:
sudo modprobe rtw88_8723de ant_sel=2Блютуз це не пофіксило (як і ant_sel=1), але вайфай повернув і наче не відпадає конект при передачі по FTP (мабуть я дропнув тією командою якісь інші параметри типу powersave, а які вони були - я хз.. поліз на свою голову)

UPD. хоч трохи офтопік, але відвали WiFi при активному використанні мережі трансферу по FTP наче пофіксив так:
#/etc/NetworkManager/conf.d/default-wifi-powersave-on.conf
[connection]
wifi.powersave = 0
sudo systemctl restart NetworkManagerще ось тут є певні підказки по сабжу, спробую після підзаряду:
https://askubuntu.com/questions/1397239/wi-fi-connection-keeps-disconnecting
« Змінено: 2025-12-17 16:03:32 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
« Відповідей #7 : 2025-12-17 15:43:53 »
Цитата
мабуть я дропнув тією командою якісь інші параметри типу powersave, а які вони були
В parm (modinfo MODULE | grep parm) не прописані defaults? Якщо defaults там нема - то можна перезавантажити без додаткового конфіга (якщо додали) і подивитися parm. По ідеї приблизно так.

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #8 : 2025-12-17 20:55:07 »
Це в мене просто проклятий модуль. Спробував з USB брелка - нічого не відвалюється при навантаженнях, не конфліктує блютус. Буду поки його юзати, правда там швидкість 2Мбіт/с коли на вбудованому до 10.

Я ще собі думаю, коли активно навантажував модуль з FTP (по локалці без SSL), швидко розрядив батарею. Це говорить про те що він нехіло споживає, а звідти - може гріється і спрацьовує якийсь захист. Враховуючи що воно все китайське черезжопне, як та спільна антена, не здивуюсь що причина суто в низькорівневому контролері. Короче таке, може ще буде час - повернусь до питання, поки буде зовнішній брелок.

Ця проблема була і на старих ядрах Ubuntu і є на Fedora, коли на ноуті була вінда - ним не користувався, не знаю. Саме цікаве що воно робить поки не навантажити. Щодо сабжу з конфліктом сигналу - гостям я роздавав вайфай 2.4 ГГц і вони сиділи на своєму ноуті з блютус, нічого не казали. Це такий девайс короче, не бачу сенсу гаяти більше час, коли є брелок. От би мені тільки вимкнути вбудований, поки не знайшов як, щоб іншим юзерам він лишився, коли брелок не вставлений.
« Змінено: 2025-12-17 21:02:08 від ps »

Відсутній Pavlo Kozlenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
« Відповідей #9 : 2025-12-18 02:03:07 »
Ну, це загалом проблема таких wifi та блютуз карт, у ноутбуці антени Wi-Fi та Bluetooth часто знаходяться в одному модулі (іноді навіть ділять одну фізичну антену), що й створює завади.
У драйверах Realtek є параметр LPS (Low Power State). Коли він увімкнений, Wi-Fi чіп постійно засинає, і в ці моменти Bluetooth намагається перехопити антену. Це викликає мікро-лаги інтеренету.

Спробуйте додати цей параметр:

sudo nano /etc/modprobe.d/rtl8723de.conf
Туди вписуємо
    options rtw88_core disable_lps_deep=y
    Перезавантажтеся.

Але я думаю, то все до одного місця, у вашому випадку з таким модулем. Я пропоную, юзати вайфай через pci карту, а блютуз через свисток.

В цьому випадку, можна все просто зробити через udev правила. В lsusb знайдіть той свисток. По ідеї, юсб свисток дає 2 пристроя, Wireless та Bluetooth Radio. Дізнайтеся через lsusb ID вайфаю свистка, там 4 цифри:4 цифри, і до /etc/udev/rules.d/81-usbwifi-ignore.rules додайте

SUBSYSTEM=="usb", ATTRS{idVendor}=="4-значне значення", ATTRS{idProduct}=="4-значне значення", ATTR{authorized}="0"
Тепер по блютузу PCI. У нашому випадку, тут відповідає драйвер rtw88_8723de. В /etc/modprobe.d/rtl8723de.conf можна задати
options rtw_core bt_coex_active=n
або
options rtw88_8723de disable_bt=y. Після цього ребут

До речі, дайте вихлоп lsusb та . Я все ж таки сподіваюся, що свисток поділений
« Змінено: 2025-12-18 02:19:04 від Pavlo Kozlenko »

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #10 : 2025-12-18 15:24:28 »
Дуже дякую за детальні приклади!

Вказаний конфіг файл створив, бо його не було і прописав:
options rtw88_core disable_lps_deep=y
options rtw_core bt_coex_active=n

ребутнувся, але лаги не зникли, щоправда якось наче менше глючить.
ще спробую чи не буде відвалюватись при активній передачі wifi з disable_lps_deep=y

Цитата
дайте вихлоп lsusb
#lsusb
Realtek Semiconductor Corp. Realtek Bluetooth 4.2 Adapter
...

Відсутній Pavlo Kozlenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
« Відповідей #11 : 2025-12-18 19:58:24 »
це не повний lsusb