Автор Гілка: Після чергової обнови Fedora, в MS VSCode зпоганились шрифти  (Прочитано 844 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3998
  • Програміст
Вдумайтесь! редактор хоче графіку, дожились.
Вважаєте дивним?? Навіть ВГА і ЦГА були _графічними_ адаптерами :)
Ви ж не про "векторні дисплеї" згадали?

Але у них був текстовий режим, з апаратним прискоренням показу символів. Я починав на УКНЦ, клоні графічного терміналу DEC з процесором PDP 11, то там був графічний текстовий режим, де одночасно можна було і виводити текст, і малювати графіку поверх нього. Апаратно це реалізовувалося циклічним буфером скан-ліній (кожен рядочок пікселів на екрані мав свій вказівник на свій буфер та свої опції), тому там навіть було плавне прокручування тексту і додаткові рядки статусу зверху та знизу зі своїм незалежним розширенням та своїми кольорами.

А зараз я пишу свій графічний пінгер, і він вимагає графічний адаптер для роботи. Пробував запустити його на машинці 2010-го року випуску — мусив ставити емулятор/транслятор OpenGL. Трошки тексту і графіки їсть 15% процесора.  :(
« Змінено: 2026-01-06 08:45:22 від Володимир Лісівка »
[Fedora Linux]

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 273
Цитата
А зараз я пишу свій графічний пінгер, і він вимагає графічний адаптер для роботи. Пробував запустити його на машинці 2010-го року випуску — мусив ставити емулятор/транслятор OpenGL. Трошки тексту і графіки їсть 15% процесора.
Щось забагато навіть на старому залізі, я би спершу перевірив чи не відмальовується графіка з software rendering (замість відпрацювання на gpu).

Можу накидати ідей по візуалізації з пінгами які вже колись реалізовані були
https://gist.github.com/yvs2014/fabd70ef1ccd83175ef4c24c63b58efa

p.s. також є нюанси пінгаляції по функціоналу (яка саме реалізація пінгів, idn під різні libc, взагалі відносно gettext локалізації, etc.) - скоріш усього що потім з ними стикнетеся.

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 273
ps2. я був зрозумів під графікою звичайну графіку, якщо задача тільки гістограми показувати - то по ідеї більш ніж достатньо ncurses tui, нп як з деякими режимами однопотокового і трохи розширеним функціонально mtr (з tui питань відносно perfomance взагалі не буде, запускаючи хоч на linux/bsd/opensolaris/haiku/etc. і зі старим залізом також)
https://github.com/yvs2014/mtr085/blob/master/img/ch-screenshot01.png

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 188
Апаратно це реалізовувалося циклічним буфером скан-ліній (кожен рядочок пікселів на екрані мав свій вказівник на свій буфер та свої опції), тому там навіть було плавне прокручування тексту і додаткові рядки статусу зверху та знизу зі своїм незалежним розширенням та своїми кольорами.
Прикольно :)
Робили у терміналі трохи краще та більше функцій ніж було до них.

А зараз я пишу свій графічний пінгер, і він вимагає графічний адаптер для роботи. Пробував запустити його на машинці 2010-го року випуску — мусив ставити емулятор/транслятор OpenGL. Трошки тексту і графіки їсть 15% процесора.  :(
Може розділити частину збору даних та частину що їх показує? Тоді можна буде зробити два чи більше різних варіантів показування :)
І графічний, і текстовий, і у вигляді "зоряного неба" (ніби скрінсейвер :))) і навіть у логи зберігати коли ніхто не залогінений. Чи щоб потім подивитися з різною швидкістю. Чи декілька одночасно (і логи, і показати) :)))

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
Вдумайтесь! редактор хоче графіку, дожились.
А слабо розробити свою нову ОС для смартфонів (і не тільки, і для більших та великих екранів), таку якої ще не існувало, таку де був би "текстовий режим" для нормальних текстових редакторів вбудований. І багатомовність (як в Україні) вбудована (хоча б ук+ан).
Навіть коли першочергово та ОС буде лише хтмл файлом для запуску в бровзері відкритому на весь екран, а трохи потім буде свій веб сервер (чи не свій) запущений на тому пристрої (сматрфоні, планшеті чи компі) для того щоб та хтмл-ка могла запусти щось більш ближче до пристроїв девайсу ніж тільки текстовий редактор.

Всіх людей які тут є на форумі мабуть буде досить для побудови концепту нової ОС з прикладом який можна "поклацати".

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
А слабо розробити свою нову ОС для смартфонів (і не тільки, і для більших та великих екранів), таку якої ще не існувало, таку де був би "текстовий режим" для нормальних текстових редакторів вбудований. І багатомовність (як в Україні) вбудована (хоча б ук+ан).

На новіших версіях Андроїд є вже вбудований термінал, якщо ввімкнути режим розробника. Там досить повноцінний Дебіан з підтримкою Wayland (Weston). Я поставив, на своєму Pixel 6, wxmaxima (графічний «калькулятор») і запустив її. Працює чудово, але немає клавіатури (треба ставити екранну клавіатуру для Linux або підключати апаратну) і не зручно працювати пальцем (краще апаратну мишку використовувати).

Я поставив телефон на триногу — виглядає добре, але дуже дрібний текст, як на мене. І розміри екрану не збігаються з розмірами зображення. І вийти з повноекранного режиму не зміг нормально. Ну і треба вмикати «не вимикати дисплей на зарядці» та підключати зарядку напевно, бо коли екран гасне то Термінал заглючив і я не зміг його відновити чи закрити.

Але в консолі можна працювати в текстовому редакторі — я поставив Rust, написав примітивну програму, запустив — працює добре і швидко. Vim напевно найкращий для редагування на телефоні.

Я думаю що там можна запустити повноцінну стільницю, Posh (Гном) або Plasma Mobile (KDE) або Sailfish, і користуватися ними. Ну або працювати в текстовій консолі, бо графіка вже в Андроїді є.
[Fedora Linux]

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
На новіших версіях Андроїд є вже вбудований термінал, якщо ввімкнути режим розробника.
Добре, що там є віртуальна машина з Лінуксом (відокремлена від Андроїд), але я не про те...
я про зміну досвіду користування девайсом з таким розміром (фізичним) екрана. І для користувачів, і для розробників сотфу.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Добре, що там є віртуальна машина з Лінуксом (відокремлена від Андроїд), але я не про те...

Так, це віртуалка, на жаль. Для запуску контейнерів потрібен root. Можна також пробувати UML чи інші контейнери на рівні користувача, але потрібно щоб хтось цим заморочився.

я про зміну досвіду користування девайсом з таким розміром (фізичним) екрана. І для користувачів, і для розробників сотфу.

Ну можна ж зараз запустити повноцінну стільницю чи мобільну стільницю і користуватися нею чи розробляти для неї прямо з телефону. Віртуалці у мене виділено 4Гіб і 8 ядер — цього достатньо для багатьох завдань, якщо не перегрівати процесор.
[Fedora Linux]

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
Головне не вирішене питання в інтерфейсі. Його всеодно чим робити.