Автор Гілка: Частота оновлення екрану  (Прочитано 189 раз)

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
  • дописів: 94
Знайшов в налаштуваннях GNOME перемикачку 60/40 Гц і вирішив перемкнутись на 40 задля заощадження батареї. По логіці речей, має сенс, візуально теж наче без різниці, очі не випадають, що скажете?

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
  • дописів: 202
Re: Частота оновлення екрану
« Відповідей #1 : 2026-01-20 03:45:37 »
Чому має мати сенс? Це ж не ЦРТ, там немає того сенсу "оновлення" як було в ЦРТ. Може і не змінитися зовсім (залежно від хардверу).

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4021
  • Програміст
« Відповідей #2 : 2026-01-20 10:58:16 »
Знайшов в налаштуваннях GNOME перемикачку 60/40 Гц і вирішив перемкнутись на 40 задля заощадження батареї. По логіці речей, має сенс, візуально теж наче без різниці, очі не випадають, що скажете?

Я теж знизив частоту з 165 Гц до 120 Гц, щоб батарею економити, а зараз опустив до 60. Візуально різниці не бачу.  :-\ Треба якийсь вимірювач споживання електроенергії в розетку включити при повному заряді батареї, щоб побачити наскільки це економить споживання.
[Fedora Linux]

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #3 : 2026-01-20 20:57:24 »
Цитата
Чому має мати сенс? Це ж не ЦРТ, там немає того сенсу "оновлення" як було в ЦРТ. Може і не змінитися зовсім (залежно від хардверу).

ну я так розумію це оновлення "фреймів" - тобто рухаєте курсор миші - він оновлюється 40 разів на секунду замість 60, чи ні?
там звісно є сервер графічного середовища типу GTK де частота задається програмно, тому сумніваюсь чи це на рівні заліза має сенс..

ну і якби ця фіча була для кінескопів, то хіба воно б не було вимкнене в налаштуваннях..

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #4 : 2026-01-21 01:23:29 »
ну я так розумію це оновлення "фреймів" - тобто рухаєте курсор миші - він оновлюється 40 разів на секунду замість 60, чи ні?
там звісно є сервер графічного середовища типу GTK де частота задається програмно, тому сумніваюсь чи це на рівні заліза має сенс..
Ні. Не те.

ну і якби ця фіча була для кінескопів, то хіба воно б не було вимкнене в налаштуваннях..
Емуляція емуляції.

Відсутній BeSiDa

• Кореспондент
« Відповідей #5 : 2026-01-21 01:27:00 »
Я теж знизив частоту з 165 Гц до 120 Гц, щоб батарею економити, а зараз опустив до 60. Візуально різниці не бачу.  :-\ Треба якийсь вимірювач споживання електроенергії в розетку включити при повному заряді батареї, щоб побачити наскільки це економить споживання.
Чому не вимкнути з розетки і перевірити час від батареї?

Візуально дивіться бічним зором. Але лцд згладжує зображення (повільно змінює піксели), тому побачити миготіння малоймовірно. Лише "білий слід курсора на чорному фоні".

Відсутній ps

• Дописувач
  • **
« Відповідей #6 : 2026-01-21 14:44:57 »
Я здається десь вмикав 20 Гц, може вигадав. То там було помітно. Взагалі ідея така собі, але якщо монік HD/4K чи що там у сучасних "рейсерів" то мабуть жре не мало. На моєму нетбуці більше жертиме ютуб через TLS

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 286
« Відповідей #7 : 2026-01-21 15:05:50 »
Цитата
напевно від типу матриці сильно залежить, бо якщо нп на lcd дуже суттєву частину з'їдає backlight - то вклад від зменшення частоти оновлення може бути доволі незначним в сумі - тобто то у конкретних випадках мабуть треба заміряти

в gnome просто в налаштуваннях ставлю для "Живлення" опцію "Берегти акумулятор" якщо то треба, що там під капотом навіть не задумуючись (більш агресивний cpu throttling, щось з параметрами дисплея, чи ще щось)

Відсутній Pavlo Kozlenko

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
« Відповідей #8 : 2026-01-21 15:07:03 »
в кедах на десктопі можу до 50 знизити, круто

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 4021
  • Програміст
« Відповідей #9 : 2026-01-21 15:10:07 »
Я побачив різницю між 165 та 60 Гц — коли ганяти курсор по колу, то на 165 Гц видно більше курсорів і частину з них видно слабше (вони сірі). Вернувся назад на 165 Гц.
[Fedora Linux]