Автор Гілка: Порадьте будь ласка драйвер для ATI HD4850  (Прочитано 475 раз)

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 136
Відкопав стару картку, почистив, замінив термо-пасту.
Думаю поставити на комп'ютер з Fedora 43 але зовсім не розбираюсь в графіці і не знаю чи взагалі ця картка лишилась на скрижалях історії.

Краще опенсорс, але якщо немає - то це треба шукати на офіційному сайті і качати бінарник.. Колись ставив то в мене система переставала завантажуватись і був чорний екран, з тих пір на Linux сиджу на тому що зайшло з дистрибутивом автоматично при встановленні. В ігри не граю, тому й не проблема, але ось сабж стало цікаво підключити. Тим паче що ці новомодні редактори коду вже працюють на відео і лагають, якщо запускати на CPU (хоча з ними своя історія - ті хочуть Vulkan який не підтримує старе залізо все одно).

res2500

• Гість
в біосі виставляли не інтегровану відео карту ?

Відсутній ps

• Кореспондент
  • дописів: 136
Цитата
в біосі виставляли не інтегровану відео карту ?

ви про другий параграф? - там у мене була довга історія з регулюванням яскравості на iMac 2011 з його карткою, виправляв це різними костилями в GRUB, серед яких було щось про native, не пам'ятаю. в останніх дістрах все з коробки працює, вже й забув.

до речі, був там якось пустив навіть HalfLife 2 на лікнутій Source Engine - і реально працювало, по ходу картка таки чіплається з коробки повноцінно, але ось на тому iMac в мене не показує пристрій (дампи команд може потім поскидаю)

а картка ATI HD4850 - це від іншого компа, його я ще не пускав, думаю спитаю для початку куди мені копати, коли дадуть світло на годину. ну типу є там якісь відкриті дрова в самому ядрі Linux, є окремі з "не вільних" репозиторіїв, а є - бінарники на сайті виробника. от цікаво хто як би цю тему собі засетапив на моєму місці, бо я реально не шарю що за mesa що за vulkan.. бо постійно сиджу в коді на CPU а як воно графу обробляє навіть не цікавився.
« Змінено: 2026-01-31 23:47:33 від ps »

res2500

• Гість
Цитата
ви про другий параграф?
ні, в деяких біосах є вибір карти якою користуватись, або це інтегрована, або дискретна, яка міняється

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 324
Цитата
ATI HD4850
якісь відкриті дрова в самому ядрі Linux, є окремі з "не вільних" репозиторіїв
А з нею схоже без варіантів - для не дуже древніх тільки open-source напевно залишилися. З іксами запрацювати повина по ідеї у варіанті plug-in-play, з (x)wayland - хз.

res2500

• Гість
linux і старий драйвер, тоді вам треба ядро з версії ще 2.6
https://amdgpu-install.readthedocs.io/en/latest/
а так спробуйте по експерементувати ATI, radeon пошукати