З власного досвіду: лінуксові програми для запису дисків завжди були Г. Та що з CLI (забув назву) ще так–сяк а решта якесь напівробоче незрозуміло що. Щодо приводу: замінити шлейф і спробувати оновити прошивку а як ні, то купувати інший. Двошарові DVD+R купую у цього дядька: _https://www.olx.ua/uk/896418540/ 225 грн за 5 штук кожен в своїй коробочці. Якось купив на Rozetka двошарові DVD від HP, то жоден до кінця не записався. Мабуть якийсь брак. В мене є диски яким вже по 20 років точно і вони прекрасно читаються. На мою думку диски, як засіб довгого зберігання, чи не найкращий варіант.
Дякую за нагадування щодо глючності Brasero - дійсно пригадується тепер як після Nero ловив глюки запису. Вчора успішно записав тільки один диск вінди, на останній DVD-R що лишився. Був ще один в коробці запакований без жодної пилинки - той взагалі не розпізнається.
Так, двошарові зручні, знайшов один такий в колекції. А ще згадав що диски запорювались і тоді, тому дорогі 8 гігові я і не купляв.
Старі шлейфи чіпати не буду, все працювало раніше. Оскільки вінда 7 як виявилось теж не ставиться що з USB що з єдиного DVD записаного без помилок, може подихає залізо (пам'ять, кондьори і тд або напівпровідники надихались ізотопів чорнобиля за 20 років). Тепер розумію, чому вживана електроніка нічого не вартує адже комп цей майже новий був. Монік до речі теж покрився плямами, які видно на сірій заставці Ventoy.