Автор Гілка: DVD-ROM перестав записувати диски  (Прочитано 680 раз)

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
  • дописів: 284
    • Мої дописи на DevZone
Вирішив звільнити дисковий простір записавши деякі файли на DVD-R. Встановив Brasero (Debian 13) але той поспіль запоров 3 диски, візуально на всіх приблизно однаково виходить ~мегабайт 300, далі краш запису. Болванки однойменні по бренду, може брак але думаю це щось від старості зробилось самому пристрої. На аймакі взагалі не читає, маю ще один в коробці від PC..

Що то може бути? Але мені цікаво більше чи в когось ті само глюки, бо на всіх компах каретка сама закривається, на інших тупо не читає (підозрюю через пил, та поки не розбирав)
« Змінено: 2026-09-09 11:33:27 від ps »

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
  • дописів: 59
Re: DVD-ROM перестав записувати диски
« Відповідей #1 : 2026-09-09 16:44:14 »
у вас DVD-ROM-CD-RW ?
ROM не записує, а лише читає
usbconfig list
dmesg в студію
а ще залежності встановлені ?https://github.com/GNOME/brasero
Цитата
Requirements:
- gtk+ >= 3.x
- gnome 3.x (gio)
- gstreamer (>=1.0.0)
- libxml2
- cdrtools or cdrkit
- growisofs
- a fairly new kernel (>= 2.6.13 because of inotify) (optional)
- cairo
- libcanberra
- totem (>= 3.0) (optional)
- tracker (>= 0.10.0) (optional)
- libburn (>=0.4.0) (optional)
- libisofs (>=0.6.2) (optional)
« Змінено: 2026-09-09 17:04:53 від res2500 »

Відсутній BeSiDa

• Письменник
  • дописів: 562
« Відповідей #2 : 2026-09-09 18:37:09 »
Вирішив звільнити дисковий простір записавши деякі файли на DVD-R.
Чому ви обрали настільки малий за об'ємом носій? Він не довговічний (у мережі є тести скільки років максимум дані ще читалися, а після тільки спец.пристроями сканування мікроскопами)
Чому не декілька флешок? (копії на декілька, та раз на рік вмикати юсб живлення щоб комп у флешці сам себе перевірив та перемістив бед блоки, здається до години займе, можна без компа лише у "зарядку", але краще перевіряти по чексумам зчитані файли)

Оптичні диски набагато складніше використовувати (особливо коли ви не пам'ятаєте як саме). Наприклад, зменшити швидкість запису до мінімальної (це довго). Вимкнути увесь зв'язок на компі, не торкатися пристроїв, не перемикати у режим "сну" (також не вимикати екран, що буває автоматично). Вимкнути всі процеси у фоні (індекси та ін, що запускається "поки не користуються"). Вимкнути бравзер (та його фонові процеси).
Ще можете спробувати записувати окремими сесіями по 100Мб. Поки цілком не запишеться вся сесія читатися не будуть жодні дані.

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #3 : 2026-09-10 00:30:33 »
@res2500 дякую, спробую віддебажити наступним разом. шкода дисків у мене лишилося небагато.
стандартний на ті часи DVD/CD як він правильно зветься не знаю але писав ним усе, як всі.

@BeSiDa
Цитата
Він не довговічний (у мережі є тести скільки років максимум дані ще читалися, а після тільки спец.пристроями сканування мікроскопами)

я не зустрічав такої інфи але дійсно деякі диски не читаються без помилок - думав через пил у приводі, бо диски зберігав охайно в коробках, руками не бруднив. є лінк?
записував як треба, на мінімальній швидкості, всю цю специфіку проходив і на вінді і на лінух.

Ніхто не хоче спробувати в себе, заради експерименту? Ну і скажіть чи не закривається сама по собі у вас каретка - я читав що там якісь пересихання мастила / ременів, теоретично те само може статись і з сервоприводами лазеру.
« Змінено: 2026-09-10 00:34:48 від ps »

Відсутній res2500

• Дописувач
  • **
  • дописів: 59
« Відповідей #4 : 2026-09-10 14:14:41 »
з часом CD\DVD записані диски важко читаються, бо шар напилення відлипає чи розшарюється, я особисто дисками перестав користуватись з 2010 року, по роботі з ними зустрічався, якщо в сервіс принесли стару техніку і там не було завантаження з флешки.
 ТОму тут допомогти, в 2026 році, це навіть не проблема купити диск, а куди його поставити ?
Цитата
Ну і скажіть чи не закривається сама по собі у вас каретка
по різному було, механіка у них це було слабке місце, купіть флешки, зробіть NAS сервер, але диски це не то

Відсутній BeSiDa

• Письменник
« Відповідей #5 : 2026-09-10 15:26:26 »
а цей самий форум дивилися?
https://linux.org.ua/index.php?topic=7987.msg19572#msg19572
Цитата
k3b dvd-rw диски пише нормально, cd-* - теж без проблем. А ось dvd+-r пише але вони потім не читаються. Проблема не в поганих дисках, бо вже штук 10 викинув. Якщо створити iso образ - все гаразд, образ монтується, а ось диски - ні.
З тими +Р та -Р є окремі особливості. Навіть коли диски та пристрої були нові.

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #6 : 2026-09-11 00:09:37 »
Цитата
по різному було, механіка у них це було слабке місце, купіть флешки, зробіть NAS сервер, але диски це не то
щоб я міг собі зараз дозволити флешки то купив би HDD на терабайт. а так ізврати, з іншого боку, деякі архіви було б прикольно зберігати на DVD-R бо потрібні вони рідко і змінюються ніколи.
тупо не очікував що з ними така підстава, ще таки треба розібрати глянути лінзу, не заспокоюсь.

Цитата
а цей самий форум дивилися?
ні цього разу пошуком не скористався, було цікаво щоб хтось впихнув болванку собі і сказав що в нього те само :) тест інтуїції, замість чтива і дебагів.

Цитата
ТОму тут допомогти, в 2026 році, це навіть не проблема купити диск, а куди його поставити ?
мені пощастило: маю пісюк, в якому навіть знайшов слот для дискет (там теж відловив чимало битих секторів, наївно сподіваючись що вони вічні) але й CD/DVD не магніт та без видимих пошкоджень не працює, не працює навіть копіювання деяких ліцензійних фільмів - читає і оп, reading error.
« Змінено: 2026-09-11 00:17:25 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Письменник
« Відповідей #7 : 2026-09-11 18:31:38 »
було цікаво
Спалилися :)

щоб хтось впихнув болванку собі і сказав що в нього те само :) тест інтуїції, замість чтива і дебагів.
Тест ввімкненого авторан? :)) Ні. Дякую.
А через юсб-іде цей драйв можна в інший комп додати... коли є драйвер.

без видимих пошкоджень не працює, не працює навіть копіювання деяких ліцензійних фільмів - читає і оп, reading error.
На той час існували програми "копіювання при бед блоках". Читало те саме місце багато разів і обирало "кращий набір даних".
Чи ви про ліцензійний захист, що дозволяв зчитувати лише швидкістю 1х (коли дивитися кіно й не копіювати)?

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #8 : 2026-09-12 12:00:56 »
Дібрався до PC і спробував "план-Б": взяв старий перевірений DVD-RW
* хто пам'ятає - це була та ще рідкість, щоб RW був робочим і витримував багаторазові записи, у мене тут був один такий і ще два CD-RW

Коротше на цьому "священному" DVD-RW успішно записуюсь на швидкості 4X і думаю, процес буде успішним.

Висновки: мабуть бракована серія, не знаю чому ці Р-ки в мене завалялись, може якраз тому що вони глюкнуті.

А ще я відкопав цікаві думки гопочата:
1) механіку / мастила озвучували
2) помутніння / жовтіння пластикової лінзи (та на музичному центрі, куди я можу дістатися - лінза прозора, хоча й привід брендовий але думаю там де не паше привід - це тупо пил, от як в аймакі бо пил там навіть засіфонив трішки на краї матриці монітору, думаю те само й в інших його частинах але дібратись туди без розбирання не можу)
3) перегрів лазера (типу температура 200+ градусів і якщо лінза мутна то лазер збільшуватиме потужність)
4) найбільш веселою причиною було замаслювання лінзи сигаретним димом, і я думаю це не прикол а справжні адмінські теревені, на яких гугол благополучно навчився. куріння шкодить короч.
« Змінено: 2026-09-12 12:05:03 від ps »

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #9 : 2026-09-13 10:27:21 »
Щойно знайшов ще один чистий DVD-R і все працює. Так що проблема суто в дисках. Хоча аймаківський привід точно здох, а на PC і муз. центрі сама собою закривається каретка (тримаю рукою щоб не подерла диск при вийманні).

Тим не менше, через 20 років запис виглядає захоплююче: спочатку розкручується так, що я на всяк випадок від нього відійшов) потім розпочався запис зі швидкістю ~2M/s при x4 заданих Brasero - я навіть думав записати скрінкаст, але тут ще блимають в унісон світлодіоди приводу і HDD так що загальної атмосфери і звуків не передасть. Шкода, що більшість збірок GOG мають розбір ~5G (з бонус контентом) - той ще квест і параноя що блимне світло.

Останній раз я з такою цікавістю тільки читав дискети, щоправда місця і швидкості там стільки, що радість закінчується швидко :)

P.S. чим мені подобається ідея запису на CD/DVD саме R а не RW, бо на відміну від HDD дані не перезаписуються, це як роздрукувати щось принтером на папері (таким я теж займався поки принтер не здох)

UPD. диск записався, але досі шкребеться в стані "checksum validation" - щось я такого не пригадую по часу, точніше це мені нагадує буксування на дефектах читання..

а ще, поки шукав чисті диски, наткнувся на таке (фото у вкладенні)
* не знаю вже чи дійсно готовий зберігати дані таким чином хоча такий деструктований диск в мене один, і загадився бо ймовірно ходив по рукам з чіпсами 2000-х
« Змінено: 2026-09-13 12:15:14 від ps »

Відсутній BeSiDa

• Письменник
« Відповідей #10 : 2026-09-13 13:03:48 »
Останній раз я з такою цікавістю тільки читав дискети, щоправда місця і швидкості там стільки, що радість закінчується швидко :)
Є ще технологія, яка поєднує друкування та зберігання даних, але не знаю чи буде вам так само цікаво те робити. Друкувати КуРкоди на папері :) Буде як діскета чи більше (можна тестувати роздільну здатність принтера та камери якою будете фотографувати). У коді є вибір кількості блоків відновлення втрачених даних, можна менше обрати, буде більше збережено. А також більше одного кода на листі. Новіше за перфокарти :)

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #11 : 2026-09-13 14:32:38 »
Є ще технологія, яка поєднує друкування та зберігання даних, але не знаю чи буде вам так само цікаво те робити. Друкувати КуРкоди на папері :) Буде як діскета чи більше (можна тестувати роздільну здатність принтера та камери якою будете фотографувати). У коді є вибір кількості блоків відновлення втрачених даних, можна менше обрати, буде більше збережено. А також більше одного кода на листі. Новіше за перфокарти :)

Знаю таку програму https://github.com/cyphar/paperback - згодиться в умовах екстремальної радіації бо кремнієві / SSD, оптичні, магнітні носії відловлять битих секторів; вони й зараз відловлюють "фон" радіонуклідів а ми тут думаємо чому читалось і перестало без видимих ознак (див. історію компанії Kodak)
« Змінено: 2026-09-13 15:02:41 від ps »

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #12 : 2026-09-13 15:50:32 »
Ось ще цікаво на фото, як продовжується запис за наявності дефекту (подряпини) на DVD-R:
« Змінено: 2026-09-13 15:56:15 від ps »

Відсутній yvs115

• Графоман
  • дописів: 411
« Відповідей #13 : 2026-09-13 17:01:47 »
Цитата
бо кремнієві / SSD, оптичні, магнітні носії відловлять битих секторів; вони й зараз відловлюють "фон"
чимось нагадало a cosmic ray flipped the 13th bit
https://www.youtube.com/shorts/pABWJ6BhA0U

Відсутній ps

• Адміністратор ЩОДО
  • Графоман
    • Мої дописи на DevZone
« Відповідей #14 : 2026-09-14 10:01:39 »
Глянув тут вартість DVD-R на розетці і мало не повилазили очі: коштує майже стільки скільки USB-HDD аналогічної ємності.. ну коротше це як з касетами полароїд, з вартістю фотки від одного долара.

UPD. коротше фігня виходить: записувати - записує, але на стадії створення результуючої хеш суми - Brasero вісить на рандомних секторах (скріншот у вкладенні). Якщо спробувати md5sum або просто скопіювати записаний диск, то десь у тому фрагменті пише I/O error.

UPD. а щойно взагалі не змогло записати - чіпляю скрін помилки і лог "на потім".

уграв вже дисків п'ять і жоден не зумів записати повністю. максимум де воно частково годиться - це якісь дрібні файли типу фоток, коли воно повбиває деякі але залишить решту; всякі інсталятори GOG де розмір файлу ~4G є висока ймовірність що загубиться байт і все піде коту під хвіст. експеримент вважаю завершеним при поточній вартості "паперу".
« Змінено: 2026-09-14 11:28:52 від ps »