Опитування

Який процесор буде найпопулярніший через 5 років

x86-32
16 (2.7%)
x86-64
371 (62%)
PowerPC
25 (4.2%)
Cell
76 (12.7%)
Ельбрус
46 (7.7%)
SPARC
20 (3.3%)
інший
44 (7.4%)

Проголосувало: 63

Автор Гілка: Який процесор буде найпопулярніший через 5 років  (Прочитано 9115 раз)

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
Цікавить думка народу з приводу перспектив різних процесорів.
« Змінено: 2005-05-31 16:30:26 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній politruk

• Дописувач
  • **
  • дописів: 52
  • BSD user
Хотілося щоб SPARC чи Cell, але мабуть все таки x86-64  :'(
FreeBSD 6.0

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Ну, враховуючи що телевізори і приставки будуть продаватися десятками мільйонів, я поставив би на Cell (PS3, телевізори, сервери, мобілки, робочі станції) або PowerPC (XBox, PowerMac, etc.). Крім того, основний юніт у Cell теж по командам сумісний з PowerPC, так що Cell - це скоріше нова версія PowerPC просто з купою різноманітного додактового векторного обчислювального барахла і вбудованою підтримкою кластеризації.

PS.
А який блок живлення і систему охолодження потрібно буде ставити для x86-64 через п'ять років?
[Fedora Linux]

Відсутній politruk

• Дописувач
  • **
  • BSD user
Щодо родинних зв'язків Cell та PowerPC, то скоріш за все вони діти архітектури Power (IBM).
А щодо блоку живлення для x86-64, то ці проци розвиваються вже не такими шаленими темпами, і крім того з ухилом в мобілізацію (є мобільні версії прців, та й у звичайних вбудовуються технології зменшення енерговитрат). Тому років через 5 ще проблема гостро стояти не буде (НМД).
FreeBSD 6.0

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Проблема в самому процесорі а не в небажанні Intel чи AMD знижувати енергоспоживання. Треба ж підтримувати сумісність з процесорами 7-мого покоління (Pentium 4 / Athlon), 6-го покоління(80686 AKA Pentium), 5-го покоління(80586), 4-го покоління(80486), 3-го покоління(80386), 2-го покоління (80286), 1-го покоління (8086) плюс сумісність з 8080 на рівні асемблера.

До того ж, через систему команд орієнтовану на скалярний процесор (одна команда за одиницю часу), треба додавати немало логіки для розпаралелювання програм, яка їсть ДУЖЕ багато. А без цієї логіки, швидкість процесора буде обмежена тактовою частотою - 1ҐГц - 1Ґ ОП/сек максимум. Сучасні суперскалярні процесори виконують до 6-ти операцій одночасно - тобто 6ҐОП на 1ҐГц максимум. А Cell має пікову потужність - 2 TFLOP на 3ҐГц. Різницю відчуваєте?
« Змінено: 2005-06-01 16:32:23 від lvm »
[Fedora Linux]

Відсутній politruk

• Дописувач
  • **
  • BSD user
Вибачте, я працював на SGI 200MHz і мені вистачало.
То куди Ви збираєтесь ті терафлопси дівати?
Зараз чого тільки не видумають щоб ЩОСЬ впарити. Подивіться на ці всі останні проци - купа різних модних технологій. Але нашого брата не проведеш - навіть не знаю коли буду міняти свій Athlon XP 1700+, а йому вже 2 (!) роки.
FreeBSD 6.0

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Вибачте, я працював на SGI 200MHz і мені вистачало.
То куди Ви збираєтесь ті терафлопси дівати?
Зараз чого тільки не видумають щоб ЩОСЬ впарити. Подивіться на ці всі останні проци - купа різних модних технологій. Але нашого брата не проведеш - навіть не знаю коли буду міняти свій Athlon XP 1700+, а йому вже 2 (!) роки.

Коли захочете подивитися якесь відео у форматі HDTV. ;-)

Комп'ютерні ігри, відео, динамічий графічний інтерфейс, штучний інтелект та багато інших речей легко з'їдять будь-які терабайти та терафлопси.
[Fedora Linux]

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
Коли захочете подивитися якесь відео у форматі HDTV. ;-)
Комп'ютерні ігри, відео, динамічий графічний інтерфейс, штучний інтелект та багато інших речей легко з'їдять будь-які терабайти та терафлопси.
If.

Дарт Вейдер

• Гість
Точно не PowerPC - навіть Apple від них відмовилась (http://engadget.com/entry/1234000137045772/), вони досить непогані, але мало поширені, а тому дорогі, як і системи (софт+хард) для них

Відсутній Олексій Лукін

• Кореспондент
  • дописів: 157
З огляду на те, що сумарні інвестиції за 20 років, як інителектуальні так і фінансові, в Intel-овську архітекуру перевищують будь-які на ринку, суттевих змін не передбачаеться. Буде домінувати архітектура Інтел до тих пір, поки не зміниться суттєво концепція використяння комп'ютерної техніки. На мій погляд, це буде років через  10. Тоді мабуть архітектура типу Cell або щось подібне вийде в лідери.

Що до нарощення потужності та, як наслідок, підвищення енергоспоживання -тут прогнози робити важко. Пні просто будуть будувати на інших технологічних засадах, бо вже через пару років вони потребуватимуть охолодження рідким азотом :)

Мій кулер на 2.8 ГГц-овому пні так гидотно дзижчить, що відбиває охоту сідати за комп'ютер. Якщо китайці не почнуть щось нове робити з охолдженням, можно прогнозувати швидку даградацію ПЗ за рахунок вимирання програмерів від відрази до комп'ютерів :)
--
WBR, Alex Lukin,
RIPE NIC HDL: LEXA1-RIPE

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Що до нарощення потужності та, як наслідок, підвищення енергоспоживання -тут прогнози робити важко. Пні просто будуть будувати на інших технологічних засадах, бо вже через пару років вони потребуватимуть охолодження рідким азотом :)
Ну а якщо тепер врахувати той факт, що ноути вже випереджують звичайні пісюки за рівнем продаж на американських ринках?  ;)
[Fedora Linux]

dp(Guest)

• Гість
З огляду на те, що сумарні інвестиції за 20 років, як інителектуальні так і фінансові, в Intel-овську архітекуру перевищують будь-які на ринку, суттевих змін не передбачаеться.

Потрапив якось мені в руки текст початку 90-х, де автора (на той час) повинні були віддати інквізиції та спалити дотла на багатті. Він давао прогноз, що через 15-20 років лишиться одна архітектура - х86. Це було сказано в той час, коли працювали Маки, Аміги та NEXT, ALPHA, SPARC та НР-процесори, розроблялися та впроваджувалися нові архітектури (взяти хоча б IBM-мовський Power).
Що з цього всього вийшло - можна спостерігати зараз, і здається мені, що прогноз був пророцтвом.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
Потрапив якось мені в руки текст початку 90-х, де автора (на той час) повинні були віддати інквізиції та спалити дотла на багатті. Він давао прогноз, що через 15-20 років лишиться одна архітектура - х86. Це було сказано в той час, коли працювали Маки, Аміги та NEXT, ALPHA, SPARC та НР-процесори, розроблялися та впроваджувалися нові архітектури (взяти хоча б IBM-мовський Power).
Що з цього всього вийшло - можна спостерігати зараз, і здається мені, що прогноз був пророцтвом.

Ви напевно в курсі, що зараз найбільше продаються 8-бітні процики (кількасот мільйонів в рік) і змін не передбачається?  ;D
[Fedora Linux]

dp(Guest)

• Гість
найбільше продаються 8-бітні процики
В даній темі йдеться про ринок персональних комп'ютерів, а 8 (та більше) біт використовується переважно для виробництва мікроконтролерів (побутова техніка, виробництво тощо). За прикладом ходити далеко не потрібно: найбільш популярним мікропроцесором на радянських теренах був Z80, і лише з приходом PIC-контролерів (та інших) ситуація почала змінюватися.

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • Програміст
найбільше продаються 8-бітні процики
В даній темі йдеться про ринок персональних комп'ютерів, а 8 (та більше) біт використовується переважно для виробництва мікроконтролерів (побутова техніка, виробництво тощо). За прикладом ходити далеко не потрібно: найбільш популярним мікропроцесором на радянських теренах був Z80, і лише з приходом PIC-контролерів (та інших) ситуація почала змінюватися.

Ніхто не сперачається що переважна кількість процесорів зараз іде у різну побутову та іншу техніку - пралки, звукові центри, відеомагнітофони (наступне покоління відеомагнітофонів буде здатне виконувати програми на Яві), телевізори (так само), мобілки (вже давно), PDA, ігрові приставки, мобільні ігрові консолі, роботи, та інші речі. Кожен з цих ринків є дуже великим - напр. мобілки міняють значно частіше, ніж пісюки, і кількість інсталяцій SymbianOS давно перевалила за мільярд.

Ігнорувати їх тільки тому, що на них не запускається Віндовз - це смішно.

Індуси, наприклад, спокійно клепають собі компи на XScale з лінуксом за ціною від 75$. :-)

[Fedora Linux]