Опитування

Ваше бажане кодування україномовних сторінок в мережі:

UTF-8
112 (67.1%)
KOI8-*
35 (21%)
CP1251
18 (10.8%)
ISO8859-5/ISO-IR-111/KOI7/CP866/інше
0 (0%)
у мене iconv/shtirliz
2 (1.2%)

Проголосувало: 47

Автор Гілка: бажане кодування сторінок в мережі  (Прочитано 4210 раз)

Відсутній 235

• Кореспондент
  • дописів: 238
насправді основне питання наскільки доцільно переводити сайти на кодову сторінку UTF вже зараз. Зокрема для сторінок що використовують українську як основну.
Олександр Приймак |  Google Web Toolkit

Відсутній borman

• Графоман
  • дописів: 416
  • Debianizer
Re: бажане кодування сторінок в мережі
« Відповідей #1 : 2006-09-01 09:44:34 »
А навіщо зволікати?
Користувачам, мабуть, все одно в якому кодуванні відображається інформація, а розробникам рано чи пізно все одно доведеться з цим розбиратися. То чому б не почати зараз?
dd if=/dev/zero of=/dev/null

zzandy

• Гість
« Відповідей #2 : 2006-09-01 11:42:05 »
UTF, звісно, зручніше, але сторінки, написані цілком українською (або іншою не латинською мовою), стають мінімум в два рази більше.

В той же час, нове кодування тільки додало проблем і розробникам і кристувачам. Було два варіанти, чим кодувати рідну мову (КОІ або СР), а тепер стало три.

Якби юнікод використовувався повсюди було б, напевно, круто.

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #3 : 2006-09-01 12:54:07 »
Я вас прикро здивую - код сторінок, написаних англійською (котра ні разу не латинь), також стане вдвічі більшим. Проте не слід забувати, що окрім коду на сторінках є ще маса графіки, котра у переважній більшості і формує основну "вагу" сторінки. Більше того, якби переважну більшість сторінок оптимізувати на предмет коду, тоді приріст у об'ємі можна й не дуже зауважити. Особливо зважаючи на поточні швидкості інтернету.

Так що як висновок - прирість у об'ємі (якщо такий буде) я не вважаю суттєвою перепоною при зміні кодування якимось сайтом. Значно суттєвішими є час, бажання і т.п.
Читайте документацію - вона кермує.

zzandy

• Гість
« Відповідей #4 : 2006-09-01 14:32:24 »
Я вас здивую ще прикріше, в UTF-8 перші 128 ASCII символів, які я назвав латинськими, кодуються одним байтом, більшість символів з інших мов (зокрема української) кодуються двома байтами, трьома і чотирма байтами кодуються різноманітні інші символи (наприклад ельфійська мова з Толкієна).

UTF-8 From Wikipedia - може допомогти.

Щодо графіки - згоден з вами - на її тлі розмір тексту мізерний. Але навіть на нашому форумі є люди, які рахують кілобайти і для яких подвійне збільшення трафіку через їх лінкс може мати значення.

Відсутній CuB

• Новачок
  • *
  • дописів: 44
  • рано чи піздно, так чи інакше
« Відповідей #5 : 2006-10-02 23:27:17 »
Якби юнікод використовувався повсюди було б, напевно, круто.
зараз воно і використовується:) якщо не усюди, то у багатьох моментах. Усе більша й більша частина тих же cms по дефолту використовує утф. Про софт я взагалі мовчу.  :)
wbr cub

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #6 : 2006-10-06 21:40:49 »
Я вас здивую ще прикріше, в UTF-8 перші 128 ASCII символів, які я назвав латинськими, кодуються одним байтом, більшість символів з інших мов (зокрема української) кодуються двома байтами, трьома і чотирма байтами кодуються різноманітні інші символи (наприклад ельфійська мова з Толкієна).

UTF-8 From Wikipedia - може допомогти.

Щодо графіки - згоден з вами - на її тлі розмір тексту мізерний. Але навіть на нашому форумі є люди, які рахують кілобайти і для яких подвійне збільшення трафіку через їх лінкс може мати значення.

У yabb настільки важкий HTML, що український текст в UTF-8 не матиме особливого впливу на трафік. А якщо використовується стиснення сторінок, то збільшення трафіку взагалі мізерне.
[Fedora Linux]