Опитування

"Вільне ПЗ" та "відкрите ПЗ" - це одне і теж саме?

ні
42 (95.5%)
так
1 (2.3%)
інше
1 (2.3%)

Проголосувало: 39

Автор Гілка: "Вільне ПЗ" vs. "відкрите ПЗ"  (Прочитано 6093 раз)

Відсутній nickat

• Письменник
  • дописів: 587
  • Debian user
Доки панує пропрієтарне ПЗ це питання може здаватися неважливим. Але так може здаватися лише тій людині, яка не зовсім розуміє різницю у меті рухів за той чи інший вид ПЗ.
Best regards,
nickat

Відсутній Ketrin

• Кореспондент
  • дописів: 119
Re: "Вільне ПЗ" vs. "відкрите ПЗ"
« Відповідей #1 : 2005-12-20 14:14:14 »
Ні. Вільне - вільнопоширюване, відкрите - з відкритим кодом. Нормальний аргумент?
Я не сперечаюся, я хочу знати

Відсутній tech

• Письменник
  • дописів: 586
  • Гигик
« Відповідей #2 : 2005-12-20 15:05:11 »
Вони майже стали синонімами, але  різниця є.
Це розписано в Wikipedia і на багатьох інших сайтах "Free Software", "Open Source".
Free (вільне)  - це більше узагальнююче і філософське поняття. Йдеться про право розпоряджатися власним комп'ютером, власними даними і знаннями. Та сама незалежність. Автоматично включає відкритість коду.
Open (відкрите) - походить від розробницкої моделі. Наголошує на праві бачити вихідний текст програм, з усіма перевагами, що  звідси витікають. Під Open можуть також підпадати, скажімо, компанії, які лише надають код для перегладу, обмежуючи в усьому іншому- модифікації, редистрибуції і.т.д.
« Змінено: 2005-12-20 15:06:28 від tech »

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #3 : 2005-12-20 15:29:52 »
Цитата
Ні. Вільне - вільнопоширюване, відкрите - з відкритим кодом. Нормальний аргумент?
Ні, бо він не співпадає з поняттям "вільний" як не тільки вільнопоширюваний, а й вільновиконуваний та вільнозмінюваний. Плюс вільнорозповсюджуваність похідних робіт на таких самих умовах.

zzandy

• Гість
« Відповідей #4 : 2006-04-17 22:51:08 »
Так/Ні - Бо будь-яке вілне ПЗ відкрите і не все відкрите ПЗ вільне.

Відсутній bunyk

• Новачок
  • *
  • дописів: 1
« Відповідей #5 : 2009-05-12 19:53:24 »
Ну, не кожне вільне ПЗ - відкрите. От наприклад Microsoft Visual Studio Express Edition (тільки не бийте мене) - вільне ПЗ, але зовсім не відкрите.

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #6 : 2009-05-12 20:42:56 »
От наприклад Microsoft Visual Studio Express Edition (тільки не бийте мене) - вільне ПЗ, але зовсім не відкрите.
/me одягає гріндери та кастет і бурчить собі під ніс щось про старі теми.
А можна і вільне, і відкрите одночасно? Навіщо vs?
« Змінено: 2009-05-12 20:43:43 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

romi

• Гість
« Відповідей #7 : 2009-05-18 17:34:04 »
Вільне ПЗ - це таке, що можна продавати на базарі як своє і не обов'язково до нього є вихідні файли.
Відкрите - це те, до якого є вихідні тексти і його можна побачити зсередини, але продавати на базарі, якщо воно не є вільним, не можна, бо розробники можуть злитися.
Як правило воно йде вкупі, але не завжди.
« Змінено: 2009-05-18 17:34:44 від romi »

Відсутній RomadinR

• Кореспондент
  • дописів: 123
« Відповідей #8 : 2009-05-18 18:31:55 »
Ну, не кожне вільне ПЗ - відкрите. От наприклад Microsoft Visual Studio Express Edition (тільки не бийте мене) - вільне ПЗ, але зовсім не відкрите.
Так, вільне у смислі M$. Але не вільне у всіх інших смислах. Я, наприклад, не маю права (та і можливості, оскільки воно закрите) його модифікувати для своїх потреб. І ще багато чого не маю права робити. Наприклад, декомпілювати. Тому, його не можна назвати вільним у загальноприйнятому трактуванні терміну.
Крім того, може Ви поясните, як вільне (у загальноприйнятому трактуванні - free, а не shareware) ПЗ може бути закритим?
Вільне ПЗ - це таке, що можна продавати на базарі як своє і не обов'язково до нього є вихідні файли.
Відкрите - це те, до якого є вихідні тексти і його можна побачити зсередини, але продавати на базарі, якщо воно не є вільним, не можна, бо розробники можуть злитися.
Як правило воно йде вкупі, але не завжди.
Тут Ви трохи сплутали грішне з праведним. Авторське право ніхто не відміняв і ніхто автоматично не надавав Вам права видавати чужі розробки за свої ("продавати на базарі як своє"). Розробники за таке будуть злитися теж.

Крім того, як правило, продавати вільне ПЗ немає сенсу, оскільки кожен, хто його у Вас купив, отримує на нього такі ж права (ну, крім немайнових авторських, тобто, не може розробку собі приписати), як і Ви. Тобто, може його модифікувати, продавати, дарувати і т.д. Як правило, у випадку з вільним ПЗ продається не саме по собі ПЗ, а підтримка (приклади - Red Hat, Mandriva, ...) За такої моделі бізнесу, Ви спокійно можете скачати з Інтернету дистрибутив ПЗ, самостійно (чи з допомогою спільноти) з ним розбиратися і підлаштовувати до своїх потреб і можливостей, або придбати пакет підтримки - і розробники допоможуть Вам вирішувати Ваші проблеми з цим ПЗ. Часто також розробник/збирач дистрибутиву бере на себе функції погодження використання у дистрибутиві іншого ПЗ (комерційного, закритого) на певних умовах з його розробником/власником.
« Змінено: 2009-05-18 18:38:20 від RomadinR »

romi

• Гість
« Відповідей #9 : 2009-05-18 19:37:47 »
Тут Ви трохи сплутали грішне з праведним. Авторське право ніхто не відміняв і ніхто автоматично не надавав Вам права видавати чужі розробки за свої ("продавати на базарі як своє"). Розробники за таке будуть злитися теж.
Покупцям казати що своє, а розробникам, коли "наїдуть", казати, що розповсюджував їхнє ПЗ і гроші з покупців брав виключно за носій (диск).
Крім того, як правило, продавати вільне ПЗ немає сенсу, оскільки кожен, хто його у Вас купив, отримує на нього такі ж права (ну, крім немайнових авторських, тобто, не може розробку собі приписати), як і Ви.
http://lafox.net - продають Linux.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #10 : 2009-05-19 00:41:42 »
в якому такому місці воно вільне? безкоштовне, але не вільне.

закрите ПЗ може бути вільним за умови, що його можна декомпілювати та розповсюджувати модифіковані версії, отримані внаслідок декомпілювання. себто суто теоретично, я можу загубити сирці проги, як випустив за BSD/GPL, і розповсюджувати лише бінарники, від того моя прога лишиться вільною.

якщо комусь цікаво, чи існують безкоштовні, відкриті, але невільні програми, то ось приклад. Ця програма розповсюджується лише у вигляді сирців, є безкоштовною, але користувач не має права її розповсюджувати поза межами своєї інституції, а також не має права розповсюджувати модифіковану версію. Форкати для власного ужитку та публікувати патчі без основного коду програми, звісно, можна.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній RomadinR

• Кореспондент
  • дописів: 123
« Відповідей #11 : 2009-05-20 15:34:25 »
http://lafox.net - продають Linux.
Ви неуважно читали той сайт. Linux вони не продають. Вони продають послугу скачування з Інтернету, запису і пересилання Вам диска :-), що явно дозволене ліцензією GPL.
« Змінено: 2009-05-20 15:37:13 від RomadinR »

romi

• Гість
« Відповідей #12 : 2009-05-20 15:53:34 »
Linux вони не продають
Якщо вам стане від того легше то скажу:
   Вони продають диски з Linux'ом.
Надіюсь ви з цим ви не будете сперечатись.
скачування з Інтернету
науково не доведено!
« Змінено: 2009-05-20 15:56:16 від romi »

Відсутній Pablo

• Дописувач
  • **
  • дописів: 96
  • Погроміст
« Відповідей #13 : 2009-05-21 16:57:38 »
Linux вони не продають
Якщо вам стане від того легше то скажу:
   Вони продають диски з Linux'ом.
Надіюсь ви з цим ви не будете сперечатись.

Точніше сказано - вони продають послуги по запису дисків. Не важно з чим. Саме так і вказано в квитанції - послуги запису КД.
Тихіше їдеш -дальше будеш...
від місця призначення