Автор Гілка: Український линукс  (Прочитано 2865 раз)

Відсутній Fox_Mulder

• Новачок
  • *
  • дописів: 5
  • I Love YaBB 2!
хто що може сказати з приводу національних дистрибуцій лінукса або з тих, яки були максимально украінізовані? який вибір на цей час?

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
Re: Український линукс
« Відповідей #1 : 2005-10-11 15:49:45 »
Останнім часом (півроку) пробував Mandrake 10.1 і Debian 3.1 Sarge. Оскільки в більшості дистрибутивів "рідними" є лише інсталятори та (іноді) керівники пакунків, то тут Mandrake себе проявив краще. Що ж стосується користувацьких програм - то вони перекладені більш-менш однаково (добре) у більшості дистрибутивів.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
« Відповідей #2 : 2005-10-11 20:08:20 »
Краще зв'язуватись з розробниками і перекладати програми. Бо кожен лінукс дистр - це збірка програм, або базаданих з інформацією про доступні програми.
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
« Відповідей #3 : 2005-10-12 20:03:32 »
Я ось спробував MyLinux 3.1 - мабуть, єдиний живий український дистр... Дуже непогана річ, майже все перекладено, окрім KDE (у них основний - GNOME) та деяких окремих програм. Вцілому враження дуже непогане, хоча були глюки при встановленні і не тільки у мене (то Х вилітали, то підвисали, хоча вони дивним чином пройшли:)). В дистрі є OpenOffice 1.1.2, kernel-2.6.9... і т.п. Оснований він на Fedora Core 3. Але переходити на нього я не хочу, бо нічого краще за Gentoo поки не бачив:) О, ще одне, в той дистр входить прога StarDict з декількома словниками - то дуже гарна річ.

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #4 : 2005-10-13 14:23:51 »
... Але переходити на нього я не хочу, бо нічого краще за Gentoo поки не бачив:)
Во-во ;)
О, ще одне, в той дистр входить прога StarDict з декількома словниками - то дуже гарна річ.
прога і у Gentoo входить, але де брати словники?
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Fox_Mulder

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #5 : 2005-10-13 18:18:28 »
а DeepStyle дістр? хто що скаже? чи воно того на варте?

Відсутній miwa

• Літератор
  • дописів: 1111
« Відповідей #6 : 2005-10-13 18:30:46 »
Slackware, налаштований на україно/російськомовного користувача. Тобто слака - вона і у Африці слака: Хоттаб гарантує сумісність і все таке. Так що просто подумайте, чи потрібна вам Slackware, якщо ви не дуже спеціаліст у юніксах - все ж система не для новачків.
Читайте документацію - вона кермує.

Відсутній MoD

• Кореспондент
  • дописів: 161
« Відповідей #7 : 2005-10-13 19:06:27 »
прога і у Gentoo входить, але де брати словники?
Та знаю:) Теоретично вони є чи то на http://www.mova.org чи http://www.slovnyk.org, я просто взяв їх із МайЛінукса.
« Змінено: 2005-10-13 19:08:06 від MoD »

Відсутній hse

• Графоман
  • Gentoo Linux
« Відповідей #8 : 2005-10-17 10:11:35 »
Slackware, налаштований на україно/російськомовного користувача. Тобто слака - вона і у Африці слака: Хоттаб гарантує сумісність і все таке. Так що просто подумайте, чи потрібна вам Slackware, якщо ви не дуже спеціаліст у юніксах - все ж система не для новачків.
Я також притримуюсь думки, що краще знайомство з лінуксом починати з простого LiveCD, але дехто рекомендує починати з Gentoo, Slackware (особливо в навчальному процесі) мотивуючи це тим, що навчившись розрулювати складні ситуації потім набагато легше жити.

Відсутній Fox_Mulder

• Новачок
  • *
  • I Love YaBB 2!
« Відповідей #9 : 2005-10-17 13:25:51 »
Я також притримуюсь думки, що краще знайомство з лінуксом починати з простого LiveCD, але дехто рекомендує починати з Gentoo, Slackware (особливо в навчальному процесі) мотивуючи це тим, що навчившись розрулювати складні ситуації потім набагато легше жити.
На це хочу сказати, що десь мій перший дістр був як раз слака 7.х, на який яз великим задоволенням підняв \не мая взагалі уяви практично взагалі про юнікса\ звукову плату cs4232 $-) на 75амд к5 16м рам і 1,2гб ЖД.\ на цьому історія мого вичення обірвалась десь так на декілька років. потім був асплинукс 7.2 та 9.2, котри мені не дуже сподобались за деякими ньюансами, хоча головна е проблема: коли "Вика" ;-) переїхала на м/п Асрок 845 зі всіма набортними чипами, тобто мережа звук та відео, пам´ять для якого (64 нефіксоване значення)бралася із оперативної. проблема була та на цей час є в тому, що іноді, при обставинах, які я не можу локалізувати, графічний сервер (менеджер - кде)з хітрим повідомленням навести не можу, а ле пов´язано із пам´яттю, в syslog вилітала на екран логіну. якщо ставиш нормальну відеоплату - все ок, а з набортної воно щось спілкуватись не дуже бажае. нажаль, оскільки доводить працювати з графікої практично постійно, таки вильоти без збереження даних дуже дратують. пам´ять видиляєтьться динамічно. як це побороти не знаю, тому доводиться юзати трішки іншу ОС ;-( Хто що про це скаже?. грошей на нормальну відео поки що нема :-*( отакі справи.
« Змінено: 2005-10-17 13:34:01 від Fox_Mulder »