Автор Гілка: Військова служба  (Прочитано 3362 раз)

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • дописів: 490
  • Debian GNU/Linux
Військова служба
« : 2005-11-05 17:05:35 »
У мене не зовсім ВПЗ'шне питання, проте: 1) це ж балачка; 2) тре спитати поради саме у ІТ'шників.

Тож, хочу йти до армії, у ВиШ дозволяють на час служби перейти на заочну форму навчання, тим симим мені не доведеться брати перерву, і вчитися на рік довше. Проте, я не знаю, чи тре' воно мені, адже хоч мене й "пре" до армії, я маю можливість потрапити до однієї частини зі своїми друзями, і не куди небудь, а у підрозділ спеціального призначення (у народі "спецназ"), а мене такі речі шелено "ковбасять", проте я втрачаю рік часу, за який міг би навчитися іншому (я маю на увазі ІТ грамотність).

Будь ласка, не зрозумійте не правильно, я просто стою перед складним життєвим вибором, і хотів би запитати поради, у першу чергу тих, хто вже пройшов військову службу. Дякую!
« Змінено: 2005-11-05 17:20:25 від Olexandr_Kravchuk »

Відсутній hse

• Графоман
  • дописів: 473
  • Gentoo Linux
Re: Військова служба
« Відповідей #1 : 2005-11-05 23:54:00 »
Олександре!

У армії Вас Лінукс чи програмування вчити будуть? Спецназ - тупе гарматне м'ясо. Я знаю що говорю бо сам лейтенант запасу.

В універі у нас була військова кафедра, послали всім факультетом на розвідку (я просився на військовий переклад, думав щоб хоч якась користь з цього була, але не взяли) у "Вище Львівське Політ Училище"  це то з котрого сьогодні зробили єдиний вуз що готує офіцерів в Україні. Армію пройшов два роки заочно, був "воякою" раз в тиждень по п'ятницях з 8-00 до 16-00. Військова розвідка, де "служив" це рахується "еліта" куди відбирали самих кращих і нам виділяли кращих викладачів і кафедра наша була найкращою у всьому тому інституті котрий вважають сьогодні "найкращим" в Україні! А мої враження? Ходив як у безплатний цирк. Ну про свою кафедру (спец предмети) погано не відгукнусь бо дійсно були розумні люди, і досить цікаво було: вчили як визначити координати віддаленої точки на місцевості, котру ледве видно в бінокль, з точністю до ОДНОГО МЕТРА від екватора та Гринвіч без супутників GPRS та інших супер пупер електронної галімотні (повторив геометрію, у військових вона інша, не евклідова...); радарні системи котрі за кілометр в дрімучому лісі бачать пересування людини (а з ранку до 50м перед радаром все варене, навіть сніданок розігрівати не треба, хай буржуйські мікрохвильовки заховаються); автономні системи (для БМП, БТР) які дозволяють буквально з точністю до кількох метрів наочно спостерігати на карті рух твоєї машини і абсолютно не прив'язані до всяких супутників та без жодної електроніки (правда скажено радіоактивні, коли би хтось забув її "виключити" і заїхав так в частину то за 2 дні кажуть всі таку дозу отримують, що полисіють і вся кров через ніс витече...) та інші на моє здивування дуже складні "пристрої". А про інші кафедри в мене враження залишилось гнітюче, п'яні як дрова майори в кращому разі підполковник після сильного перепою, які читають лекцію суцільним матом так деколи якісь прийменники проскакують та пунктуаційні паузи і коли їм ми спочатку натякнули... то нам відповіли: (переклад) "це у нас мова така, військова, дуже зручна, до всіх одразу все доходить. Думаєте на війні коли по тобі стріляють хтось інакше говоритиме? Ото слухайте щоб потім коли війна буде знали що говорити..." І це вищий учбовий заклад... А ви хочете в спецназ іти...

В нас ті що хотіли служити (батьки їх служили) то після універу та військової розвідки одразу старшими лейтенантами йшли у "інтелектуальні" силові структури де дійсно займаються комп'ютерами та корисно служать Батьківщині. Олександре бойовиків спецназівців Україні не потрібно, вистачить і без Вас, а от справжніх Українських Патріотів котрі служитимуть Україні у сфері інформаційних технологій треба сьогодні та треба буде ще більше завтра! Вчіться у цивільному вузі Лінуксу та програмувати на денній формі, а на якусь військову кафедру ідіть, коли є можливість, заочно. Друзі звично це добре, але в кожного своє призвання: комусь автомат, комусь клавіатура... Не йдіть за компанію, армія це тупо та даремно витрачений час. Для спорту можна "потанцювати гопака" (сам колись подібні речі любив - потім пройде) два-три рази в тиждень тай досить...

Ще раз коли дійсно любите Україну і хочете Служити Україні то я це вітаю та тисну Вам руку, але НЕ СПЕЦНАЗ, закінчуйте інформатику чи що у Вас там ОЧНО, паралельно заочно може є у Рівному можливість отримати звання лейтенанта, та тоді йти служити вже офіцером, охороняти інформаційний суверенітет України! Тоді користь для України, на мою думку, буде значно більша. Зрештою тут Вам вирішувати, що брати до рук автомат чи клавіатуру і чим Ви зможете більше користі принести нашій Батьківщині в завтрашньому світі...

PS: Хто був у армії в цирку потім не сміється... ;)
« Змінено: 2005-11-06 00:03:36 від hse »
бушократія - цинічний помаранчевий геноцид, витравлювання Української Нації, плюс мікрософтизація всієї країни.

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #2 : 2005-11-06 11:16:51 »
Дякую за відповідь!

Знаєте, я прочитавши Ваше повідомлення, і послухавши поради декількох знайомих, які пройшли військову службу, почав задумуватися над тим, щоб піти заочно на військову кафедру, бо боюся, що мене загребуть після університету, коли я матиму 21 рік, і мені буде якось м'ягко кажучи, ніяково служити разом із 18-тилітніми. Сьогодні розповів про свою ідею учителеві, а то людина знаюча, я його дуже поважаю, так і Він мене почав відмовляти кажучи щось на кшталт, "на справді тебе там нічому хорошому не навчать, бо: 1 - рівень навчання у край низький; 2 - за фізичною підготовкою дивляться лише перші 3-4 місяці, а далі вона у вояк різко падає, багато страждають від "нічогонеробіння", починають палити, при можливості й пити..." Ще додав: "Ти ліпше ходи на тренування, вишколюй своє тіло та дух...". Так що, мабуть, думатиму про якісь альтернативи, бо рівень моєї військово-патріотичний свійдомості достатньо високий, я великий прихильник ідеї мілітаризації країни, і упевнений, що кожен хлопака мусить бути Воєм у всіх розуміннях, і хоч мене до цього всебічно готують у школі Бойового Гопака, стріляти з автомата мене там не навчать, лише володіти шаблею, палицею, ціпом, довбнею...

Тож, ще раз пане hse дякую за відповідь!
« Змінено: 2005-11-06 11:20:14 від Olexandr_Kravchuk »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #3 : 2005-11-07 10:49:05 »
Пане Олександре!
А ви впевнені що Вас заберуть до армії після закінчення навчання? Я б на вашому місці так не надіявся. Рівно рік тому я мав бути призваний до лав ЗСУ, навіть прийшов до районного військкомату проситися в армію. Мене разом з трьома десятками таких, ще й з бездоганним здоров'ям відправили на комісію до обласного там медики нас подивились і як наслідо до армії пішло відстотків 60 це максимум. В кожного щось знаходили таке (ось наприклад: свід стопи на 2 градуси менший від потрібного та й подібне). В армію попасти зараз важче ніж від неї "закосити". І ще, в армію треба йти або на все життя, або не йти взагалі.

Відсутній Микола Федчик

• Новачок
  • *
  • дописів: 28
  • Catch your train!
« Відповідей #4 : 2005-11-09 15:03:33 »
Олександре, скажу ось що...
Це добре, що Ви маєте патріотизм та громадську свідомість.
Мені імпонує Ваша готовність взяти у руки автомата задля захисту Батьківщини. Але це дуже схоже на миттєве захоплення, підтримане дружніми стосунками (типу "пішли служити за компанію").

hse - "Спецназ" (підрозділи спеціального призначення армійської розвідки або інших воєнформувань (СБУ, МВС)) не є гарматним м'ясом по визначенню. Можу сперечатись, бо сам я офіцер запасу (та це всеж не тема цього форуму).

Але...
Олександре, вчиться собі у цивільному ВУЗ та опановуйте інформаційні технології. Кому бігати по лісах-болотах - знайдуться бажаючі із тих, для кого комп'ютер є "темним лісом". Після першого, ну принаймні другого місяця служби Ваш романтичний настрій геть згине. Я згоден з паном hse, що там вас МОЖЕ чомусь й навчать, але який шлях у житті Ви обираєте?
Краще займайтесь спортом, якщо Вам треба альтернатива навичкам армійського розвідника, то, аби нічого користного не втратити, от вам:
- парашутний спорт (скайдайвінг), парапланеризм, дельтапланеризм
- водний спорт (дайвінг)
- піший туризм (той що з ранцем за спиною та по Карпатах)
- альпінізм (хоча б в Криму)
- рафтінг (не зна де в Україні)
- кульова або стендова стрільба, полювання із мисливською рушницею
- різні види боротьби (на власний смак)
- спортивна їзда на велосипеді, автомобілі або мотоциклі
- гірські або бігові лижі, сноубоард (снігова дошка)
При наявності бажання (та фінансових ресурсів) Ви матимете досвід та навички, значно більші та корисні, ніж ті, що можливо одержите за час строкової служби.
« Змінено: 2005-11-09 15:05:05 від Nick_Fedchik »

Відсутній Сашко Кравчук

• Графоман
  • Debian GNU/Linux
« Відповідей #5 : 2005-11-09 20:28:54 »
Ходив сьогодні до військового комісаріату, сказав, що на запропоновані водійсні курси перед службою не піду, і взагалі, на разі моє головне завдання - закінчити фактично щойно лиш розпочате навчання. Думаю, так буде найкраще.

Усім вельми вдячний за відповіді!