Автор Гілка: Лекція по ЛінуксМінт на мех-маті  (Прочитано 11187 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Re: Лекція по ЛінуксМінт на мех-маті
« Відповідей #30 : 2007-02-26 13:41:54 »
пане gvy, ви помилилися. Я не гуманітарій.

Про УБОП дуже цікаво. Яка ж настає відповідальність за користання таким "неправильним" дистрибутивом? Якщо говорити про дрібнософт, то там йдеться про конкретні збитки, які рівні кількості нелегальних копій * ціну копії. Якщо йдеться про Free Software, то тут можна говорити лише про завдану моральну шкоду, чи не так? Отже, компанія RealMedia чи як вона там називається повинна подати в суд на виробників дистрибутива, і лише у випадку позитивного рішення можна говорити про наслідки для користувача.

Щодо вашої апеляції до "тупих" американців, я не вважаю тупими людей, які вміють боротися за свої права і створили правову державу, де закони як написано, так і виконується. У нас закони не виконуються, і перевірки здійснюють лише щодо "незручних" компаній, або за "наводкою" конкурентів тощо. Я не бачу сенсу читати наші закони. Щодо перевірки користувача, тут ви праві - якщо ви будете комусь "незручні", то той факт, що для обшуку потрібна санкція суду/чи то прокурора, нікого не зупинить. Але в цьому випадку навіть якщо у вас все буде гаразд з ліцензією, у вас знайдуть маріхуану або підкинуть щось ще. Тому говорячі про правові наслідки я б ДУЖЕ хтів, аби то все проектувалося на наші реалії, щоб не було порожнім звуком.

А як це робиться в цивілізованих країнах? Наприклад, за рівнем розвитку Польща не дуже нас випереджає, але встановлювати неліцензійний софт тут зась - перевіряють регулярно, але про перевірку заздалегідь попереджують. Для перевірки ж користувача, зновуж таки, потрібна санкція прокурора.

соррі, нафотопив я щось багато

Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Yaroslav Fedevych

• Літератор
  • дописів: 1069
  • Людина — ніщо, справа — все
« Відповідей #31 : 2007-02-27 01:13:07 »
Цитата
Про УБОП дуже цікаво. Яка ж настає відповідальність за користання таким "неправильним" дистрибутивом?
Йой, та причому тут те.

До користувачів не докопаються. Докопаються до дистрибутора. Наркомани, вони ж пішаки, а драґдилер, у якого вони дур беруть -- ото фігура.
Цитата
Щодо вашої апеляції до "тупих" американців, я не вважаю тупими людей, які вміють боротися за свої права і створили правову державу, де закони як написано, так і виконується.
Правову?!

Я б так сам казав, але... Ну, розумієте, в _правовій_ державі існування RIAA і одноосібне освячення підслуховування всіх і вся є нонсенсом. Ergo, це не правова держава.

Хоча там таки більше вміють закони й угоди _читати_, за що й респект.

• Літератор
« Відповідей #32 : 2007-02-27 01:15:00 »
Цитата
Я не бачу сенсу читати наші закони.
Хєх. Та тому наш люд і дрючать в усі місця, що він сенсу читати закони не бачить.
А там вже одне за собою інше тягне, як у мікрофонному ефекті.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #33 : 2007-02-27 12:53:56 »
Цитата
Я б так сам казав, але... Ну, розумієте, в _правовій_ державі існування RIAA і одноосібне освячення підслуховування всіх і вся є нонсенсом. Ergo, це не правова держава.
Ви плутаєте поняття "правова" і "демократична". Правова держава - це коли вся діяльність держави регулюється законодавством, тобто закони працюють. я не вживав слова "демократична" щодо Америки, особливо Америки після 2002 року.

Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #34 : 2007-02-27 13:01:39 »
Цитата
Хєх. Та тому наш люд і дрючать в усі місця, що він сенсу читати закони не бачить.
А там вже одне за собою інше тягне, як у мікрофонному ефекті.
Ні, не тому. Просто ми не вміємо захищати свої права, які законом можуть бути захищені, а можуть і не бути. а не вміємо, бо за 70 років навчилися сидіти і сопіти. У нас частина шахтарів прийшла до Києва, касками постукала і пішла. А потім їм на роботі створюють проблеми. В Європі якщо страйкують, то страйкують усі. Наприклад, взяти Польщу, яка не сильно від України відрізняється. Нещодавно страйкувала пошта в Кракові: всі поштові відділення не працювали, а це неможливість відправляти посилки й документи для компаній. Кілька днів тому страйкувала залізниця - людей висаджують за 10 км до під"їзду до Кракова, потяги не ходять. Реакція влади в обох випадках миттєва.

Відсутній gvy

• Письменник
  • дописів: 576
legalese
« Відповідей #35 : 2007-02-27 15:07:39 »
пане gvy, ви помилилися. Я не гуманітарій.
Чи то Ви помилилися... але краще б я.

Oh well.

Якщо йдеться про Free Software, то тут можна говорити лише про завдану моральну шкоду, чи не так?
RealPlayer != Free Software (не пам'ятаю, чи є таким Helix Player, але .rm воно не вміє без пропрієтарного коду)

Отже, компанія RealMedia чи як вона там називається повинна подати в суд на виробників дистрибутива, і лише у випадку позитивного рішення можна говорити про наслідки для користувача.
На жаль, конкретно в Україні все зараз набагато гірше -- згідно із буквою законодавства треба доводити, що _ти_ -- не верблюд.  Й право спитати має надто багато хто (оті інспектори).  При тому, згідно з тією ж буквою (принаймні останній раз, як дививсь) -- придбання "ліцензії" MS чи використання free software _не_ доводить, що ти не верблюд.

Тобто формально можна наїхати на будь-якого покупця MS, чи мене, чи Вас, виключно тому, що в нас усіх _не_ має _письмової_ угоди із власником авторських прав на будь-якийсь шматок коду на системі.  Навіть якщо їх тисячі й вони написали, що дають код отак.

Розумієте, чому про державну зраду казав?  Це не було так років сім тому.

Щодо вашої апеляції до "тупих" американців, я не вважаю тупими людей, які вміють боротися за свої права і створили правову державу
Ні, пане.  Ви -- гуманітарій.

Ще раз: люди, які by default are considering _others_ to blame and not themselves -- тупі.  Це не боротьба за права й не правова держава.  Я навіть не знаю, з якого рівня Вам це починати пояснювати, навіть якщо б мав час та натхнення на те.

Повірте мені чи впевніться на свому досвіді, знов-таки.

де закони як написано, так і виконується.
Ви хочаб трішечки матеріали антимонопольних процесів проти MS читали? Ні?  То йдіть читайте, дівчинко замріяна.

А це єдиний шанс встояти проти їх порушення "виконавцями".

Але в цьому випадку навіть якщо у вас все буде гаразд з ліцензією, у вас знайдуть маріхуану або підкинуть щось ще.
Хм... чи таки не гуманітарій... тут Ви у самісіньку тютельку вгадали.

А як це робиться в цивілізованих країнах?
Самісінько так, нажаль :-(  Хіба що журналюг більше поважають.

соррі, нафотопив я щось багато
Так, це треба було б окремо, але хай краще так, ніж ніяк.

Сподіваюсь усе ж таки, що навіть серед моїх наїздів бачите трошки конструктиву (який не персональний -- може, ще комусь знадобиться).

• Літератор
« Відповідей #36 : 2007-02-28 23:00:26 »
Нещодавно страйкувала пошта в Кракові: всі поштові відділення не працювали, а це неможливість відправляти посилки й документи для компаній. Кілька днів тому страйкувала залізниця - людей висаджують за 10 км до під"їзду до Кракова, потяги не ходять. Реакція влади в обох випадках миттєва.
O kurcze, chcę tam mieszkać... Але в нас, розумієте, через те, що мало хто RTFM закони, то людей і розводять. Якщо почати захищати свої права з того, що знати про них, то розвести буде набагато важче.

Відсутній k0l0b0k

• Новачок
  • *
  • дописів: 26
  • I Hate YaBB 2! :-)
« Відповідей #37 : 2007-03-01 23:28:00 »
А все почалося з лекцii про LinuxMint на мехматi....   ::)