ФОР гнітять функцію ферменту холінестерази, що веде до нагромадження ацетилхоліну в синаптичних щілинах і порушенню передачі нервових імпульсів у нервових вузлах і може закінчитися загибеллю ураженого. Клінічна картина - залежить від дози отрути, шляхів надходження його в організм. У легких випадках через 30-60 хв. після вдихання парів ФОС з'являються стискальні болі за грудиною, недостача повітря, погіршення зору ("туман" або "сітка" перед очима), нездатність розрізняти дрібний шрифт, запаморочення, тривога, страх, порушення уваги, пам'яті, безсоння. Шкірні покрови вологі, посмикування окремих груп м'язів, нежить, слинотеча, дихання вчащене, тахікардія помірна, рухове занепокоєння. Звичайно ці симптоми зберігаються протягом доби. При середньому і важкому ступені отруєння описані вище симптоми наростають швидше і важче. Приєднуються розлади дихання, кровообігу. Сильні болі за грудиною, стискання у грудях, недостача повітря, напади ядухи, кашель із виділенням мокроти, слинотеча, синюшність, пітливість, зіниці різко звужені. Наприкінці наступають судоми, що заміняються паралічами. Смерть від паралічу дихального центру. Перша медична допомога. Припинення подальшого надходження отрути в організм шляхом надягання протигазу або виносу, вивозу з зараженої атмосфери. Обробка забруднених ділянок шкіри рідиною ІПП-8 (індивідуальний протихімічний пакет), 10-15% розчином аміаку або інших лужних речовин. Особливо ефективне раннє застосування антидотів: атропін у великих дозах від 2 до 10 мг із наступним уведенням по 2-4 мг протягом 2-х діб. Атропін діє як холіноблокатор, тобто захищає від надлишку ацетилхоліну, що утворюється при інтоксикації ФОР. До числа антидотів відносять речовини реактиватори холінестерази: дипіроксим, токсогонін, а з аптечки АІ-2 - тарен по 1 таблетці під язик. Ці всі речовини можуть застосовуватися повторно і разом. Дати 200 мл 0,2% розчину сульфату міді. Не давати жири, молоко, рослинну олію. При ураженні ФОР - тарен у табл. під язик, атропін із шприц-тюбика внутрім'язово. ЗІЗ. Протигази фільтруючі, загальновійськові, респіратор Ф-46-К із патроном марки А. Захисні окуляри, захисний одяг, гумові чоботи, рукавички.
Хм. Я сам з Ковеля (Волинь), живу у Львові. Отруйна хмара ганяєтьяс туди-сюди. От я думаю, куди мені тікати?
Мужики, в них, здається, ще одна цистерна вибухнула.Мої знайомі, котрі в Бродах, взяли руки й ноги в автобус і попензлювали до Золочева.
Я у Львові. Позираю на прогноз погоди. Хочу сподіватись, що зі сходу й півночі не подме
Кажуть, на Волинь потягнуло. Якщо й далі так піде то воно, зараза, долетить ще й до початкового місця призначення - до поляків...
Блін...Типун тобі на язик
Куди б той хімічний букет на основі фосфору не понесло - все одно, центр Європи, всюди люди живуть.А якщо зачепить Польщу - це вже міжнародний скандальчик.
Дзвонив батькові в Луцьк. Каже, що хмара дійшла до Горохова і зараз прямує в сторону Ковеля. Дорога між Луцьком і Львовом перекрита.Спиніть хтось Абрамчука Вадима :-/
Хмара прошла через Ковель. Свідок п'яний, добитись від нього нічого не вийшло. Реєструватись йому ліньки, та й він говорить на російській мові...