Автор Гілка: Мобілка + інтернет + лінукс  (Прочитано 3198 раз)

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • дописів: 440
  • муз́ика
В мене така от історія:
Є телефон Nokia 6060 (з GPRS) який я хотів використовувати для підключення до інтернету. Купив до нього кабель CA-45 (ні Bluetooth, ні irda в ньому нема), і от тобі й на: він на AT-команди не відповідає:(
Gnokii з ним успішно працює (отримання телефонної книжки, sms'ів, etc.), а от як модем він працювати не збирається: просто мовчить (пробував через minicom, ppp, kppp). Доступ здійснюється через /dev/ttyUSB0 (usb-serial, драйвер ark3116). Під віндою та сама проблема.
Ходив з ним в фірмовий магазин Nokia, де мені сказали, що Nokia взагалі не передбачає підключення цієї моделі телефону до комп'ютера а роз'єм є тільки для сервісу.
Ґуґлив,ґуґлив...
Писав на gnokii-users...
Але поки що безрезультатно.
Коротше кажучи, надію я вже (ну, майже) втратив...

От і вирішив запитати: які ви знаєте дешеві телефони з GPRS (або EDGE) які працюють як модеми (з лінуксом!) і до яких реально знайти кабель? Як на рахунок Siemens a-31?
 :-/
http://freeUser.org.ua/ — колективний досвід із застосування вільних програм

Відсутній Ign1111

• Письменник
  • дописів: 829
  • Linux 4ever!
Re: Мобілка + інтернет + лінукс
« Відповідей #1 : 2007-10-21 10:47:31 »
От і вирішив запитати: які ви знаєте дешеві телефони з GPRS (або EDGE) які працюють як модеми (з лінуксом!) і до яких реально знайти кабель? Як на рахунок Siemens a-31?

Якщо в нього є вбудований модем, то буде працювати. Якщо він підтримує GPRS, то зазвичай модем є. Дата-кабель собі купив з підзарядкою, там такий перемикач, який вмикає або вимикає живлення. Заодно можна заряджати від компа. :)
« Змінено: 2007-10-21 10:49:20 від Ign1111 »
Linux. The future is open.

Відсутній cadca

• Письменник
  • дописів: 955
  • free like beer
« Відповідей #2 : 2007-10-21 13:40:17 »
...він на AT-команди не відповідає:(
Gnokii з ним успішно працює (отримання телефонної книжки, sms'ів, etc.)...
Отримання телефонної книжки та sms'ів здійснюється AT-командами. -> Напрошується думка чому ви не можете отримати доступ до модему: модем/порт в цей час зайнятий іншою програмою (тим же Gnokii ::)).

З.І.: у моєму Siemens A75 (на радіобазарі користованому красна ціна 130-140 грн.) лічильник GPRS зараз складає 3941.37 MB 8-)
Ubuntu 20.04/18.04; CentOS 7.x

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #3 : 2007-10-22 13:01:04 »
Та напевно всі працюють. Я б взяв якийсь з моторів зі стандартним роз'ємом mini-usb - не треба додатковий кабель шукати.
[Fedora Linux]

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2007-10-22 13:12:33 »
Нові нокії також використовують miniUSB та без жодних проблем працюють за допомогою драйвера cdc_acm. Власне, більша частина телефонів що приєднується через USB без якихось проміжних схем працюють з цим драйвером без нарікань. Принаймні я ще не стикався.

Відсутній Володимир Лісівка

• Адміністратор ЩОДО
  • Видавець
  • дописів: 3820
  • Програміст
« Відповідей #5 : 2007-10-22 15:40:51 »
На GPRS Easy Connect: http://www.gprsec.hu/modules/index/ є дуже застаріле опитування.

Цитата
Most used phones
Nokia 6230i         4.77%
Motorola C350         3.50%
Nokia N70         3.33%
Nokia 3220         3.25%
Motorola V400         3.21%

Я користувався Motorola C380 (доки не втопив), який є покращеною версію C380 (погіршеною версією C650).
[Fedora Linux]

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #6 : 2007-10-23 17:16:08 »
Дякую вам за відповіді, друзі:)
Зараз (НАРЕШТІ!!!) пишу вам не з dial-up:)
Скористати з тієї мобілки так і не вдалося, тому зараз я з'єднаний через 3g модем від peoplenet 8-)
Але незважаючи на це думаю, що ваші відповіді ще стануть у пригоді як не мені, то комусь іншому, тому ще раз вам за них дякую ;)

P.S.
Цитата
Отримання телефонної книжки та sms'ів здійснюється AT-командами. -> Напрошується думка чому ви не можете отримати доступ до модему: модем/порт в цей час зайнятий іншою програмою (тим же Gnokii).
Не думаю: я не використовував одночасно gnokii і програму додзвону, крім того тоді б я швидше за все наткнувся на якусь помилку про відкривання файлу пристрою для запису...

Відсутній cadca

• Письменник
  • free like beer
« Відповідей #7 : 2007-10-23 19:28:29 »
Цитата
Отримання телефонної книжки та sms'ів здійснюється AT-командами. -> Напрошується думка чому ви не можете отримати доступ до модему: модем/порт в цей час зайнятий іншою програмою (тим же Gnokii).
Не думаю: я не використовував одночасно gnokii і програму додзвону, крім того тоді б я швидше за все наткнувся на якусь помилку про відкривання файлу пристрою для запису...
Щоб розставити крапки над і:
1) клас GPRS вашого телефону - 6 (це само собою означає, що у телефоні вбудований модем :-X)
2) про модель кабелю CA-45 сказати щось важко  :D - у вас напевно кабель CA-42 (драйвер ark3116 наводить на думки ;)), тобто AT-команди таки мали б працювати
3) "модем/порт в цей час зайнятий іншою програмою" - малася на увазі робота з іншою програмою по іншому протоколу:
Цитата
gnokii provides tools and a user space driver...

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #8 : 2007-10-27 12:49:32 »
Щоб розставити крапки над і:
1) клас GPRS вашого телефону - 6 (це само собою означає, що у телефоні вбудований модем :-X)
І я так думаю :-/
2) про модель кабелю CA-45 сказати щось важко  :D - у вас напевно кабель CA-42 (драйвер ark3116 наводить на думки ;)), тобто AT-команди таки мали б працювати
кабель таки CA-45 (роз'єм на телефоні подібний на USB але маленький).
3) "модем/порт в цей час зайнятий іншою програмою" - малася на увазі робота з іншою програмою по іншому протоколу:
Цитата
gnokii provides tools and a user space driver...
Під user space driver мається на увазі gnokiid, чи не так?
Коли я його запускаю (попередньо настроївши) він просто мовчки завершує свою роботу з невдалим кодом виходу. Файл /dev/gnokii не з'являється. Але по-моєму тут gnokii не винна, це швидше проблема кабелю/телефону, або драйвера до кабеля...

Відсутній cadca

• Письменник
  • free like beer
« Відповідей #9 : 2007-10-28 14:16:17 »
кабель таки CA-45 (роз'єм на телефоні подібний на USB але маленький).
...Але по-моєму тут gnokii не винна, це швидше проблема кабелю/телефону, або драйвера до кабеля...
Проблема таки кабелю [smiley=blush2.gif]
Згідно цього - кабель підтримує тільки протокол FBUS - не буде по ньому AT-команд.

Ходив з ним в фірмовий магазин Nokia, де мені сказали, що Nokia взагалі не передбачає підключення цієї моделі телефону до комп'ютера а роз'єм є тільки для сервісу.
Ґуґлив,ґуґлив...
Писав на gnokii-users...
Але поки що безрезультатно.
Коротше кажучи, надію я вже (ну, майже) втратив...
Отут іншої думки про можливості телефону - в ньому є POP-порт, тобто кабель CA-42 мав би працювати. На крайній випадок можна самому спаяти кабель послідовний порт<-->POP-порт (схема на max232).

Відсутній Yury_Bulka

• Графоман
  • муз́ика
« Відповідей #10 : 2007-10-28 23:35:05 »
Отут іншої думки про можливості телефону - в ньому є POP-порт, тобто кабель CA-42 мав би працювати. На крайній випадок можна самому спаяти кабель послідовний порт<-->POP-порт (схема на max232).
Гмм... Подивився на http://pinouts.ru/CellularPhones-Nokia/nokia_pop.shtml. Нажаль мій роз'єм мало в чому нагадує описаний там :'( Він більше схожий на "B" звідси:

Видно на http://mobiguru.ru/phones/nokia/nokia_6060.html якась помилка, чи що...

P.S. Дякую за турботу, дуже приємно коли комусь не байдуже...:)