Автор Гілка: Допоможіть з курсачем  (Прочитано 3226 раз)

Відсутній vacuum

• Новачок
  • *
  • дописів: 0
Мені треба зробити курсач на тему "Підключення нового вінчестера в ОС лінукс"   :-?
Допоможіть знайти документацію про цей процес на українській мові: теорію про підключення та які команди юзати. Буду дуже вдячний(:

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Допоможіть з курсачем
« Відповідей #1 : 2008-02-27 15:42:22 »
 :o
Як на мене це занадто вузька тема навіть для курсача. Було-б краще взяти "Підключення пристроїв зберігання інформації", де написатипро fstab/mtab, які там бувають опції, про команду mount/unount, про supermount та LVM. А, власне, на скільки сторінок треба курсову? І що за заклад/спеціальність?
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #2 : 2008-02-27 18:56:57 »
Описую загальний процес.

Встаєте рано-вранці, годині о дванадцятій, і йдете в офіс фірми, де то все діло продають персонально вам на десять баксів дешевше. В приміщенні зустрічаєте свого колегу по тяжкій праці, який рішив купити навушники. В процесі замовляння виявляється, що вінчестера, якого вам хочеться, вже нема, бо вам приперло купити PATA, які вже не навіть не смердять, а просто засохли. Берете по пиву і довго думаєте, в результаті чого у вас народжується ідея купити SATA з PCI-перехідником, а колезі - новий ноутбук. Останньому не вистачає грошей, і ви йому великодушно позичаєте триста баксів. Після чого у виявляєте, що грошей на вінт впритул, а от на проїзд уже того... Біжите до банкомата. Повертаєтесь, починаєте оформляти замовлення. Ви і ще кілька ранніх клієнтів заплутуються. Починається сварка, в якій ви берете активну участь (ну правильно - на холєри вам новий монітор? ви ще старий не розбили...) Врешті, все втрясається і ви, хоч і обтяжені папірцем-чеком, зате з полегкістю на серці і на гаманці дуєте в інший кінець міста на склад, де благополучно отримуєте омріяний дівайс. По дорозі, звичайно, святкуєте подолання важливого бар'єру літром пива.

Повернувшись додому, негайно вставляєте обновку в свою залізяку... після чого бачите, що її (обновки) тупо не видно. Зрештою, залізяки теж, але це побічний ефект від випитого пива. Вантажите кнопікс, і, поки воно вантажиться, втішаєте себе склянкою горілки. Йй-е-с!!! Дівайс видно! Ось що значить - натуральний продукт!

Перевантажуєтесь - знов не видно. Застосовуєте стару схему, і додаєте ще склянку горілки, після чого знов вантажите кнопікс. Гм... цікавий ефект.

Врешті, немитими руками лізете в свій конфіг ядра. Merde! Ви ж самі в приступі червоноокості вирубили підтримку SATA! Вмикаєте опцію, make; make modules_install, правите menu.lst, device.map, fstab, і тоді -  reboot. Все працює! Правда, побачите ви це вже наступного дня...

Відсутній vacuum

• Новачок
  • *
« Відповідей #3 : 2008-02-28 00:04:11 »
Цитата
Врешті, немитими руками лізете в свій конфіг ядра. Merde! Ви ж самі в приступі червоноокості вирубили підтримку SATA! Вмикаєте опцію, make; make modules_install, правите menu.lst, device.map, fstab, і тоді -  reboot. Все працює! Правда, побачите ви це вже наступного дня...

А можна тут подетальніше(:
Добре, що модератори на форумі мають почуття гумору, але що ж мені з курсачем робити? На рос мові я знайду.......... а от треба ж на українській...... :'(
заклад - ВНТУ, 1 курс, програмна інженерія...........
« Змінено: 2008-02-28 00:09:23 від vacuum »

Praporshic

• Гість
« Відповідей #4 : 2008-02-28 00:40:58 »
Добре, що модератори на форумі мають почуття гумору, але що ж мені з курсачем робити?
То не почуття гумору, а дорогий алкогольний напій  ;D

По темі: у будь-якому випадку воно зведеться до перекладу та компіляції з іншомовних документів.

Ще можна додати:
http://docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Man:Man5/fstab.5
http://docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Man:Man8/mount.8
http://docs.linux.org.ua/dlou/index.php/Man:Man8/umount.8

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
« Відповідей #5 : 2008-02-28 01:40:03 »
А можна тут подетальніше(:
Добре, що модератори на форумі мають почуття гумору, але що ж мені з курсачем робити? На рос мові я знайду.......... а от треба ж на українській...... :'(
заклад - ВНТУ, 1 курс, програмна інженерія...........
А які тут можуть бути деталі? Встромив - запрацювало, якщо драйвер з ядра випадково не викинули (як колись зробив я). Дистрибутивні ядра гарантовано працюють. Завантажуєтесь, берете parted (gparted, якщо хочеться з графічним інтерфейсом) в руки і розбиваєте вінт як душі заманеться. Потім те, що нарозбивали, засовуєте в fstab. Все.

Off-topic:
То не почуття гумору, а дорогий алкогольний напій  ;D
Вірменський Ani, 6 років ;)

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #6 : 2008-02-28 09:36:30 »
Одне але - не знаю, які вимоги щодо даного курсача, але в нас просили використовувати паперові джерела інформації, яким dlou не є. Тому все-таки треба нашукати хоча-б бібліографічні назви книг. Хоча, якщо викладач - користувач Лінукса, то посилання на manpages в літературі зрозуміє і похвалить.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній vacuum

• Новачок
  • *
« Відповідей #7 : 2008-02-28 14:31:18 »
Велике дякую
Навіть не знав, що у вас є мани на українській ::)
Я нічого розумного придумати не зможу, так що прийдеться перекладити.
Щодо джерел - то у нас є деякі поблажки, адже ми 1 курс(;
тому ссилатися на мани мені дозволять
Знайти викладача-лінуксоїда в нас тяжко........

Відсутній Fakel._Enterpuer

• Кореспондент
  • дописів: 164
  • Debian Gnu/Linux
« Відповідей #8 : 2008-02-28 21:01:11 »
Off-topic:
Знайти викладача-лінуксоїда в нас тяжко........

Все представив: сьогодні підключаєм вінчестер. Так Іван читай но мені man mount, Вася кинь  мені пляшку пива. Петро біжи за закускою...  ;D ;D ;D (Скоріше до гумору).
LUG irc.id.km.ua