Автор Гілка: Здійснено запуск X-сервера без прав рута  (Прочитано 3333 раз)

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
Хакеру Девідові Ерлі вдалося зменшити рівень прав, необхідних для запуску сервера X. Зараз він вимагає права рута, бо для це потрібно для зміни, наприклад, конфігурації відеокарти. Він переніс цей функціонал на рівень ядра та успішно запустив ікс-сервер без прав рута.

«Мені вдалося запустити сервер + gnome-session + DRI2 + compiz + glxgears на кубі, воно, звісно, падає, але ми вже близькі до реалізації цієї мрії.»

Поки що патчі Девіда працюють лише для відеокарт Інтела.

Джерело: linuxnews.pl (PL)
Повідомлення на блозі Девіда Ерлі (EN)
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
  • дописів: 183
noddeat, це все дуже круто, але за відсутності сирців я змушений віднести це до розряду ОБС - я їх не знайшов ні за посиланням, ні гуглом. Щось мені не віриться, що цю задачу реально вирішити 300ма рядками...

Будуть робочі сирці - буде новина.

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
А чим же був поганий старий варіант запуску файлом з правами власника файлу?
 ls -l `which Xorg`
-rws--x--x  1 root root 1995032 Жов 21  2004 /usr/X11R6/bin/Xorg

Наче від того система не падала.
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
 ls -l `which Xorg`

Ключова буква s. Зробіть chmod 0755 `which Xorg` і запустіть ікси.

Відсутній PAL

• Графоман
  • дописів: 317
  • Just linux admin
 ls -l `which Xorg`

Недостатньою безпекою. Адже Х-сервер усе одно працює з правами рута. Серьозна помилка (а Х-и, самі розумієте, великий й важкий продукт, помилки можливі) - й у користувача зїявиться можливість піднятися до рута. А якщо завважити. що Х-и - це мережевий сервіс, можна спіймати remote root exploit.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
noddeat, це все дуже круто, але за відсутності сирців я змушений віднести це до розряду ОБС - я їх не знайшов ні за посиланням, ні гуглом. Щось мені не віриться, що цю задачу реально вирішити 300ма рядками...

Будуть робочі сирці - буде новина.

оця фраза має свідчити про наявність сорсів:

Цитата
The xserver patch is in master, the drm patches are in modesetting-101 and the intel hacks are in the intel-kernelmode branch of my personal repo, as they are very hacky.

я там в коментах перепитав, і мене в неї ткнули носом. але я без поняття все одно, де його качати. але сорси ніби є
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
я там в коментах перепитав, і мене в неї ткнули носом. але я без поняття все одно, де його качати. але сорси ніби є
Цитата
of my personal repo
Ну да. Так що будем чекати, поки не допиляють і нормальний патч не викладуть. Тим більше, допоки воно сегфолтиться, практична цінність в районі нуля.
« Змінено: 2008-05-13 15:28:08 від Cthulhu »

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
Ключова буква s. Зробіть chmod 0755 `which Xorg` і запустіть ікси.
Ну буду працювати в консолі ;)
А як же тоді бути користувачам енвідії - дрова пропієтарні. Чекати поки і там не допиляють  :question
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній Cthulhu

• Кореспондент
Ну буду працювати в консолі ;)
А як же тоді бути користувачам енвідії - дрова пропієтарні. Чекати поки і там не допиляють  :question
Та от в тому і справа - пропрієтарні драйвери ніхто чіпати не стане, якщо є хоча б мінімальна вірогідність регресій. Тому навряд чи варто чекати цю фічу в широкому вжитку найближчим часом...