Автор Гілка: Ruthenia  (Прочитано 2434 раз)

Відсутній yurchor

• Видавець
  • дописів: 3636
  • Grateful for our Iron Lung
    • Вікі користувачів KDE
Ruthenia
« : 2008-12-09 13:18:49 »
Декілька днів тому, після оновлення файла часових поясів у перекладах KDE з’явлилася чарівна країна Рутенія (Ruthenia) зі столицею у славному місті Ужгороді, а також Запорож’є (Europe/Zaporozhye) і Симферополь (Europe/Simferopol (central Crimea)) зі своїми власними часовими поясами, які відмінні від Europe/Kiev (most location).
Питання:
1) Так і треба (якщо так і треба, можна якесь посилання)?
2) Так не треба (теж посилання, бажано англійською)?

Дякую за увагу.
Try to reach you before winter comes
Always a place for you in my heart
You're not alone
All used up
I'd give anything to talk to you

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
Re: Ruthenia
« Відповідей #1 : 2008-12-09 14:48:10 »
Ужгород, Запоріжжя та Сімферополь як окремі часові пояси спостерігав давно, зокрема в РедХетах при встановленні можна було обирати. От тільки порушень Конституції не було, тобто пункту про територіальну цілісність України.
Головне, щоб ці часові пояси так само на дві години опереджали Гринвіч.
« Змінено: 2008-12-09 14:48:54 від Piktor »
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній Kovyar

• Кореспондент
  • дописів: 130
  • Студент
« Відповідей #2 : 2008-12-09 14:55:47 »
Ги-ги. Федора 8. Гном. І теж - Ужгород у Рутенії знаходиться  :o.
Часовий пояс наче той самий. Цікаво...
[Fedora 10 Cambridge] [Debian Lenny] [GNOME user]

Відсутній piktor

• Видавець
  • дописів: 3396
« Відповідей #3 : 2008-12-09 14:58:00 »
Ги-ги. Федора 8. Гном. І теж - Ужгород у Рутенії знаходиться  :o.
Часовий пояс наче той самий. Цікаво...
То таки є порушення Конституції. Значить, не звернув увагу. РедХети оголосити поза законом.
Всим, хто тоне й не знає,
За що вхопитись,
Хто вже з останніх
Вибився сил:
Попереджаю - я не колода,
Попереджаю - я крокодил.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
  • дописів: 197
« Відповідей #4 : 2008-12-09 15:31:12 »
у Закарпатті дійсно європейський час (GMT+1), але на вокзалах розклади потягів подаються за київським часом. хоча можу помилятися, може вже зараз київський.

у Криму в 90х роках був московський час.
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Campana

• Письменник
  • дописів: 795
  • Проходив мимо
« Відповідей #5 : 2008-12-09 20:44:25 »
Декілька днів тому, після оновлення файла часових поясів у перекладах KDE з’явлилася чарівна країна Рутенія (Ruthenia) зі столицею у славному місті Ужгороді, а також Запорож’є (Europe/Zaporozhye) і Симферополь (Europe/Simferopol (central Crimea)) зі своїми власними часовими поясами, які відмінні від Europe/Kiev (most location).
Питання:
1) Так і треба (якщо так і треба, можна якесь посилання)?
2) Так не треба (теж посилання, бажано англійською)?

Дякую за увагу.
Ось вам і приклад, до чого призводить нацпол. В даному випадку імперський. При чому спотворення одразу в двох напрямках:
а) неправильні транслітерації. Треба було б Uzhghorod, Zaporizhzhia, Symferopol'.
б) неіснуючі часові пояси.

Щодо a)
Є розходження в документах з транслітерації, прийнятих за останні півтора десятиліття (ось, напр. або ось). Я бачу всі підстави керуватися РІШЕННЯМ УКРАЇНСЬКОЇ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ ПРАВНИЧОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ No.9 (Протокол No.2 від 19 квітня 1996 р.), яка працювала під керівництвом міністра юстиції.

Щодо б)
Р І Ш Е Н Н Я КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ УКРАЇНИ (25 березня 1998 року) з приводу намагання ВР Криму встановити на півострові московський час. Це рішення скасовано (остаточно і оскарженню не підлягає), бо такі питання в Україні вирішує ВР України та кабмін з подачі ВР. Ну й цитата конкретно з нашої проблеми:
Цитата
В усіх  країнах  Європи,  території  яких,  як  і   територія
України,  охоплюються  частково  двома чи трьома часовими поясами,
діє єдиний час - час того чи іншого часового поясу.
     Запроваджений в  Україні  порядок обчислення часу є природним
для  неї,  оскільки  95   відсотків   її   території   географічно
розташовано в межах другого часового поясу.
Тобто пояс часовий у нас один, і тих, хто вставляє дезу в IT-системи, треба бити по руках. Аж до попередження розробників про умисну недобросовісність.

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #6 : 2008-12-09 20:56:25 »
Гм, я так дивлюся, цей супчик, який поліз вставляти вигадані пояси і країни, не один такий в країні...

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #7 : 2008-12-09 21:03:46 »
Цитата
а) неправильні транслітерації.
похоліворимо ще й тут про Kyv vs Kiev?  :)

Цитата
Треба було б Uzhghorod
ІМХО, якраз у цьому випадку краще залишити Uzhgorod — збіг «zh» і «h» погано читається. Так само слово «згода» слід транслітерувати як «zgoda».
Filenames are infinite in length, where infinity is set to to 255 characters. Peter Collinson, "The Unix File System"

Відсутній Campana

• Письменник
  • Проходив мимо
« Відповідей #8 : 2008-12-09 21:56:22 »
Цитата
а) неправильні транслітерації.
похоліворимо ще й тут про Kyv vs Kiev?  :)

А що, тут є любителі кіева?

Цитата
Треба було б Uzhghorod
ІМХО, якраз у цьому випадку краще залишити Uzhgorod — збіг «zh» і «h» погано читається. Так само слово «згода» слід транслітерувати як «zgoda».
Так для цього й придумали варіант г–gh. Читайте уважно, як я вище написав: Uzhghorod. Згоден, що задовго. Тут слід було б великим гуртом якраз похоліварити. Як і про подвоєння в "Запоріжжя". І як про пом'якшення апострофом.
Off-topic:
Зі «zgoda» абсолютно не згоден. Це з якого дива тут g?

Відсутній Сергій Лисовенко

• Літератор
  • дописів: 1489
« Відповідей #9 : 2008-12-09 23:26:04 »
Рутенія - латинська назва Русі - стара назва України. Ніякого порушення конституції  нема :)
Чи може хтось вірить, що Рутеній в честь росії названий  ;)
Якщо Лінукс написали студенти - нехай вони під ним і навчаються.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #10 : 2008-12-10 00:05:14 »
Цитата
Так для цього й придумали варіант г–gh. Читайте уважно, як я вище написав: Uzhghorod. Згоден, що задовго. Тут слід було б великим гуртом якраз похоліварити. Як і про подвоєння в "Запоріжжя". І як про пом'якшення апострофом.
я абсолютно про те саме, що і ви. згідно з цим документом, ви праві:
http://rada.gov.ua/translit

якщо «згода« транслітерувати як zhoda, то зворотня транслітерація дасть «жода», тому пропонують замінити на zghoda. а я, в свою чергу, пропоную писати «zgoda», а вимовляти — «згода». так просто менше букв :)

то само з Ужгородом.

І, до речі, там пропонують писати Zaporizhia та опускати пом’якшувальний апостроф, що теж логічно.

Відсутній noddeat

• Кореспондент
« Відповідей #11 : 2008-12-10 00:08:11 »
Рутенія - латинська назва Русі - стара назва України. Ніякого порушення конституції  нема :)
Чи може хтось вірить, що Рутеній в честь росії названий  ;)
так, але ми все ж таки про KDE все ще спілкуємось? А то ще зараз хтось Велике Князівство Литовське запропонує додати :)

PS латинська назва Русі — Russiae.
« Змінено: 2008-12-10 00:08:52 від noddeat »